Trädgårds- och blomintresset är trendigare än någonsin 2020

Till vänster: En trendig pallkrage. Till höger: Den populära krukväxten Kalatea.

Foto: Shutterstock/TT

Trädgårdsintresset är större än någonsin! Enligt en undersökning från det gångna året har den digitala läsningen av trädgårdstidningar skjutit i höjden.

Trädgårdsintresset spirar i stugorna! Under det gångna året har digital läsning skjutit i höjden och det som lockat läsarna allra mest är odling och trädgård.

Det visar en undersökning från Readly, en prenumerationstjänst för digitala magasin, när de summerar svenskarnas läsvanor under 2020 av de 5 000 titlarna på plattformen. Att läsarna har jobbat hemifrån eller fritidshuset har haft stor betydelse och lusten att odla i allmänhet och sin egen mat i synnerhet har fått en fin grogrund och slagit rot.

Artiklar om att komma igång och odla i pallkragar har varit de mest lästa, och det visar att du inte behöver många tunnland utan det räcker med ett par kvadratmeter.

Se också: Årets mest populära googlingar 2020

Du kan till och med odla i krukor på balkongen och få njuta av både hemodlat och närproducerat. Att kunna få en överraskande stor skörd på en liten yta efter en rimlig arbetsinsats lockar både till läsning och handfasta råd.

Att sedan kunna förvandla denna nya kunskap till praktisk handling har lett till ett växande intresse. Svenskarna har fått jord under naglarna och fyllt på i matförråden.

Prenumerationer på trädgårdstidningar har också skjutit i höjden, siffrorna för till exempel Allers trädgård lyser starkt i grönt. När vi nu inte besöker butiker dagligdags har prenumerationer blivit ett bekvämt alternativ för att ge näring åt vår gröna längtan i tidningsformat. Ett köp som dessutom ger frukt i många veckor.

Sociala medier har också bidragit till att släcka vår blomstertörst. Korta instruktionsfilmer med tipsiga råd och matnyttig kunskap bjuder på stor variation för alla som önskar sig gröna fingrar. Svenska folket har inte kunnat träffa familjer och vänner när pandemivarningarna råder oss att hålla avstånd.

Blomsternäringen har därför också fått ett uppsving och vi har skickat blommor som aldrig förr. Krya på dig-buketter har fått en hausse och kalasblommor har fått en ny innebörd när vi just nu inte kan uppvakta varandra på födelsedagar och jubileum. Likaså har trädgårdsnäringen haft ett blomstrande år när resandet ställdes in.

Istället har vi lagt tid och energi på att fixa till trädgårdar, balkonger och uteplatser för att kunna njuta av sommar, sol och skön grönska på hemmaplan.

Vill du starta en prenumeration på Allers trädgård? Följ länken här för att göra det direkt!

Källa: Readly

Lista: Det sökte flest svenskar efter på Google 2020