Trädgårdsexpertens bästa skötselråd för begonia

Olika sorters begonior i ett fönster
Färgstarka blommor och fantasifulla blad – begoniorna börjar ta plats igen! Krukväxtexpert Kerstin Holmberg har fyllt fönsterna med olika sorter och bjuder här på smarta skötselråd.

Vi är många som just nu suktar efter begonia av olika slag. Den traditionella krukväxten har verkligen gjort comeback och till exempel forellbegonian är en riktig trendväxt just nu. Vi har pratat med trädgårdsexpert Kerstin Holmberg som vet precis hur olika sorters begonior vill bli skötta för att blomma riktigt fint och länge.

Olika sorters begonia

 • Begonian är ett brokigt släkte med minst 1 400 arter – alltifrån pyttesmå till flera meter höga – och ungefär 10 000 förädlade sorter. De kommer från tropiska områden över hela världen, utom Australien.
 • Det var fransmannen Charles Plumier som upptäckte begoniorna i Västindien på 1600-talet. Han namngav växten efter Michel Begnon som var guvernör i Västindien då.
 • Begoniorna började tas till Europa i större skala från slutet av 1700-talet. Fortfarande hittar botanister nya begoniaarter när de är ute och letar växter.
 • I Sverige var begonian populär som prydnadsväxt från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Sedan dalade intresset för de blommande begoniorna, kanske för att de alltid funnits att köpa till ett billigt pris.
 • Nu har begoniorna fått en renässans, framförallt bladbegoniorna ses som trendväxter. De färgstarka, blommande sorterna gör också stark comeback på både fönsterbänk och i utekruka.
Olika sorters begonior i ett fönster

Färgglad förening. Ett fönster med blomsterbegonior blir aldrig tråkigt! Här har vi bland annat använt oss av gulröd begonia, knölbegonia och hängbegonia.

Se också: Grönsaksrester du aldrig ska slänga

7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!
Slå på ljud

Blomsterbegonia skötselråd

 1. Plantera helst om begonian när du köpt den för att ge ny jord och lite större kruka.
 2. Placera ljust men inte i gassande sol.
 3. Normal rumstemperatur är perfekt för begonian.
 4. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Är jorden för blöt kan rötterna ruttna.
 5. Inomhusluften kan bli för torr, duscha gärna med en blomspruta då och då.
 6. Vattna med näringslösning varannan vecka.
 7. Plocka bort vissna blommor för att begonian ska hålla sig snygg.
Näckrosbegonia

Näckrosbegoniansblad är blanka och mörkröda. Det engelska namnet Beefsteak begonia (biffsteksbegonia) är talande.

Bladbegonia skötselråd

 1. Placera ljust till halvskuggigt. Undvik stark, direkt solljus.
 2. Bladbegonior trivs i normal inomhustemperatur.
 3. Vattna regelbundet men låt jorden torka upp mellan vattningarna. Bladbegonior tål att torka lite så ge dem inte för mycket vatten.
 4. Vattna med svag näringslösning varannan vecka från vår till höst.
Populära forellbegonian

Populära forellbegonian med sina pigga silverprickar.

Ta stickling från begonia

Det är lätt att lyckas med sticklingar från bladbegonior. Ta en toppstickling, med ett par, tre blad, och sätt i vatten. Plantera sticklingen i jord när rötterna börjar bildas. Du kan också sätta skottet direkt i jord. Se till att skottet hålls fuktigt hela tiden medan det rotar sig. Ett enkelt sätt att att sätta det under en glaskupa eller plastpåse.

Stickling från begonia under glaskupa.

Så här fint blir det med begoniasticklingar under en glaskupa.

Av Kerstin Holmberg

Foto Thomas Carlgren