Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Tusen trädgårdar tillbaka: ”Behöver inte vara perfekt”

04 apr, 2022 
Cecilia Lindberg
Gunnel Carlson i sin trädgård/visningsträdgård Tusen trädgårdar
Att visa sin trädgård och dela sin kunskap med andra är populärt. Sedan starten 2010 har det återkommande arrangemanget Tusen Trädgårdar blivit en höjdpunkt för många trädgårdsintresserade. Nu hoppas arrangörerna att fler ska våga öppna sin trädgård: det måste inte vara perfekt är budskapet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Privata trädgårdar - små som stora, kolonilotter, föreningsträdgårdar och parker - alla får vara med i arrangemanget Tusen Trädgårdar. Anmälan till årets trädgårdsevenemang är öppen och anmälningarna strömmar in.

Se också: Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"Brand logo
Se också: Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"

Alla trädgårdar kan bli visningsträdgårdar

För att delta finns inga särskilda krav på trädgården, utan alla som tycker om att dela med sig av sin trädgård och gillar att ha besökare är välkomna att anmäla sig. En förutsättning är också att man har möjlighet att hålla öppet på just den aktuella dagen.

Annons

”Man behöver inte ha en perfekt besöksträdgård för att vara med” skriver arrangörerna på sajten svenskatradgardar.se där det också finns en länk till anmälan.

Det som framhålls som viktigast är att man har en passion för att odla och att man tycker om att prata med andra människor om sin trädgård.

En visningsträdgård under evenemanget Tusen Trädgårdar.

De deltagande trädgårdarna uppmanas att lägga upp bilder på sin trädgård och att beskriva vad besökaren kan få uppleva. Detta för att besökare ska kunna hitta och välja vilka trädgårdar som verkar intressanta att besöka och även kunna planera sitt besök.

Läs mer och beställ magasinet här

Folkbildning och inspiration om trädgård och odling

Syftet med trädgårdsevenemanget är att alla som älskar trädgårdar ska få möjlighet att träffas och dela kunskap om bland annat odling, blommor, grönsaker och trädgårdskonst.

Annons

Alla som registrerar sig som visningsträdgård får även möjlighet att förbereda sig inför evenemanget genom Studiefrämjandet i respektive län som bjuder in till informationsträffar.

Gunnel Carlson tog initiativet till Tusen Trädgårdar

Initiativtagare till projektet är trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson som startade Tusen trädgårdar 2010.

Efterhand har satsningen utvecklats och är nu Sveriges största trädgårdsvisning med trädgårdar i hela Sverige. Nu genomförs Tusen Trädgårdar i samarbete med Gunnel Carlson, Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) och Rikare trädgård.

Tusen Trädgårdar

När: Söndagen den 3 juli 2022

Var: Trädgårdar över hela Sverige

Vem: Alla som registrerat sig i förväg på svenskatradgardar.se kan vara med och visa sin trädgård och alla som är intresserade kan besöka trädgårdarna.

Annons