Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Har du Årets Trädgård 2022?

30 mar, 2022 
Marcus Alm
Bilder från tidigare års vinnare av Årets Trädgård.
Har du eller någon du känner en trädgård som är alldeles speciell? Då är dags att anmäla sig till årets stora trädgårdsfest – Årets Trädgård!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

nVilja, kreativitet och handlingskraft är gemensamma nämnare för människorna bakom de fantastiska trädgårdar som vunnit Årets Trädgård hittills.

Matchar du eller någon du känner beskrivningen, och har skapat en trädgård utöver det vanliga? Anmäl dig nu! Vinntarträdgården presenteras i tidningen och mästaren bakom verket tilldelas 15 000 kronor.

Så anmäler du en trädgård till Årets Trädgård 2022

Trädgården ska vara anlagd och skötas av trädgårdsägaren. Odlingarna ska vara ekologiska utan konstgödsel och giftiga bekämpningsmedel. Alla sorters trädgårdar kan vara med, från kolonilotter till stora trädgårdar och innergårdar i staden.

Mejla ditt bidrag senast 30 april 2022 till [email protected]. Har du några frågor kan du kontakta Kerstin Holmberg, 0723-615064, eller mejla [email protected]

Tävlingsjury för Årets Trädgård 2022

  • Marie Kasimir (redaktör Allers Trädgård)
  • Susanne Lindén (chefredaktör Allers Trädgård)
  • Kerstin Holmberg (redaktör Allers Trädgård)

All eventuell skatt betalas av vinnaren.Vi förbehåller oss rätten att utan ersättning publicera inskickade bidrag på webben.

Annons

Allers Trädgårds chefredaktör Susanne Lindén om Årets Trädgård 2022

– Trädgård och odling ligger i tiden och är trendigare än någonsin. Men Årets Trädgård har en fin och lång tradition. 2022 är det 33:e gången priset delas ut. Att vi kan vara med och lyfta och premiera en trädgård som sköts och byggts upp av sina ägare, någon som odlar ekologiskt och utan konstgödsel och giftiga bekämpningsmedel är något vi är väldigt stolta över, säger Susanne Lindén, chefredaktör för Allers Trädgård.

– När priset delas ut och vi bjuder in till öppen trädgård hemma hos vinnaren, är det alltid ett väldigt välbesökt evenemang. Många vill inspireras av smarta lösningar och fina, vackra planteringar, avslutar Susanne.

Allers Trädgårds redaktörers tankar inför Årets Trädgård 2022

– Det är alltid lika spännande att se och uppleva svenska privatpersoners trädgårdsengagemang och i år ser vi framemot tävlingen lite extra mycket! Det är en stor utmaning att välja mellan alla fantastiska trädgårdar som anmäler sig men vi är alltid nöjda och stolta med våra val – och desto fler som anmäler sig desto bättre, säger Marie Kasimir, redaktör för Allers Trädgård.

Annons

Tidigare vinnare av Årets Trädgård

Årets Trädgård har delats ut under flera års tid och genom åren har vinnare med alla olika typer av trädgårdar tagit hem bemärkelsen. Här nedan kan du se bilder från trädgårdarna och inspireras av vinnarnas tankar och idéer.

Följ med in i Årets Trädgård 2021Brand logo
Följ med in i Årets Trädgård 2021

Årets Trädgård 2021

En bild från vinnaren av Årets Trädgård 2021.

När priset skulle delas ut 2021 gick vinsten till Linda Hallin och Pia Persson som fick ta emot äran inför 600 glada besökare. Här kan du se mer från deras trädgård.

Annons

Så här valde juryn vinnaren av Årets Trädgård 2021:

Med finurliga lösningar och finstämd estetik har Pia Persson och Linda Hallin skapat en grön, skön och harmonisk trädgård med smart rumsbygge av högsta klass. Här vandrar man från rum till rum, alla med olika funktioner och överraskande innehåll men sammanhållna i material och växtval. En idérik trädgård man vill stanna kvar i.

Följ med in i Årets trädgård 2020Brand logo
Följ med in i Årets trädgård 2020

Årets Trädgård 2020

En bild från Årets Trädgård 2020.

I en skuggig skogsbacke med norrläge i Stockholms skärgård har Johanna, som vann Årets Trädgård 2020, skapat lummig magi. Här är det fint från vår till sen höst. Vackra växter avlöser varandra i en strid ström. Här kan du se mer från hennes trädgård.

Annons

Så här valde juryn vinnaren av Årets Trädgård 2020:

Johanna Antonssons sköna, skuggiga skogsbacke är magisk. Med mycket kunskap, planering och eftertanke har hon skapat en speciell trädgård där de skuggtåliga växterna stortrivs och är planterade i vackra kombinationer. Här är det fint från vår till höst. Extra plus för att trädgården är fint placerad på platsen och i naturen.

Vinnarintervju Årets Trädgård 2019Brand logo
Vinnarintervju Årets Trädgård 2019

Årets Trädgård 2019

En bild från Årets Trädgård 2019.

På en sluttning i Rolfstorp har Rebecca och Staffan skapat ”En trädgård med utsikt”. I tio personliga trädgårdsrum har de förverkligat sin dröm om en formstark trädgård med många funktioner. Här kan du se mer från deras trädgård.

Annons

Så här valde juryn Årets Trädgård 2019:

”Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund har skapat en formstark ram till sin sköna gröna och blommande trädgård. I de tio trädgårdsrummen känns det som man befinner sig i England, Italien och Sverige på samma gång. De har skapat ett paradis som kan inspirera många till stordåd i sina egna trädgårdar.”

Årets Trädgård 2018

En bild från Årets Trädgård 2018.

Bakom en tegelfärgad mur mitt i stan ligger Ulrikas och Jonas sköna, gröna oas. På en liten yta finns en fantastisk mix av allt man kan önska sig av en trädgård. Här kan du se mer från deras trädgård.

Så här valde juryn Årets Trädgård 2018:

”Ulrika Carén och Jonas Karlsson har skapat en liten trädgård med mycket innehåll. På 250 kvm finns rabatter, sittplatser, utekök, spa, grönsaksodling och mycket mer. Med stor känsla för form och proportioner har de fått plats med allt utan att det är trångt. Här trivs både växter och människor.”

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons