Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Sommarens stora checklista: att göra i trädgården

13 jul, 2022
author Anni Jähde
Anni Jähde
Trädgården i juli.
När trädgården är som vackrast är det mest underhållsarbete som behövs.
Det mesta trädgårdsslitet brukar vara avklarat när sommaren når sin höjdpunkt. Nu handlar det mest om att njuta, med lite underhållsarbete då och då. Här är sommartipsen för en trädgård i fint skick!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hitta skuggläge för krukorna

Står dina utekrukor solexponerade kan det helt enkelt bli för mycket vid en lång period av hetta. Flytta dem så de får mer skugga, då behöver du inte heller vattna så ofta.

Se även: Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bärBrand logo
Se även: Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär

Ta hand om fröplantor

Många perenner frösår sig eller sprider sig via rötterna. Ta en titt runt dina perenner, nu på sommaren ser du fröplantorna tydligt. Gräv upp och plantera i krukor så de får växa till sig, eller plantera ut dem på nya platser direkt. Har du redan för mycket av just den här perennen – ge bort plantorna. Fin present till en annan trädgårdsvän!

Avslöja sniglarnas gömställena

När växterna blir stora och fyller rabatterna har sniglarna fina gömställen – mörka och fuktiga, precis som de gillar. Lyft upp hängande bladverk och leta. Du lär dig snart var sniglarna har sina favoritplatser.

Häck klipps med häcksax.
Dags att plocka fram häcksaxen igen.

Fram med häcksaxen

Dags att putsa häckar, klot och annat formklippt om det börjar se yvigt ut. En del växtslag behöver ofta ett par trimningar per år, som liguster, medan det räcker med en klippning för andra som inte växer så fort. Kraftiga beskärningar ska ske när växterna är i vila på vårvintern eller hösten, inte i tillväxtperioden som är nu.

Sommarbeskärning på rosor.
En lätt sommarbeskärning är bra för återblommande rosor.

Klipp rosorna – lätt sommarbeskärning

För att remonterande (återblommande) rosor ska blomma mycket, behöver vissna blommor klippas bort. Rosen satsar annars på att bilda nypon istället för nya blomknoppar. Klipp 2–3 bladstjälkar in på grenen. Det här fungerar som en lätt sommarbeskärning som rosen mår bra av.

Klematis.
Håll koll på dina klättrare-

Bind upp klätterväxterna

Håll koll på klätterväxterna nu när de växer som mest. Bind upp och led dem mot klätterstöd så de inte rasar ihop. Det är till exempel svårt att reda ut en klematishärva utan att skada och knäcka stjälkarna.

Annons

Klipp bort sjuka och angripna blad

Ta ett tag med sekatören då och då för att hålla trädgården frisk och under kontroll. Korta in och glesa ur det som växer kraftigt, ta bort visset och klipp bort sjuka och angripna blad och stjälkar för att motverka att eventuella sjukdomar får fäste. Hela trädgården ser dessutom så mycket finare ut.

Ogräsrensning.
Manuell ogräsrensning tar sin tid men är effektivt.

Håll ogräset borta

Plugga in hörlurarna och sätt igång en ljudbok, musik eller en bra podd och låt ogräsrensningen bli ett tidsfördriv under lyssningen. Ja, hur du än tar dig an uppgiften så gäller det att hitta ett sätt du gillar.

Tre goda råd för rensandet

  • Manuell ogräsrensning tar sin tid men är effektivt.
  • Rensa när det regnat, då följer ogräset lättare med upp.
  • Vänta aldrig för länge. Rensar du lite men ofta känns arbetet mindre drygt.

Snygga till gräskanterna

Hela trädgården ser prydlig ut när gräskanterna är skurna. Använd en särskild kantskärare eller en spade med rakt blad. Spänn en lina om du vill försäkra dig om att kanten blir rak. Eller lägg ut en lång bräda och skär efter den

Sådd i juli.
Många grödor går bra att så mitt i sommaren.

Så nytt där det blivit tomt

Nu är en del av de allra tidigaste grönsakerna skördade och det är dags att fylla på med nytt. Till exempel kan sallat sås i omgångar hela säsongen, men det finns mycket som kan sås under sommaren: rädisor, rödbetor, dill, tidiga morötter med mera.

Annons

Plocka fram dina förodlade plantor

Är du riktigt förutseende förodlar du i krukor eller brätten så du har nya småplantor att sätta ut. Färdiga plantor är dessutom mindre lockande för sniglarna jämfört med de pyttesmå som kommer när du direktsår.

Fixa fram växtstöd

Se till att ha ett gäng bra växtstöd i förrådet, plötsligt behöver du dem – och ofta fler än du tror. Det gör enorm skillnad i rabatten att sätta stöd så växterna inte lägger sig ner. Blommorna kommer bättre till sin rätt och plantorna ser helt enkelt snyggare ut.

Utekruka vattnas.
Krukor behöver kontinuerlig vattning.

Vattna med förstånd

Många behöver prioritera när det gäller vattning. Det är främst köksträdgården, växthus och krukor som måste ha vatten mer frekvent. Trädgårdens etablerade växter har djupa rötter och klarar sig förhållandevis bra utan vattning. Undvik nyplantering mitt i sommaren – höst eller vår är bättre.

Tips för att spara vatten

  • Vattna på morgonen eller kvällen.
  • Punktbevattna direkt vid växtens rot.
  • Undvik vattenspridare.
  • Vattna inte gräsmattan.
  • Satsa på svett- eller droppslang.

Klipp en bukett -stimulera blomningen

Ta in lite av trädgårdens blomsterfröjd, klipp buketter allt eftersom dina växter börjar blomma. De flesta av dem mår bara bra av det och producerar fler blommor i takt med att du plockar. Inte minst gäller det ettåringar som luktärt, zinnia och dahlia. Knipsa bort skotten som bildas i bladvecken annars blir det för många stjälkar.

Tomaterna: bind upp och stötta, ta bort tjuvskott

Nu är tomatplantorna i sin explosiva tillväxtperiod och börjar sätta frukter. Bind upp eller stötta dem så stjälkarna inte knäcks, ta bort tjuvskott på de högväxta sorterna, toppa plantor som blivit så höga att de når upp i växthustaket, vattna jämnt och se till att lufta mycket i växthuset. Täck jorden med gräs- klipp eller ge annan näring. När tomaterna börjar mogna kan de nedersta bladen på plantan tas bort.

Fler tips för en sommarfin trädgård

  • Gallra bland fruktkarten. Lagom avstånd är två till tre fingrar mellan plommon, en knytnäve mellan äpplen och mellan päron.
  • Gödsla långblommande växter som klematis, rosor och ettåriga sommarblommor.
  • Klipp gräset ofta men inte så kort. Låt klippet ligga kvar som gödsel.
  • Håll efter bladlössen genom att spruta med vatten eller såpvatten.
  • Freda jordgubbar och bärbuskar från fåglar med skrämmor eller nät.
  • Täck jorden i grönsaksland och rabatter med gräsklipp, växtrester och ogräs (ej fröogräs, och låt rotogräs först torka i solen).
  • Håll efter rotskott från rosor och andra växter.
  • Ställ ut kärl för att samla regnvatten.
  • Bind upp hallonen.
  • Håll efter blåregnet genom att korta in skott till cirka sex blad.
  • Vattna komposten vid torka, lufta i den med grep.
Annons