Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Trädgårdsbelysning: Fem vanliga frågor och svar

07 okt, 2020 
Anni Jähde
Trädgårdsbelysning med LED, inkopplad med 12 voltsarmatur.
Belysning i trädgården skapar nya rum och möjligheter – men minst lika viktigt är mörkret, menar belysningsexperten Morgan Bergfors.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När mörkret gör sitt inträde i våra trädgårdar kan smart och korrekt placerad belysning förlänga trädgårdssäsongen rejält. Här svarar Morgan Bergfors, belysningsexpert på In-Lite Sverige på de vanligaste frågorna om trädgårdsbelysning.

5 tips när du börjar med trädgårdsbelysningBrand logo
5 tips när du börjar med trädgårdsbelysning

Hur ska man börja om man inte vet så mycket om trädgårdsbelysning?

– Låna gärna en 12-voltsarmatur, några av leverantörerna lånar kostnadsfritt ut demonstrationsexemplar. Prova dig fram för att få en uppfattning om vad belysning kan ge. Gå inte in för mycket i alla specialuttryck och detaljer – då är risken stor att det verkar så krångligt att man inte vågar.

– Känner du att du vill gå vidare är det en bra att göra en enkel skiss över trädgården och fundera över vad du vill belysa (till exempel ett träd) och varför du vill belysa det (till exempel för att kunna se det inifrån). På så sätt får man fram en konkret plan. Slutligen ska man ställa sig frågan om belysningen ska vara lite diskret eller funktionell, till exempel lysa upp för att kunna se ordentligt.

Annons

Se också: Plantera blåbärsbuskar – så lyckas du!

Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!Brand logo
Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!

Hur ska man belysa trädgården för att det ska bli riktigt bra?

– Ta hjälp av en expert som visar och berättar. Det måste inte kosta mycket och du får svar på dina frågor direkt. Vill du ändå göra det själv ska du läsa på om armaturens specifikationer om lumen (hur starkt lampan lyser), kelvin (hur varmt eller kallt ljuset är) samt spridningsvinkeln.

– De tre faktorerna ger ett grepp om vad armaturen ger. Ett tips är också att använda ett udda antal armaturer. Det ger ett levande utseende till skillnad mot jämna antal som lätt upplevs lite fyrkantigt. Och hellre ett fåtal armaturer än många – men placerade på rätt ställen, höjd och vinkel. Du ska till exempel inte se ljuskällan inifrån huset eller där du rör dig i trädgården.

Räcker det med ett 12-voltssystem till trädgårdsbelysningen?

– Absolut! Det går att belysa en hel trädgård med 12 volt. Väldigt stora fastigheter, som till exempel hästgårdar, behöver dock 230 volt.

Annons

Fördelar och nackdelar med 12 volt i trädgården?

– Du får och kan installera själv utan förkunskaper, det är helt säkert. Jämfört med starkströmssystem (230 volt) är det billigare och snabbare att installera och kablarna behöver inte grävas ner. Nackdelarna är att de olika 12-voltssystemen som finns i handeln sällan går att koppla ihop med varandra.

Borde man installera LED-belysning i trädgården?

– Ja, ska du köpa trädgårdsbelysning ska det vara med LED-lampor. De drar upp till 80 procent mindre energi än vanliga glödlampor och håller väldigt mycket längre. Det kostar inte många kronor i månaden att belysa en hel trädgård med LED. Det är alltså plus för såväl kostnad som energiåtgång och miljöpåverkan.

Annons