Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Årets trädgård 2020: Här är vinnaren

21 aug, 2020 
Kerstin Holmberg
Porträtt av Johanna Antonsson vinnare av Årets trädgård 2020.
Johanna Antonsson får utmärkelsen Årets Trädgård 2020.
I en skuggig skogsbacke med norrläge i Stockholms skärgård har Johanna skapat lummig magi. Här är det fint från vår till sen höst. Vackra växter avlöser varandra i en strid ström. Följ med på en rundvandring i Årets trädgård.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Johanna Antonsson och hennes man Björn hittade en brant skogstomt i norrläge slog de till direkt. De hade letat efter ett ställe att bygga hus på ett tag och nu hade de kommit rätt.

Följ med in i Årets trädgård 2020Brand logo
Följ med in i Årets trädgård 2020

– Det var inte så många som var intresserade av att köpa tomten, säger Johanna. Men vi gillade platsen.

Överblick över Årets trädgård 2020.
Smala gångar och trappor vindlar sig genom trädgården. Det är bara att följa dem och upptäcka härliga växter och olika trädgårdsrum. Rabatten ovanför stenmuren till vänster i bilden är brant. Jorden hålls på plats av stefanandra vars rötter binder jorden. I planteringen till höger växer bland annat murgröna, hakonegräs, japansk lönn och funkia.

Platsen på Älgö i Stockholms skärgård är vacker med utsikt över havet och närhet till naturen. Men det är lätt att förstå att den branta tomten inte var så attraktiv för de flesta som kom hit och tittade på den 2002. Särskilt inte för dem som ville skapa en trädgård.

Annons

Se också: Odla i pallkrage – från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

– Jag gillade utmaningen med norrbacken. Och så får jag idéer av miljön här. Den sätter igång min fantasi. Plus att det finns fördelar med att odla i skugga. Man behöver inte vattna så mycket och väljer man rätt växter så trivs de jättebra, säger Johanna och tar oss med på en rundvandring genom sin branta trädgård som hon odlat i 15 år.

Trädgårdens snackis är undersköna flädern ’Black Lace’.
Trädgårdens snackis är undersköna flädern ’Black Lace’.

Utmaning med brant tomt

Vi börjar nere på gatan och på väg dit pratar Johanna om sin nördgen. Den som gör att hon slukar böcker om jord, gödsel och växter. Tar reda på allt hon kan för att kunna förverkliga sina trädgårdsdrömmar och sina idéer. Nu blev det kunskaper om vad om trivs i skuggan som behövdes. Och vad som trivs i lite sur jord bland tallar och blåbärsris.

Annons

– Jag har aldrig varit rosfantast och längtar inte efter att kunna plantera massor av solälskande växter, säger hon. Jag planterar rhododendron och hortensia. Det blir fint. Fast när jag började med trädgården för 15 år sedan tyckte jag att rhododendron var hiskeliga. Nu tycker jag att de är fantastiska när de slår ut på våren. Nerifrån gatan känns backen väldigt brant när jag tittar upp på den.

Årets trädgård 2020: Juryns motiver

Johanna Antonssons sköna, skuggiga skogsbacke är magisk. Med mycket kunskap, planering och eftertanke har hon skapat en speciell trädgård där de skuggtåliga växterna stortrivs och är planterade i vackra kombinationer. Här är det fint från vår till höst. Extra plus för att trädgården är fint placerad på platsen och i naturen.

Hur kan växterna stanna kvar där rabatterna stupar rakt nedåt, undrar jag.

– Stommen i planteringarna är jordbindande växter där det behövs, säger Johanna. Jag har planterat stefanandra, oxbär och det låga snöbäret ’Hancock’. Så kompletterar jag med andra buskar och klematis. Det är en bra bas. Till det kommer perenner och lökväxter.

