Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Trots torkan – än finns goda chanser för svamp

14 aug, 2018 
Minna Wallén-Widung
En korg kantareller samt en stor Karl Johan svamp i skogen.
Trots att sommaren 2018 går till historien som en av de torraste och varmaste, betyder det inte att årets svampskörd gått förlorad. Redan nu kan man hitta svamp i flera delar av landet, och hur mycket svamp det blir beror till stora delar på de kommande veckornas nederbörd. "Det kan till och med vara en fördel att det har varit så torrt tidigare", säger svampkonsulent Dicte Helmersson.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rapporter om torka och vattenbrist har avlöst varandra under sommaren som gått. Landets samtliga medier har skrivit om det varma vädret, och juli månad rapporterades vara den varmaste på minst 260 år.

En termometer som visar 40 grader i solen.
Sommaren 2018 har bjudit på ovanligt varmt och torrt väder. Foto: IBL Bildbyrå

Men sommarens extremvärme betyder inte att årets svampsäsong behöver bli sämre än andra års. Svamparnas mycel, de tunna och mycket små svamptrådar som breder ut sig under marken och förser svampkroppen med näring, är visserligen känsliga för torka. Men förutsatt att det kommer regn är det inte för sent att göra fynd i svampskogen de kommande veckorna.

– Man kan säga att kommer det bara regn gör det ingenting att det har varit torrt innan. Det kan till och med vara en fördel att det har varit så torrt tidigare. De åren vi har fått mycket Karljohansvamp har det till exempel ofta först varit en torr och varm period, följt av regn, säger svampkonsulent Dicte Helmersson.

Annons

Beror på regnet

Svamptrådarna försvinner inte för att det är torka, enligt Dicte Helmersson. De ligger kvar i marken och väntar på bättre tider. När regnet väl kommer sätter de i gång att växa. Därför är hoppet långt ifrån ute för landets alla svampentusiaster.

Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göraBrand logo
Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

– Juli månad gick nog förlorad för svampplockarna, men nu har det regnat på många ställen i landet och där har det börjat titta upp svampar. Men det är svårt att säga hur mycket svamp det kommer att bli, det beror helt och hållet på hur mycket regn som kommer.

Karljohansvampar i skogen.
Än är det inte för sent att hitta Karljohansvamp och andra sorter ute i skog och mark. Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå

Redan nu ser det ut som om svampsäsongen har kommit i gång.

– Jag följer med på olika sajter och webbplatser för svampnördar och det är många som rapporterar att de redan plockat stora mängder.

Annons

”En riktig rotblöta”

Anders Dahlberg är professor vid institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Han håller med om att den torra sommaren inte behöver betyda att vi får ett katastrofalt svampår.

Bland annat är Karljohansvamp och olika strävsoppar att vänta, tror han. Men det krävs mer regn.

– Det räcker inte att det kommer två millimeter här och fem millimeter där. Det bästa är om det kommer en riktig rotblöta, säger han.

Exakt hur prognoserna ser ut går inte att förutse på förhand, men en god tumregel för alla ivriga svampplockare är att ge sig ut i skog och mark cirka en till två veckor efter att det regnat. Platser som hunnit bli lite fuktiga efter den senaste tidens regn är troligtvis mer gynnsamma än de som fortfarande är helt torra.

Så hittar du kantareller

De flesta matsvampar lever i symbios med ett träd. Det innebär att om ett träd torkar ut är risken stor att också svamparna stryker med.

Annons

– Svamparna får sin energi från träden. Och har inte träden kunnat producera tillräckligt mycket socker på grund av vattenbrist så påverkas ju också svamparna, säger Anders Dahlberg.

Träd med gula, torkade löv är därför inget särskilt bra ledmärke när man ska hitta svamp.

En korg full av gula kantareller i skogen.
Härliga kantareller har redan nu påträffats på olika ställen runt om i landet. Foto: Jonas Forsberg/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå

Finns det då någon svamp som inte klarar av den extrema torkan vi har upplevt den gångna sommaren? Enligt Dicte Helmersson är det osannolikt. Även skogens guld, kantarellen, borde gå att hitta redan nu.

– Kantareller är beroende av ett trä, så därför ska man inte gå ut på ett tomt fält och leta efter den. Kantareller är inte trogna ett visst träd utan gillar att växa både vid gran och björk. Leta därför gärna i blandskog där det är fuktigt i marken, säger Dicte Helmersson.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons