Rebecca och Staffan tog emot priset för Årets trädgård 2019

Årets Trädgård 2019
Det blev stor succé när Årets trädgård firade 30 år med öppet hus i den fantastiska terrasserade trädgården utanför Varberg som tog hem utmärkelsen Årets trädgård 2019. Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund är båda trädgårdsmästare och har byggt upp något utöver det vanliga. Och att många besökare var nyfikna och intresserade gick inte att ta miste på.
Vinnarintervju Årets Trädgård 2019
Slå på ljud

Video: Stefan Lindblom

Trädgård med utsikt Årets trädgård 2019

Redan en god stund innan trädgården öppnades började det bildas en kö utanför ingången. Och första timmen hade minst ett hundratal personer nått innanför den smala porten som ramas in av slingrande blåregn och blåblommande klematis.

– Man är lite överväldigad över intresset – det är jättekul säger Staffan Eklund.

Årets Trädgård 2019

Foto: Marie Kasimir

Årets Trädgård 2019

Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund tar emot priset för Årets Trädgård 2019 från Susanne Lindén, chefredaktör Allers och Allas. Till höger: Trädgårdsskribent Kerstin Holmberg. Foto: Marie Kasimir

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Många uppskattar särskilt trädgårdens atmosfär. Att det finns tydliga ramar men att det får frodas och blomma inom dem. Att det finns tio olika trädgårdsrum är också något som väcker stort intresse. Här finns något för alla.

– En annan vanlig kommentar är ”vad mycket jobb ni har lagt ner”. Och det stämmer ju, men medan en del besökare låter imponerade skakar andra på huvudet, säger Staffan och skrattar.

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Årets Trädgård 2019

Foto: Marie Kasimir

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Besökarna småpratar med varandra medan de vandrar runt på de slingrande gångarna och upp och ner för trapporna som binder ihop trädgårdens olika terrasser och de många olika trädgårdsrummen.

– Det här är en trädgård som bygger på formkänsla och kunskap och har fångat upp både klassiska och moderna influenser, säger trädgårdsskribent Kerstin Holmberg som sett många trädgårdar under alla 30 åren tävlingen hållits.

– Staffan och Rebecca har även läst landskapet och tagit vara på det som en resurs med vackra utblickar inifrån trädgården. Den här trädgården har allt, säger Kerstin.

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

– Det roligaste idag har varit att få så mycket positiv feedback, säger Rebecca. Att folk som berättar att nu har de byggt den där stenläggningen som de sett på vårt Instagram.

– Vi går här och påtar och lägger ut våra bilder. Även om det blir många likes så är det inte samma sak som att få respons i verkligheten. Detta har varit en fantastisk dag och något av en egoboost, men nu ska de bli skönt att ta det lite lugnt, säger Rebecca.

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

– Vi är så glada över att det blev en sån succé och att så många besökare dök upp. Detta kan ha varit något av ett rekord i tävlingens 30-åriga historia, säger Susanne Lindén.

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Årets Trädgård 2019

Foto: Susanne Lindén

Årets trädgård på Instagram

Ni hittar Rebecca och Staffans trädgård på Instagram under namnet @tradgardmedutsikt.

Besökarnas ord om Årets trädgård 2019

Anna och Amanda Wingren, Varberg.

Anna och Amanda Wingren. Foto: Marie Kasimir

Anna och Amanda Wingren, Varberg

– Tycker om blandningen av alla smårum som alla har sin egen stil. Och väldigt kul att se de spaljerade fruktträden, persikor, äpplen och päron. Det gav inspiration till den egna trädgården.

Ann Svensson

Ann Svensson. Foto: Marie Kasimir

Ann Svensson, Spannarp

– Jätteroligt att se den här trädgården! Jag gillar hur den är ihopsatt. Älskade vindruvorna som växer på muren i trappan. Druvorna var redan så stora trots att de växer utomhus. Och så är det kul att se hur fint de har gjort i trädgården med ganska vanliga växter. Det vill man göra om hemma!

Ann-Charlotte Ibrahim och Marie-Louise Hallgren

Ann-Charlotte Ibrahim och Marie-Louise Hallgren. Foto: Marie Kasimir

Ann-Charlotte Ibrahim och Marie-Louise Hallgren, Falkenberg

– Vi råkade bara köra förbi. Vi har firat vår mamma här i närheten när vi fick syn på skylten. Vilken överraskning! Här är så himla fint med mycket blommor. Vi gillar alla spännande gångar och hur trädgården ligger – det är tjusigt!

