Vackraste fönstret får du genom att tänka på och ta hänsyn till helheten. När samspelet mellan växter, krukor, textilier och övriga material fungerar kan ett fönster fyllas rejält utan att det känns för mycket eller rörigt.
Det är lätt hänt att fokusera enbart på fönstret och därmed glömma bort hur rummet ser ut och vilka färger som dominerar. Att pyssla med växter och att jobba med färg och form är roligt! Se fönstret som ett avkopplande och kreativt projekt. Något pågående som du kommer tillbaka till och förändrar genom att flytta runt eller byta ut några växter eller krukor.
Variera höjden på krukväxterna
Olika höjder skapar fin balans i ett fönster. Det kan självklart vara växterna i sig som är av skiftande höjd, men också krukorna. Små piedestaler, trälådor eller en bunt gamla böcker kan vara till hjälp när du dekorerar ditt fönster.

Cymbidiumorkidén riktigt lyser med sina röda nyanser och lyfts fram ytterligare när den, som här, placeras invid en stor kamelhårskalankoe med grågröna kraftiga stammar och grönbruna ludna blad.
Här har vi även tagit hjälp av en hängande hylla, enkelt byggd av två trälister, ett hyllplan och kedjor, för att få till ytterligare en nivå och mer utrymme för växter.
Utgå från dina favoritväxter
I de flesta hem finns det favoritväxter som kan ha några år på nacken och som, utan att vara säsongsbundna, bildar själva stommen i en miljö/ett fönster. Vilka är dina?

Varierande höjder på växter och krukor ger en livfull dynamik i fönstret. Krukornas olika material gör miljön ännu mer lekfull. Växter från vänster: rosenkalla, höblomster, murgöna, mångfärgad kroton. Överst slingrar sig dvärgcissus och längst bak arabiskt kaffe.
Växtgrunden i vårt fönster är den magnifika, flera år gamla, kamelhårskalankoen, ett intensivt vinrött höblomster, grön- och brunspräcklig rexbegonia, tvåfärgad murgröna, vackert flerfärgad kroton och, på bordet, en riktigt söt parasollpilea med massor av pyttesmå sticklingar.

Krukväxter med rikt färgade blad har länge varit, och är fortfarande, mycket efterfrågade. Det finns många olika sorters kroton, här är en kroton 'Excellent' tillsammans med den populära svenskodlade rexbegonian.
Många av dessa växter har blad och stjälkar som skiftar i olika vackra höstfärger, men de har dock inga blommor. Därför valde vi att tillföra cerise småbladig cyklamen, Calandiva och vårglöd i orange och cerise, lila och mörkt lavendelblå saintpaulia samt purpurfärgad rosenkalla.
Som ”kronan på verket” är en stolt och vacker, läckert vinröd cymbidiumorkidé, som lyfts fram av de försiktigt grönbruna nyanserna i kamelhårskalankoens blad.

Även de gröna växterna med sina spännande former kan göra ditt blomsterfönster riktigt sevärt. Den gröna växtstommen lyfter fram de färgstarka, blommande växterna ytterligare. Här är det en citronfikus som växer oregelbundet och en dvärgananas som matchar med sitt spretiga och rufsiga växtsätt.
Ett par nyinskaffade svenskodlade dvärgcissus fick följa med och hänger nu som ett härligt ljusgrönt inslag över hyllkanten.
Så sköter du ärtor på tråd

På soffbordet samsas två saintpaulia med en ärtor på en tråd, Curio rowleyanus, i en gammal symaskinslåda. Tillsammans med en populär parasollpilea bildar de ett mycket enkelt och fint blickfång.
Ärtor på tråd är suckulent och binder mycket vatten, vattna med försiktighet. Saintpaulia vill ha sitt vatten på fatet. Våra plantor är inte samplanterade utan bara placerade i lådan. Ta med den till köket, plocka upp växterna och låt dem få vatten var för sig.

Fyll en korg med några av höstens krukväxter och placera den där du ofta passerar. Dekorera även ljusstaken med blommor, tänd ljuset och välkomna dina middagsgäster på ett riktigt hemtrevligt och varmt sätt. Vi har använt en låg och vid korg med handtag.
Matcha inredningen med krukväxterna
Hela miljön andas nu höstmys med varma färger från grönt till brunt, från orange och cerise till djupt rött.

Snyggt vid foten! Häll vatten på ljusstakens bottenplatta, som blir en vas. Knipsa av några små echeveriarosetter och Calandivabuketter och lägg i. Det blir nästan som en ljusmanschett av levande, färska blommor.
Och tänk vad en mörkt lavendelblå rand i en annars höstfärgad soffkudde kan göra när den matchar en söt saintpaulia.
Håll koll på rötterna i krukväxterna
När du köper en orkidé är det viktigt att ha koll på hur rötterna ser ut. De ska vara gröna och därmed friska. Det gör inget om det hänger ut bruna rötter över kanten eller om vissa rötter i krukan är bruna, dessa kan du klippa bort.

Kan man ha cerise och orange ihop? Självklart! Här möts en Calandiva och en våreld i riktigt mustiga färger. Skillnaden på Calandiva och våreld är att Calandiva har dubbla blomblad och det gör att blommorna ser ut som små rosor, den vanliga vårelden har enkla blomblad.
Det är de gröna rötterna som suger upp vatten och näring.
Vattna genom att sänka ner hela krukan i ett vattenbad, låt plantan stå och dra en stund. Den gröna färgen i rötterna intensifieras och att till och med vissa riktigt ljusgrå, torra rötter får en grön nyans.
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här