Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Odla ätbart i kruka – och skörda hela sommaren

26 maj, 2021 
Anni Jähde
En hel liten köksträdgård på terrassen med allt odlat i krukor.
En egen liten köksträdgård på terrassen. Kryddörter, tomater, sallad, bär... Det går att odla mer än man tror i kruka.Foto: Anni Jähde
Härliga ätbara växter i kruka är det allra hetaste i den växande odlingstrenden. Grönsaker, kryddörter och bär – du kan få till en hel liten köksträdgård och skörda egenodlat hela sommaren!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det behövs inget köksland eller ens en trädgård för att odla grönsaker, bär och frukt. I takt med att efterfrågan ökar kommer allt flera ätbara växtsorter som går utmärkt att odla i kruka. Många av våra vanliga grönsaker blir dessutom riktigt bra som krukodlade. Trenden är superhet!

Se också: Så odlar du potatis i kruka

DIY: Så odlar du potatis i kruka.Brand logo
DIY: Så odlar du potatis i kruka.

Det viktiga är att inte ha för små odlingskärl, att satsa på bra jord och se till att växterna får tillräckligt med vatten och gödsel. Svårare är det inte att få egen skörd på balkong eller terrass.

Annons

En stor fördel med att odla i kruka är att du kan ge varje växt rätt förutsättningar. Det är svårare att åstadkomma i en rabatt. Vill du plantera flera sorter i samma odlingskärl bör de ha samma behov – till exempel torktåliga i en kruka och näringskrävande i en annan.

Fundera över vad du vill odla och botanisera sedan i trädgårdsbutiken. Det finns numera massor av olika grönsaksplantor att köpa färdiga, samt kryddörter och bärbuskar som är lämpliga för kruka. Planerar du i god tid kan du till och med så en del själv. Sallat är aldrig för sent att så även om det är mitt i sommaren.

Odla chili i kruka – så väljer du rätt sort

Det kan vara svårt att välja chilisort – det finns massor! Men satsa på en som inte blir alltför stor och mognar tidigt.

Chilin 'Gorria' odlas i kruka.
Foto: Anni Jähde

Här är 'Gorria' som får stora mörkröda frukter. Chili gillar värme – välj en skyddad plats.

Annons

Välj rätt tomatsorter att odla i kruka

Tomater tillhör de populäraste grönsakerna att odla. Inte konstigt – de är ganska lätta att lyckas med och de flesta av oss älskar tomater.

Terrasstomaten 'Sweet n Neat Lemon Sherbert', är låg och kompaktväxande.
Terrasstomaten 'Sweet n Neat Lemon Sherbert', är låg och kompaktväxande.Foto: Anni Jähde

Vissa tomatsorter är bättre än andra för krukodling utomhus. Busktomater blir inte så höga och klarar måttlig blåst. Sorter med små frukter är bättre än de vars tomater blir stora och tunga.

Det finns speciella sorter som till och med kallas terrasstomater. Var noga när du väljer – det är trist när det visar sig att plantornas växtegenskaper gör att odlingen misslyckas.

Annons

Några förslag på tomater att odla i kruka:

Körsbärstomaterna 'Vilma', 'TinyTim', 'Lizzano F1', plommontomat 'Romello' och ampeltomat 'Tumbling Tom', röda eller gula.

Odla låg busktomat i kruka

'Garden Pearl' är en låg busktomat som passar i kruka.
Foto: Anni Jähde

'Garden Pearl' är en låg busktomat med röda söta små frukter, som trivs bäst i stora krukor utomhus. Grenarna blir tunga när tomaterna börjar mogna så viss uppbindning krävs.

I krukan har vi också planterat sammetstagetes. Förutom att det blir vackert, anses tagetesen ha gynnsamma effekter på odlingen. Bland annat kan de motverka angrepp av vita flygare.

Annons

Jord, vatten och näring när du odlar ätbart i kruka

Jord i krukan när du odlar

Satsa på bra, näringsrik jord – gärna ekologisk med tanke på att det är ätbart du odlar.

