Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Låt trädgårdsbelysningen stå i centrum och njut året runt

07 okt, 2020 
Anni Jähde
Upplysta träd och buskar i Per Lindström och Britt-Marie Winbos trädgård.
Per Lindström och Britt-Marie Winbo kommer aldrig att vända tillbaka till mörkret. Sedan trädgårdsbelysningen installerades har trädgården fått en ny och viktigare betydelse.
– Vi har nog blivit lite beroende, säger de.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I takt med att mörkret faller allt tidigare på kvällarna försvinner också trädgården in i skuggorna. Men med bara några få belysningspunkter förändras allt och trädgården får ett liv även under den långa mörka årstiden. När Per Lindström och Britt-Marie Winbo fick sin trädgård omgjord för några år sedan planerade trädgårdsdesignern också in belysning.

– Jag var tveksam först, säger Britt-Marie, men belysningen har verkligen skapat ett mervärde och nu kan vi inte tänka oss att vara utan den.

Ljuset ger träd, buskar och höga gräs spännande uttryck, punktmarkerar vackra urnor och dekorationer och skapar ett djup i flera nivåer. Det ger många intressanta blickfång och hela trädgården upplevs varm och ombonad.

5 tips när du börjar med trädgårdsbelysningBrand logo
5 tips när du börjar med trädgårdsbelysning

Stora poängen med växtbelysning är hur trädgården ser ut inifrån

Det är egentligen hur trädgården upplevs inifrån som är den största poängen med belysning. Per och Britt-Marie demonstrerar när vi står i vardagsrummet hur det skulle bli om de inte hade belysningen, och släcker den. Utanför de stora fönsterpartierna blir det plötsligt kolsvart.

Annons

Här bor vi

Namn: Per Lindström och Britt-Marie Winbo.
Var: Villaträdgård i Skåne.
Zon: 1.
Tomtens storlek: Cirka 800 kvadratmeter
Trädgården ålder: Omgjord första gången 2007, andra gången 2018 då det nya huset byggdes.
Belysningserfarenhet: Installerade belysning.

Det är som att stirra in i en massiv svart mur, det känns nästan lite obehagligt och man vill gärna dra för gardinerna.

– Jag skulle önska att folk kunde få uppleva hur fantastiskt det är med en upplyst trädgård, säger Britt-Marie.

Det ger ett väldigt fint djup till rummen, särskilt om man har mycket fönster.

Nyss satt Per och Britt-Marie vid middagsbordet och såg att ett gräs utanför skulle bli fint med belysning. Mörka hål i trädgården vill de inte ha.

– Ja, vi har kanske blivit lite beroende, säger Per och skrattar. Jag kan rusa ut och flytta en armatur eller åka och köpa en ny om vi vill ha ljus på ett nytt ställe.

Får installera 12-voltssystem i trädgården utan elektriker

Belysningen ändras alltså i takt med att trädgården växer och utvecklas. Behoven förändras när träd och buskar blir större eller när nytt planteras. 12-voltsystemet (lågspänning) som Per och Britt-Marie har kräver ingen installation av elektriker och är lätt att ändra på själv eftersom ledningarna inte är nergrävda.

Annons

Visserligen kostar lampor och belysningssystem en del, men led-lampor är energisnåla och drar nästan ingen el. Per och Britt-Marie tycker dessutom att belysningen är en investering i säkerhet – personer med tvivelaktiga avsikter har inte samma lust att ta sig in i en trädgård där de lätt upptäcks.

Inspireras av fler bilder av trädgårdsbelysningen i bildspelet nedan

Det som är vackrast för stunden får belysning. Det kan vara senblommande rosor, ett gräs med fina ax eller en buskes läckra blad. Per och Britt-Marie har lärt sig efterhand vad som blir bra att belysa och tycker det är kul att testa. Belysningen sköter sig helt och hållet själv tack vare att den är kopplad till astrour, och Per hanterar systemet med en app i telefonen. De behöver egentligen inte alls tänka på belysningen men kan ställa om den när de vill. För Per och Britt-Marie är en upplyst utemiljö helt självklart nu.

– Det känns så synd när man ser alla mörka trädgårdar i villakvarteren under höst- och vinterkvällar, tycker Britt-Marie. Vi vet ju hur annorlunda och bra det kan vara.

Sju tips för att lyckas med trädgårdsbelysningen

  • Ta hjälp från en trädgårdsdesigner eller annan expert om du är osäker. Det här är något nytt man ska lära sig, men med starthjälp så kan du sedan fortsätta själv.
  • Ett lågspänningssystem på 12-volt får du hantera själv, vilket är en fördel.
  • Välj gärna ett system där du kan koppla till nya armaturer efter hand. Ett råd är att inte gräva ner matarledningen. Ledningen kommer att "försvinna" under växter och blad. En nergrävd ledning är lätt att råka sätta spaden i och skada.
  • Välj en kraftig transformator redan från början, även om du är lite försiktig med antalet lampor. Du kommer troligen att vilja utöka belysningen.
  • Placera transformatorn lättåtkomligt. Är du inte hemma och den behöver servas ska den inte vara inlåst.
  • Vill du ha spotlights som placeras i vegetation bör de ha lite högre skaft. Växterna runtomkring kommer annars att skymma ljuset.
  • Prova dig fram med de olika lampor du redan har när du vill utöka din trädgårdsbelysning. Då ser du var det blir fint och vet vilken typ av lampor du vill komplettera med.
Annons