Britta Eklund och Kenneth Gunnarsson

Britta Eklund och Kenneth Gunnarsson. Foto: Marie Kasimir

Britta Eklund, Stockholm och Kenneth Gunnarsson, Viskafors

– Jag har haft förmånen att följa denna trädgården från början och det har varit mycket spännande, jag är nämligen faster till Staffan, säger Britta.

– Här finns alltid något fint att titta på oavsett när på året man kommer hit. Det förändrar sig hela tiden men är alltid fint.

Katarina Antonsson

Katarina Antonsson. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs bild

Katarina Antonsson, Varberg

– Variationen är fantastisk. Och att det är så mycket som blommar just nu! Gillar också att de blandar många olika sorters blommor i rabatten – det strama formklippta ihop med det vilda. Köksträdgården är också fin.

Amanda och David Smering

Amanda och David Smering. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs bild

Amanda och David Smering, Falkenberg

– Det var så roligt att se den här trädgården i verkligheten. Vi följer dem på Instagram och har läst deras senaste bok. Mest gillar vi de olika sätt de kombinerar stramt formklippt med det vilda.

Arne och Agneta Sjögren

Arne och Agneta Sjögren. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs bild

Arne och Agneta Sjögren, Varberg

– Vi är intresserade av hur man bygger ihop en trädgård och det har de gjort fint här. Känslan i den här trädgården tycker vi också om. Lugn och harmonisk, men trädgården är inte onödigt städad. Här finns rum för alla väder och temperaturer. Och många doftande växter!

Paula Elwesund och Susanne Rutgersson

Paula Elwesund och Susanne Rutgersson. Foto: Stefan Lindblom/Helsingsborgs bild

Paula Elwesund och Susanne Rutgersson, Stenungssund

– Vi gillar sättet de byggt upp terrasserna på, med flera olika nivåer. Trädgårdens stil är härlig – hur de kombinerar en tydlig struktur och stomme med ett överdåd av färger. Här finns många snygga kombinationer. Och så är det skönt att det inte är så himla noga, allt måste inte vara rakt.

Jenny Treptow

Jenny Treptow. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs bild

Jenny Treptow, Varberg

– Det är en skön atmosfär i den här trädgården. Här finns en mångfald och ett myller. Jag är mest intresserad av blommorna – har sett dahlior, rosenstav, solrosor och solhattar. En dröm att ha ett egenbyggt växthus av gamla fönster.

Niklas Gustafsson

Niklas Gustafsson. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs bild

Niklas Gustafsson, Varberg

– Detta med utekök har de löst bra, med vatten, köksö och arbetsbänkar. Det var kul att se. Mina jobbarkompisar är intresserade av utekök, så jag kan kanske tipsa dem. Här har jag också sett flera olika sorters häckplanteringar vilket intresserar mig just nu. Vi vill skapa rumskänsla i trädgården och planerar att plantera nya häckar.

Fabian Mellegård och Camilla Hildén med barnen Wilma och Caspian.

Fabian Mellegård och Camilla Hildén med barnen Wilma och Caspian. Foto: Stefan Lindblom/Helsingsborgs bild

Fabian Mellegård och Camilla Hildén med barnen Wilma Gustafsson och Caspian Mellegård, Spånga samt Inger Gustafsson, Köinge

– Vi tycker om de strikt klippta formerna och att det innanför dem får fluffa ut och flöda av blommor och färg. Det är också spännande att gå omkring här. Man ser en bänk, men hur kommer man dit? Caspian och Wilma gillar de hemliga gångarna, det är spännande att se vad de leder fram till.

Joakim och Cecilia Ragnarsson, med barnen Ylva och Lovis.

Joakim och Cecilia Ragnarsson, med barnen Ylva och Lovis. Foto: Stefan Lindblom/Helsingsborgs bild

Joakim och Cecilia Ragnarsson med barnen Ylva och Lovis

– Vi kom hit för att vi är särskilt intresserade av terrasserna. Vi har byggt stödmurar i vår trädgård i år och ville få inspiration till hur man kan fylla dem med innehåll. Och inspiration har vi verkligen fått. Och Ylva sprang runt som en tok på alla spännande gångar – hon hade jättekul!

Sara Bäckmo: 5 tips för att slippa mördarsniglarna!
Årets trädgård 2020: Följ med in i Johannas lummiga värld