Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Trädgårdskalender juli-augusti: Vattna med förstånd och slipp myror

02 jun, 2021 
Anni Jähde
En kvinna vattnar med en vattenkanna under sommaren. Detta sparar vatten.
Med kanna kan man vattna med precision och slösar inte. Vattna i skugga och helst kväll eller morgon.
I juli och augusti kan bin och viktiga pollinatörer behöva lite hjälp, du kan ta chansen att lyfta upp krukor för att slippa myror, njuta av blommande ringblommor och bör binda upp dina klätterväxter. Det är enkelt att övervattna, men tänk på att vattenbrist nu är mer regel än undantag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så här sparar du vatten i trädgården i sommar

Det finns många enkla sätt att spara på vattnet och ändå ge växterna det de behöver. Det enda du egentligen får strunta i att vattna är gräsmattan. Vi får tåla perioder när det gulnar – gräset är tåligt och repar sig.

Se också: Så får du sommarens snyggaste gräsmatta

Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för stegBrand logo
Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för steg

Spara vatten utan att trädgården vissnar

  • Vattna tidiga morgnar och sena kvällar. Då avdunstar vattnet minst.
  • Punktbevattna. Låt bara växterna som behöver vattnet få det.
  • Droppbevattna. Långsam bevattning gör att jorden tar upp allt den får.
  • Använd kanna. Du har bättre kontroll över mängden vatten du använder.
  • Vattna med gråvatten. Det innebär att du använder vatten som "blir över" från till exempel hushållet – givetvis bara om du använder miljövänliga disk- eller tvättmedel.
  • Använd vattenspridare återhållsamt. En spridare kan dra hela 150 liter på 20 minuter.
En hink med diskvatten att använda till trädgården i sommar.
Vattna med diskvattnet.

Samla regnvatten för att spara vatten i juli och augusti

En ganska självklar sak är också att samla vatten. En regntunna vid stupröret borde vara obligatoriskt. Det finns fina i trä om man vill kosta på sig det, men även billigare i plast. För säkerheten bör det finnas lock eller galler på.

Annons

Det finns tunnor med avtappningskranar – smart när man ska fylla vattenkannan. Ställ också ut många mindre kärl i trädgården som fångar regnvatten. Placera dem gärna där du har plantor som är särskilt vattenkrävande så kan du enkelt tömma kärlet vid dem. Spillet från vattenutkastaren blir mer än man tror. Ha en hink där som samlar upp det sista från kran och slang.

Mullhaltig jord är klimatsmart eftersom den håller vatten bättre

Är din jord mullhaltig så håller den vatten bra. En sådan får du om du hela tiden tillför kompost, stallgödsel, löv och växtdelar. Passa på att luckra ytan när det har regnat eller du har vattnat. Det håller jorden fuktig längre. Växter hjälper också till att hålla fukten. Är rabatterna välfyllda och jorden täckt behöver man vattna mindre. Men lägg också lite tanke på växtvalen, vissa växter tål längre perioder utan vatten än andra.

En damm bidrar till luftfuktighet under sommaren.
En damm i trädgården ger bra luftfuktighet samtidigt som växter och jord i närheten kan dra upp vatten.

Växter som är anpassade för torka

Generellt är växter med små, hårda, silverfärgade blad anpassade till torra och soliga platser liksom växter med håriga eller ludna blad. Några exempel på perenner är lavendel, trift, pärleternell, malört, tistel, martorn, nejlika, timjan. Suckulenter, som taklök och fetknopp, klarar också torka.

Annons

Knepet: Så slipper du myror i krukorna i juli och augusti

Trädgårdsmästaren Henrik Hanell lägger stenar under en kruka så att myror inte kan komma upp.

Lägg gärna ett par klossar under krukan, så att den inte står direkt på marken. Det gör att vattnet lättare kan rinna igenom hålet i botten. Man undviker dessutom fula ringar på plattor och trädäck.

Detta är väldigt effektivt för att slippa myror i krukorna. De kan helt enkelt inte krypa upp i krukan och bygga sina bon där.

Njut av ringblommor i sommar

Blommande orange ringblommor.

Lätta att odla och otroligt tacksamma! Ringblommor är vackra i blomsterrabatten och i buketter. De kan dessutom användas i bakverk och mat och även i hudvårdspreparat.

Annons

Ringblommor frösår sig villigt, så har du en gång sått ringblommor brukar de komma tillbaka.

Stötta och bind upp klätterväxter och perenner i juli och augusti

En kvinna stöttar upp sina perenner under sommaren.

Bind upp klätterväxter och stötta höga perenner innan de riskerar att lägga sig eller brytas. En häftig regnskur eller kraftig blåst kan ge förödande konsekvenser. De blå bolltistlarna kan till exempel bli upp till två meter höga och behöver verkligen stöd.

Insatser att göra för bin och pollinatörer i sommar

Det finns tre enkla saker att göra under juli och augusti som hjälper trädgårdens bin och pollinatörer att trivas i sommar:

Ett insektshotell hjälper pollinatörerna i trädgården under sommaren.
Insektshotell och blommande växter hjälper trädgårdens bin och pollinatörer i sommar.
  • Plantera blommande växter som avlöser varandra. Vissa blommor är bättre för pollinatörer än andra.
  • Insekter behöver vatten. Ställ ut en grund skål med vatten, gärna med stenar eller spelkulor i för att de ska få ett fotfäste.
  • Fixa enkla bihotell. Klipp cirka 15 centimeter långa bambupinnar eller andra ihåliga stjälkar. Stoppa ner i en burk eller knyt om med snöre. Placera nära blommande växter, på en skyddad plats som får sol delar av dagen.
Annons