Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Här är vinnaren av Årets trädgård 2019

26 jul, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Vinnarna av Årets trädgård 2019 sitter och njuter i ett av trädgården vackra rum
På en sluttning i Rolfstorp har Rebecca och Staffan skapat ”En trädgård med utsikt”. I tio personliga trädgårdsrum har de förverkligat sin dröm om en formstark trädgård med många funktioner. Resultatet har gett dem utmärkelsen Årets Trädgård 2019.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fotografen och jag åker genom det vackra kuperade landskapet ett par mil öster om Varberg. Vi kör på en smal grusväg och vid ett litet vitt hus säger GPS:en att vi är framme. Inte möjligt tänker vi som letar efter platsen som fått utmärkelsen Årets Trädgård 2019, ”En trädgård med utsikt” i Rolfstorp. Vi knackar på för att fråga om vägen.

Bland det första man ser när man kommer in i trädgården är den formklippta buxbomen.
Formstarkt. Bland det första man ser när man kommer in i trädgården är den formklippta buxbomen.

– Ni har kommit rätt, säger Rebecca Malmsköld när hon öppnat dörren. Det är där man går in, fortsätter hon och pekar på en portal i ett plank.

Se också: Så får du sommarens snyggaste gräsmatta

Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för stegBrand logo
Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för steg

Portalen är övervuxen av vitt blåregn och rosor. Innanför skymtar vi klippt buxbom och fingerborgsblommornas rosa spiror. Och där står Staffan Eklund och tar emot. Vi kliver in i trädgården och möts av tio vackra, helt olika trädgårdsrum.

– Underbart, säger vi. Och grattis till att ni fått utmärkelsen Årets Trädgård 2019.

Rebecca sommarbeskär vinrankor i Årets trädgård 2019
Klipp till. Dags att sommarbeskära vinet som klättrar på muren vid en av alla trappor i trädgården. Här finns mycket att klippa – det gillar Rebecca.

– Tack, säger Rebecca och Staffan. Det är helt fantastiskt. Vi är jätteglada!

Träffades på trädgårdsutbildning

Det var det vackra landskapet som fick dem att flytta hit. De körde runt i trakterna för att se var de ville bo och fann ett litet hus från 1950-talet som ligger med strålande utsikt över en dal. Först hyrde de huset i fyra år. 2008 fick de köpa det och kunde förverkliga sin dröm om en trädgård i engelsk arts and crafts-stil.

Pioner som snart slår ut i Årets trädgård 2019
Växtkraft. Rebecca och Staffan väljer det som klarar sig bra där de bor. Snart slår pionerna ut.

– Det går att flytta in sin trädgårdsdröm i verkligheten, säger Rebecca. Vi började för elva år sedan och njuter varje dag av detta.

Annons

Det märks att det finns mycket kunskap bakom detta projekt. Paret träffades på en trädgårdsutbildning så båda kan mycket om växter och hur de ska skötas. De har tittat i tidningar och läst böcker om trädgård. Dessutom har de besökt massor av trädgårdar i Sverige och utomlands.

Grön portal leder oss vidare in i Årets trädgård 2019
Grön portal. En klippt avenbokshäck skiljer den solbelysta rosenterrassen från den skuggiga körsbärsträdgården. Skillnaden mellan de olika rummen känns extra tydlig när man går genom portalen.

Inspireras av arts and crafts-rörelsen

Den engelska arts and crafts-rörelsen är en stor inspirationskälla för dem. De har till och med gjort en bok om hur rörelsen inspirerat och påverkat dem när de skapat sin egen trädgård.

Annons

–  Det finns inspiration att hitta på så många ställen. I varje trädgård jag besöker hittar jag alltid något som ger mig idéer, säger Rebecca.

Utekök med både vatten och grill i Årets trädgård 2019
Uteköket. Nära huset ligger det fina uteköket med generösa arbetsytor och en köksö. Här finns både vatten och en grill. Praktiskt och vackert.

För elva år sedan fanns det inte mycket trädgård här. En del av tomten var en slänt fylld med sly, ogräs och skräp.

Det går att flytta in sin trädgårdsdröm i verkligheten

– Vi anlitade en grävmaskinist som fick tre direktiv: Fördela slänten i terrasser ner till gärdet. Använd enbart den jord som finns och gör så raka linjer som möjligt så att terrasserna kan kläs med stödmurar. Efter två dagar var han klar, berättar Rebecca.