Annons

När man kommer in i trädgården från gatan passerar man ett äppelträd, ett kvittenträd och kommer fram till den rödbladiga flädern ’Black Lace’ som har flikiga blad och rosa blommor. Växterna är planterade vid en rund gräsplätt tillsammans med buskar, perenner och lökväxter.

Trädgård med många uteplatser

När vi besöker trädgården blommar både den mörkt röda vinlöken och allium ’Christophii’ med sina små stjärnblommor som växer i stora härliga bollar. Här finns också den första sittplatsen. När vi kommer till toppen av trädgården har vi passerat ytterligare fem platser. Trädgården är verkligen en förlängning av huset samtidigt som den är anpassad till naturen.

Rabatten vid gräsrundeln är 
full av fantastiska allium ’Christophii’ i månadsskiftet juni–juli. Kantväxt är silverarv. 
Vinlöken har en underbar mörk färg. Dessutom 
doftar den underbart.
Rabatten vid gräsrundeln är full av fantastiska allium ’Christophii’ i månadsskiftet juni–juli. Kantväxt är silverarv. Vinlöken har en underbar mörk färg. Dessutom doftar den underbart.

– Vi använder alla uteplatser, säger Johanna. Vi har till exempel en middagsplats, en frukostplats och en roséhörna. På vintern är det en tehörna.

Annons

Här används trädgården året om, så ofta det går. Möblerna står kvar ute och Johanna gör olika arrangemang på borden efter årstid. Hon odlar en hel del i krukor och dem flyttar hon runt för att de ska stå där det är finast för tillfället.

– Det behöver inte vara jobbigt att odla i kruka, säger hon. Jag har valt växter som inte kräver så mycket skötsel eller vattning. Perenna barrväxter och gräs till exempel.

Vi tar oss upp genom trädgården på vindlande smala gångar. Här växer gillenia som blommar i vitt på sommaren och får fina färger på hösten, vidjehortensiorna har massor av knoppar och rabatterna är fulla av stora funkior med olika färger på bladen. Kantnepetan är galet stor och hänger ut över gångarna.

– Den trivs för bra där, säger Johanna. Jag måste flytta den.

På platån alldeles nedanför huset växer en rad stora hortensior som kommer blomma i blått senare på sommaren och ända till frosten tar dem. Här finns en pergola med klematis och intill håller Johanna på att anlägga en mossträdgård.

Annons

Växter som trivs i skugga

  • Japanska lönnar, har många olika med skilda former och färger.
  • Hortensior. Blommar överdådigt sensommar och höst.
  • Gillenia, treblads-spira. Hög perenn som blomma med vita skira blommor på sommaren. Under hösten får bladen vackra färger.
  • Funkior. Finns med många färger och former på bladen.
  • Ormbunkar. Ger grön & skön lummighet.

– Mitt senaste projekt, säger hon. Jag har fått inspirationen från en vacker ravin här i närheten.

Matplatsen utanför köket används så ofta det bara går. Här tar hösten slut i december på grund av att havet värmer.
Matplatsen utanför köket används så ofta det bara går. Här tar hösten slut i december på grund av att havet värmer.

Vi klättrar vidare och går under några portaler Johanna gjort av rönnar som fanns här när de flyttade in.

– Då var tomten full av träd. Vi har tagit ner massor, men sparat en del. Jag vill att trädgården ska hänga ihop med naturen omkring så jag låter mina odlingar tunnas ut mot de vilda växterna så att övergången till miljön runt omkring blir mjuk, säger Johanna.

Annons

Inte rädd för att misslyckas

Nu har vi kommit upp till toppen av trädgården. Vi har gått på den sidan av huset där det är mest sol. Växterna är imponerande stora och frodiga. Här finns röda lönnar och en del röda blommor. På andra sidan huset är det milt gult och vitt som gäller där det är mer skugga. Högst upp i trädgården ligger frukostuteplatsen med utblick över blåbärsris, tallar och hälleberg.

– Här är det svårt att odla, säger Johanna. Men det finns några skrevor som jag tänker ta i besittning.