Kryddsalvia och mynta trivs i kruka.
Kryddsalvia och mynta trivs i kruka liksom de flesta kryddörter. Här den vackra brokbladiga salvian 'Tricolor' med mynta 'Berries and Cream Mint' som har en rund god mintsmak.Foto: Anni Jähde

Vattning av ätbart i kruka

Håll koll på vattenbehovet. Jorden ska vara jämnt fuktig, utan att övervattnas. En del växter, till exempel många kryddörter, trivs med att torka upp något.

Zinnia samplanterad med grönkål.
Ettåriga blommor tillsammans med grönsaker blir supersnyggt. Som här zinnia tillsammans med grönkål.Foto: Anni Jähde

Om krukorna kan stå så att regnet kommer åt, slipper du en del vattning. Försök att ge krukorna lite skugga genom att flytta dem eller ställa något framför när det är långvarig värmebölja och solsken.

Annons

Näring för att lyckas odla ätbart i kruka

Det är du som måste hjälpa växterna att få den näring de behöver. Läs på vad som gäller för olika växter.

Små miniskördar varje dag förgyller sommaren.
Små miniskördar varje dag förgyller sommaren.Foto: Anni Jähde

Till exempel ska citrusplantor ha specialnäring anpassad för medelhavsväxter, kryddörter kräver inte så mycket alls medan grönsaksplantor växer snabbt och måste "matas" – tomatplantor behöver näring hela säsongen.

Dessa krukor funkar för att odla ätbart – välj rätt

  • Avrinningshål är nödvändigt. Rötterna ruttnar om överskottsvatten blir kvar i krukan.
  • Satsa på rejäla krukor så att jordvolymen inte blir för liten. Rötterna behöver få plats att växa och jorden torkar ut fort i små krukor.
  • Alla material går att använda, men tunga stora krukor kan vara olämpliga på en balkong och är dessutom svåra att flytta.
  • Korgar är lätta och trevliga. Klä dem invändigt med plast som du gör några avrinningshål i.
  • Krukor av metall blir extremt varma när solen står på. Se till att de skuggas eller att du klär dem invändigt med något, till exempel frigolit, som dämpar värmen för rötternas skull.

Lyckas med basilika i kruka

Basilika i kruka.
Foto: Anni Jähde

Basilika är en värme- och vattenälskande favorit. Köp färdiga plantor och plantera i stora krukor eller så själv. Var noga med placeringen av krukan så den inte står blåsigt. Vänta med att ställa ut krukan så att nätterna inte är för kalla.

Annons

Fruktträd och bärbuskar i kruka

  • Drömmer du om ett fruktträd men bor i en lägenhet? Det går att ha exempelvis äppelträd i stora krukor, bara det är svagväxande sorter.
Hängande ampel med jordgubbar.
En hängande ampel med frestande jordgubbar kan vara en lösning för dig som har ont om golvyta.Foto: Shutterstock/TT
  • Det är fint att få en trädkrona att sitta under, men pelaräppelträd är också en trevlig variant. De får inga egentliga kronor utan grenarna växer ut längs hela stammen och hålls korta.
  • Vinbär och krusbär passar bra i kruka, gärna uppstammade så att du kan plantera exempelvis smultron undertill. De amerikanska blåbären är ett annat härligt förslag. De ska planteras i enbart torv eller rododendronjord – extra lätt att åstadkomma när du planterar i kruka.

Odla björnbär i ampel och kruka

Odla björnbär i kruka.
Foto: Anni Jähde

Björnbär för ampel och kruka är en nyhet. 'Black Cascade' är kompakt, taggfri och växer med överhängande skott som ger bär under lång tid. De stora vita blommorna är väldigt vackra!

Annons

Smultron passar bra att odla i krukor

De tåliga smultronen är utmärkta för krukodling. Här är en vit sort, lika söt och god som röda smultron och hål i botten lockar inte fåglarna lika mycket.

Vita smultron i korg.
Foto: Anni Jähde

En bit vaxduk med ett mönster du gillar förvandlar en annars alltför gles korg, eller som här en gallerlåda av metall, till ett fint planteringskärl. Stick några hål i botten så överskottsvattnet kan rinna ut.

Annons