Annons

– Det handlar också om att ta tillvara det man har på platsen och se vilka möjligheter det finns där. Vi har tur som äger en tomt där det hela tiden dyker upp vackra stenar när vi gräver i jorden. Stenarna har vi använt till låga murar och trappor i den lite vildare delen av trädgården, säger Staffan.

Kombinerar strikt och rufsigt

Vi går genom buxbomsträdgården där växter formats till klot, pyramider och låga häckar. Rebecca pekar på det största klotet och berättar att det fanns här när de flyttade in, resten har de planterat. Mellan den formklippta buxbomen växer lite rufsiga växter som nepeta, fingerborgsblommor, pioner, alliumbollar och akleja.

 rosa mandarinros
Underbar rosa mandarinros som heter ’Higdownensis’. Blommar på försommaren.

– Vi gillar att kombinera strikt och rufsigt, säger Rebecca. Vi har våra fasta ramar och innanför dem får det växa mer fritt här och där.

Annons

– Växterna får ofta vara kvar på ställen de själva valt, säger Staffan. Det kan bli oväntat snyggt.

Bakom en avenbokshäck som avslutar buxbomträdgården står ett gigantiskt gammalt bigarråträd med knotig stam och långa grenar som bildar ett skönt tak. Trädet kan vara nästan 70 år gammalt, kanske från tiden när det lilla huset byggdes 1951.

Mot muren i köksträdgården står spaljerade träd av äpple, päron och persika. Det sparar plats och är vackert. Träden trivs med att växa mot den varma muren. På marken – ett hav av timjan.
Spaljerat. Mot muren i köksträdgården står spaljerade träd av äpple, päron och persika. Det sparar plats och är vackert. Träden trivs med att växa mot den varma muren. På marken – ett hav av timjan.

– Trädet är så vackert – ett riktigt trollträd, säger Rebecca. Det är guld värt. Vi låter trädet vara stomme i det här trädgårdsrummet. Stora gamla träd ska man vara rädd om, de går inte att ersätta.

Annons

Vi är två nördar som älskar att hålla på med trädgården

Här är det grönt mjukt och fluffigt. Och en liten bit längre bort ligger äppelträdgården med en äng som har en lite vildare karaktär.

– Det är en princip vi följer. Att det är mest strikt och välordnat nära huset. Så blir det vildare ju längre bort från huset och närmare naturen man kommer, säger Staffan.

Fontänen blir ett blickfång i Årets trädgård 2019
Porlande blickfång. Den porlande fontänen är det självklara blickfånget i kryddträdgården. Den tillför svalka på den varma terrassen bland timjan, gräslök och oregano. Här dricker humlor, bin och fjärilar vatten. Småfågålarna tar sig gärna ett bad.

Lagar mat i uteköket

På vägen till resten av trädgården ligger uteköket. Här lagar Rebecca och Staffan mat så ofta de kan. De tycker om att vara ute så det är självklart att det finns el, vatten och grill här. Plus ytor att jobba på. Perfekt för all slags matlagning.

Annons

– Det är lyx att laga mat här. Det är också perfekt när vi är många och hjälps åt i uteköket, säger Staffan.

Längst ned i trädgården ligger det fina växthuset vid köksträdgården
Glassigt i glas. Längst ned i trädgården ligger det fina växthuset vid köksträdgården. Här syns också den vackra dalen som gett trädgården namnet ”En trädgård med utsikt”.

Framför huset, eller kanske bakom sett från vägen, tittar man ut över den gröna dalen som känns som England, Italien och Halland på samma gång.

Mellan dalen och huset ligger resten av Rebeccas och Staffans trädgård. Sex fantastiska terrasser med olika karaktär som är fulla av välmående växter, stenar, murar, små gräsytor och – en fontän! Längst ned ligger ett växthus som ser ut som ett lusthus. Det är trädgårdens avslutning mot dalen. Framför den ligger köksträdgården med upphöjda odlingsbäddar innanför låga putsade murar av lecablock.

Annons

Att få gå omkring här varje dag och fixa med olika saker är ren njutning

– Vi är två nördar som älskar att hålla på med trädgården, säger Rebecca som svar på frågan hur de kunnat skapa detta.

Vacker bukett i växthuset i Årets trädgård 2019
Lång säsong. Växthuset är inrett som ett vackert rum. Här går det att sitta från vår till höst.

– Vi träffades på en trädgårdsutbildning, delar intresse och jobbar bra ihop. Båda gillar färg och form och vi ritar och målar gärna. Det fungerar helt enkelt, säger Staffan.

