Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Så förvandlade Björn och Johan sin kolonilott till en drömträdgård

22 jul, 2025
author Kerstin Holmberg
Kerstin Holmberg
En kolonistuga, två män och en liten hund
Björn och Johan Westöö.Thomas Carlgren
Björn och Johan Westöö har haft flera stora trädgårdar och hus. Men i sin lilla koloniträdgård har de hittat hem. Här finns vackra rabatter, goda grönsaker och fina trädgårdsrum precis som i en äkta cottage garden. Ett imponerande och inspirerande skapande som dessutom gör täppan till Årets trädgård år 2025!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ta stickling från pelargon – så gör du!Brand logo
Ta stickling från pelargon – så gör du!

Björn och Johan älskar sin lott! De har bott i ett par stora hus och haft ett lantställe med rejäl tomt. Men ingenstans har de trivts lika bra som här, säger Björn, som skapat den innehållsrika lilla trädgården på Linnéa koloniträdgårdsområde i västra Stockholm.

Här odlar vi


Namn:
Björn Westöö och maken Johan.

Bor: Linnéa koloniträdgårdsförening i Bromma i västra Stockholm.

Gör: Björn är frisör, Johan psykolog.

Trädgårdens storlek: 400 kvm.

Växtzon: 2.

Favoritväxt: Pion.

Instagram: @myhome_and_cottage_garden

Innanför grinden till Björns och Johans trädgård växer rosa pioner och vitpytta i en lång och underbart fluffig rabatt. Den 400 kvadratmeter stora lotten är ljus och öppen.

– Så var det inte när vi kom hit för sju år sedan, säger Björn. Då var tomten mörk med för många träd, förvildade buskar och en massa ogräs.

Björn utgick ifrån deras lilla hus, en gammaldags vit trästuga från när koloniträdgårdsområdet anlades 1939.

Annons

– Jag ville skapa en cottage garden som harmonierar med stugans stil och tog inspiration från engelska trädgårdar, som jag bara sett på bild. Har aldrig besökt trädgårdar i England, men det ska bli någon gång.

Slingrande gångar och köksträdgård

Björn gav trädgården ett rufsigt uttryck med växter som upprepas i rabatterna och inte bildar stora block. Inga rabatter är raka. Gångarna slingar sig fram mellan rundlar och vackert krökta planteringar.

– Det gäller ju också att välja växter som passar. Den ljusrosa fluffiga pionen fanns här när vi kom. Den är perfekt i sammanhanget. Jag delade den i flera plantor och planterade om dem. Det är andra året de blommar efter det. Vitpyttan, som pionerna växer tillsammans med, kommer från min mamma. Hon hade en fantastisk trädgård som har inspirerat mig mycket.

Björn har älskat blommor sedan han var liten. Han följde med sin mamma i trädgården, plockade blommor och gjorde buketter. Han drömde om att bli frisör, florist eller inredningsarkitekt. Valet föll på frisör och fritiden spenderar han i trädgården.

Annons

Cottage garden– så fixar du stilen


Den engelska stilen syftar på en överdådig blomning i gammaldags romantisk stil som ofta syns runt äldre hus. Torparträdgård är väl den svenska motsvarigheten, där mormorsblommor som rosor och perenner organiskt växer tillsammans och blommar i generationer. Några egenskaper:

  • Soligt läge och väldränerad mark.
  • Stora sjok av blommande växter om vartannat.
  • Sorter som blommar från tidig vår till sen höst.
  • Stor- och småblommiga tätt ihop för att lyfta varandra.
  • Slingrande gångar och överraskande blickfång.
  • Maffiga rabatter längs gångar och mot husväggen.
  • Mild färgskala som ökar den romantiska känslan.
  • Blandning av blommor, kryddor, bär och grönsaker.
En prunkande rabatt och ett zinkbadkar med blommor
Slingrande gångar och vackra blickfång.Thomas Carlgren
En damm, rabatter och en zinkkryka med en växt
Stort och småblommigt står sida vid sida och överallt finns små blickfång.Thomas Carlgren

Blickfång i trädgården

Bakom kolonistugan finns en liten äng och på ena kortsidan ligger trädgårdens gräsmatta, som krymper för varje år. Där står ett badkar i zink intill en av deras sju sittplatser.

Annons

– Man kan tro att vi ofta sitter ner när man ser alla sittplatser, men jag är som en bulldozer när jag jobbar i trädgården. Fast på uteplatsen vid vår lilla damm sitter vi gärna. Den blev så bra – med växter runt om och en spegel bakom som reflekterar ljuset och omgivningen.

En sommarbukett och en man som plockar blommor.
Björn drömde som barn om att bli florist. Nu göra han buketter nästan varje dag av trädgårdens blommor.Thomas Carlgren
Ett spadskaf, bestick i ett träd och ett rostigt hästhuvud
Rostiga och oväntade ting överraskar på kolonilotten.Thomas Carlgren

Björns 3 bästa tips för att komma igång

  1. Ha inte bråttom. Ta det lugnt och se vad som händer i trädgården första året. Vad finns det för växter? Vad vill du bevara och vad ska bort?
  2. Ta rejäla tag bit för bit. Dutta inte med att plantera smått här och där. Det ger inte så mycket. Gör klart en del i trädgården innan du börjar med nästa. Det blir bäst.
  3. Var noga vid trädplantering. Gräv stora gropar när du planterar träd och buskar. Lägg gamla pinnar i botten på groparna. De håller både fukt och näring och hjälper till att dränera.
Se trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglarBrand logo
Se trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar

Sittplatserna är mer till för att markera och möblera de olika trädgårdsrummen. Här dyker också fina utsmyckningar upp som charmiga överraskningar, lite dolda i grönskan: Ett rostigt hästhuvud, några gamla spadar, en åldrad mjölkkanna. Under en portal hänger fem skedar som klirrar diskret när det blåser.

Annons

– Jag gillar rostiga saker bland växterna, tycker grönska och rost passar ihop, säger Björn. Jag hittar allt möjligt på loppis.

Deras kolonilott är innehållsrik. Förutom alla rabatter finns här en liten köksträdgård där Björn började odla ätbara växter för några år sedan. Här växer jordgubbar, sallat, sockerärtor och potatis, bland annat.

Som utropstecken i trädgården står två gamla äppelträd och en eukalyptusvide.

– Jag älskar verkligen de gamla äppelträden och är jätteglad att finns kvar här. De ger karaktär åt vår lott.

Annons