Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Trädgårdskalender maj-juni: köksträdgård, pelargoner och pioner

22 apr, 2021 
Anni Jähde
En köksträdgård byggt enligt våra tips.
Med god planering kan man få in mycket odling på liten plats. Den upphöjda odlingsbädden omges av krukodlingar, kompost och planteringsbord.
En rätt placerad och planerad köksträdgård gör förutsättningarna mycket bättre för både dig och det du ska odla. Nu är det också dags att plantera om pelargoner, binda upp pioner och städa ur växthuset rejält.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är inget som egentligen är svårt med att plantera en köksträdgård – problemen är snarare att man gör ett felval när man väljer läge, storlek eller jord. Nu i maj-juni är det en bra tid att få till en lyckad köksträdgård. Tänk på detta.

Läge för köksträdgård

En köksträdgård ska vara solbelyst och lättillgänglig. Drömläget är en svag sluttning mot söder. Det bör inte finnas träd som skuggar odlingarna eller tar näring och vatten från annat du vill ska växa.

Se också: Odla i pallkrage – från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Att ha nära till vatten underlättar. Är det långt till kranen, dra fram en ledning med sommarvatten eller ordna med en rejäl regnvattentunna.

Annons

Välj storlek på köksträdgården

Starta inte för stort, utan känn dig fram hur mycket grönsaker du vill och hinner odla. Gillar du att förgro och kan plantera ut efter hand kan du få ut flera skördar på samma jordplätt under en säsong.

En person planterar förodlad sallat i en köksträdgård.
Om du förodlar kan du fylla på med nya plantor hela tiden.

Gödsla med gräsklipp och gödselvatten om du odlar på detta sätt. Att rotera grödorna, så kallat växelbruk, ger friskare och mer välväxta grönsaker. Fyraårig växtföljd är minimum och kräver fyra kvarter, där du låter olika växtslag rotera år från år.

Annons

Jord i köksträdgården – så väljer du rätt jord

En bra jord är A och O när du odlar, de allra flesta behöver förbättras. Universalmedlet är mullämnen, som gör jorden porös och samtidigt vattenhållande så att rötterna inte torkar ut. Kompost eller stallgödsel ger en mullrik jord.

Tips till köksträdgården!

Bärbuskar och perenna grönsaker som rabarber och jordärtskockor är minst arbetskrävande.

Väljer du att starta med köpt jord på påse kommer du igång snabbare. Även denna jord behöver vårdas, ett bra sätt är att täckodla. Under växtsäsongen läggs gräsklipp och andra växtdelar på den öppna ytan mellan raderna.

En skottkärra med jord.
förbättra jorden varje vår med kompost och gödsel.

Täckodling ger ett näringstillskott och håller jorden fuktig och lucker. Jorden får inte packas, då får växterna syrebrist. Undvik att trampa i bäddarna.

Annons

Så mäter du storleken på dina bäddar i köksträdgården

Mät din arm från armhålan till fingerspetsen. Gör bäddarna exakt dubbelt så breda. Då når du att arbeta i odlingen. I upphöjda bäddar, pallkragar eller andra odlingslådor värms jorden upp snabbare på våren och grönsakerna kommer igång extra tidigt.

Gångarna bör vara minst en halvmeter breda för att du ska kunna arbeta obehindrat och köra exempelvis skottkärra.

Terrakottakrukor att odla i

Pelargoner och andra blommor och växter som ska planteras om trivs utmärkt i terrakottakrukor. Här finns prisvärda terrakottakrukor att köpa! (reklamlänk)

terrakottakruka att odla i
Klicka på bilden för att komma direkt till krukorna!

x

Annons

Hägna in din köksträdgård – tänk på detta

Att hägna in sin köksträdgård är inte bara vackert, det kan behövas för att hålla borta rådjur, harar och kaniner. Minst lika viktigt är att inhägnaden förändrar mikroklimatet så att förutsättningarna för växterna blir bättre.

Omskola dina pelargoner inför sommaren i maj-juni

Pelargoner som omskolats inför sommaren i maj-juni.

Pelargoner är tacksamma och du har glädje av dem hela sommaren. Plantera helst om dina nyinköpta exemplar i krukor med gott och plats och i ny jord.

Pelargoner blir vackrast när de får rikligt med näring, enklast är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattning. Var generös med vatten, särskilt på varma sommardagar.

Annons

Glömmer du att vattna någon dag är det ingen katastrof, det klarar pelargonen. Placera pelargonerna så de får ljus och en del sol mesta delen av dagen.

Linda din vattenslang så här för att undvika att den trasslar ihop.

Håll vattenslangen trasselfri

Det lönar sig att investera i en riktigt bra vattenslang, men oavsett hur bra slangen är kommer den att snirkla sig och göra krumbukter den första tiden. Det underlättar att lägga ihop den i en stor cirkel, eller som man ofta gör på plantskolorna – i form av en åtta.

Växthuset har fått rejält städning och tvättning under maj och juni.

Förbered växthuset i maj-juni

Se till att städa ur växthuset ordentligt innan du börjar fylla det igen. Ohyra och svampsporer från fjolårets odlingar kan finnas kvar. Töm växthuset på allt löst. Tvätta glaset och gör rent golvet om du har plattor eller tegel.

Annons

Den här dunderkuren är bra som rengöring: Blanda en deciliter ättikssprit, en halv deciliter T-röd, en deciliter såpa och en liter varmt vatten, låt verka någon timme innan du tvättar av och, eller bara, spolar rent.

Har du odlat i odlingsbäddar bör du byta ut översta lagret jord, särskilt om du har haft problem med svamp och skadedjur.

Pioner som fått stöd under maj-juni blommar sedan fint.

Sätt stöd till pionerna i maj-juni

Det går fortare än man tror från knopp till blom... De ljuvligt stora pionblommorna lägger sig snabbt när de slår ut. Sätt stöd till buskarna innan det händer, så växer hela plantan snyggare.

Annons