Växtvalet i Johannas trädgård är robust. Hon är inte ute efter att odla svåra växter, men drar sig inte heller för att testa vad som trivs här och är inte rädd för att misslyckas.

Blomsterkornellen får vackra blommor i slutet av juni. 
Den är skuggtålig och vill ha sur jord.
Blomsterkornellen får vackra blommor i slutet av juni. Den är skuggtålig och vill ha sur jord.

– Jag tycker inte att misslyckanden finns i det här sammanhanget. Jag tar allt som lärdomar och älskar att vara nyfiken och pröva mig fram, säger hon.

Annons

Här är det fint från tidig vår till sen höst. Blommorna avlöser varandra i en jämn ström. Många växter är valda för sina fina bladverk och för att de får fina höstfärger.

– Det är ett roligt pussel att lägga för att det ska fungera, säger hon.

Högst upp i backen ligger huset med utsikt över trädgården och havet. 
På sina ställen är 
tomten mycket brant.
Högst upp i backen ligger huset med utsikt över trädgården och havet. På sina ställen är tomten mycket brant.

Hennes trädgård och odlande har medför en rolig bonus. Hennes konto på Instagram har nästan 17 000 följare. Hon startade det när hennes familj tröttnat på att hon ständigt pratade om växter och odling. Hon skaffade sig helt enkelt odlingsintresserade kompisar på sociala medier.

Annons

– Det bara hände att det blev så stort, säger hon. Men det är jättekul. Nu kan jag prata odling med intresserade människor från hela världen. Och så har jag börjar fotografera. När jag var yngre målade jag bilder. Nu målar jag med trädgården och tar bilder med min kamera. Alltihop är underbart. Och såklart är det extra härligt att få utmärkelsen Årets trädgård.

Så lyckas du med trädgården: Johannas bästa tips

Anpassa dig till platsen

Ta reda på vad och var det finns förutsättningar att odla och var du kan sitta ute till exempel. Utgå från det när du planerar.

Var inte rädd för att göra fel

Ta reda på fakta. Prova dig fram och var inte orolig för att misslyckas, det lär du dig av.

Skapa en mullrik och levande jord

Lär dig vad din jord behöver. I en välmående jord frodas växterna och trädgården blir lättskött. Jag direkt-komposterar allt i min trädgård, dvs jag lägger allt trädgårdsavfall och grönsaksavfall direkt på jorden och strör lite jord över. Det fungerar jättebra.

Börja enkelt

Börja med en stomme av robusta och lättskötta träd och buskar med bra härdighet, sen kan du komplettera med perenner och känsligare växter som kräver mer.

Vem är Johanna – vinnare av Årets trädgård?

  • Namn: Johanna Antonsson.
  • Familj: Mannen Björn och sönerna Noel, 16 år och Robin, 12 år.
  • Gör: Entreprenör i it-branschen.
  • Var: Älgö i Stockholms skärgård.
  • Trädgård: 2 000 kvm i norrsluttning.
  • Zon: 2–3.
  • Favoriter: Japanska lönnar, vackra bladväxter, hortensior och barrväxter.
  • Instagram: @themoosegarden.
Annons

När och var är prisutdelningen för Årets trädgård?

Missa inte chansen att se Johannas fina trädgård och vara med när vi delar ut priset för Årets trädgård 2020. I år har vi valt att hålla detta event digitalt, på grund av osäkerheten kring coronaläget. Johanna vinner vårt stora pris på 15 000 kronor. Följ med på en rundvandring i trädgården och hör Johanna berätta om arbetet med sin gröna oas. Och se henne ta emot sitt pris.

  • När: Lördagen den 22 augusti
  • Tid: Kl 13.00
  • Var: Livesänt på Allers Trädgårds facebook.
  • Extra: Vinn en prenumeration! Bland alla som följer hela vår livesändning kommer vi att lotta ut fyra årsprenumerationer på Allers Trädgård.
Annons