Odlar egna snittblommor

På ett bord inne i växthuset står en utsökt bukett som Rebecca gjort. Hon tycker mycket om att göra buketter och har en speciell snittblomsodling i ett hörn av trädgården.

– Det är riktig vardagslyx att ha den här trädgården, säger hon. Att få gå omkring här varje dag och fixa med olika saker är ren njutning.

Annons

De erkänner att själva anläggningsjobbet: mura trappor, bygga murar, gräva rabatter och döda kirskål var lite tråkigt.

– Men till slut är det värt allt jobb. Och man kommer inte undan det. Men nuförtiden är det inte enbart jobb. Trädgården är full av sittplatser som vi verkligen använder. Vi fikar, äter, tittar på utsikten eller sitter och mår bra. Och så är det ändå himla roligt med nya projekt. Det finns alltid något att hitta på och göra, säger de.

Fruktträd mot muren i Årets trädgård 2019
Färsk frukt. Mot muren i köksträdgården växer det fruktträd. På sensommaren kommer det gå att skörda underbart goda, solvarma persikor här.

Årets trädgård 2019 – juryns motivering

”Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund har skapat en formstark ram till sin sköna gröna och blommande trädgård. I de tio trädgårdsrummen känns det som man befinner sig i England, Italien och Sverige på samma gång. De har skapat ett paradis som kan inspirera många till stordåd i sina egna trädgårdar.”

Stilleben i Årets trädgård 2019
Torrbollar. Trädgården är full av fina inslag. Som den här krukan med ett arrangemang av suckulenter och stenar. En miniträdgård i trädgården
Rosa skönhet.

5 tips när du skapar din trädgård

Fundera

Vad ska du ha trädgården till? Odla grönsaker, ligga i en hängmatta, plantera vackra blommor eller träd? Svaret på det blir poängen med att du skapar den, och det som gör att du kommer tycka det är roligt att jobba med den. Trädgården är ju till för människan att vara i och tycka om.

Annons

Skaffa inspiration

Åk runt och titta på andra trädgårdar. Läs böcker och tidningar.

Kolla omgivningen.

Titta på hur platsen runt den blivande trädgården ser ut. Använd det du kan därifrån. Sten, växter och annat. Ta reda på vad som trivs i trädgårdarna hos dina grannar. Och i naturen. Det ger en fingervisning om vad som kan trivas hos dig.

Spara träd

Fundera noga innan du tar bort stora, uppvuxna träd eller andra värdefulla växter. De går aldrig att ersätta.

Låt anläggningen ta tid

Om stommen blir stabil har du igen det senare och trädgårdsskötseln blir enklare.

Vi är vinnare av Årets trädgård 2019

  • Namn: Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund.
  • Gör: Rebecca jobbar med trädgården och med eget bokförlag. Staffan jobbar deltid i kundtjänst på ett företag. Övrig tid i trädgården och med egna bokförlaget. De jobbar också en del med trädgårdsdesign.
  • Trädgård: 3 800 kvm
  • Var: Rolfstorp utanför Varberg.
  • Zon: 2, men murarna skapar fantastiska odlingslägen på många platser i trädgården.
  • Favoriter: Många.Växter som är tåliga, robusta och vackra. Till exempel kaprifol och gråtimjan.

När och var är prisutdelningen till Årets trädgård 2019?

Allers Trädgård hälsar dig välkommen till Staffan Eklund och Rebecca Malmskölds inspirerande trädgård tillsammans med vår sponsor Nelson Garden.

Missa inte chansen att se trädgården och vara med när vi delar ut priset Årets Trädgård 2019 och skålar i alkoholfritt bubbel. I år firar vi dessutom att Årets Trädgård fyller 30 år!

Vinnarna av Årets trädgård 2019 håller om varandra
Träffa Rebecca och Staffan och upplev deras underbara trädgård den 4 augusti 2019.

Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund vinner vårt stora pris på 15 000 kronor. Dessutom får de välja höstlök och andra trädgårdsprodukter till ett värde av 5 000 kr från Nelson Garden.

När är prisutdelningen?

4 augusti klockan 10–16. Priset delas ut klockan 14.

Var är prisutdelningen?

Mute 43, Rolfstorp utanför Varberg.

De första besökarna får en goodiebag med spännande trädgårdsinnehåll.

Av Kerstin Holmberg

Foto Monika Norrrby

Annons