Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Årets trädgård 2021: Här är vinnaren

09 aug, 2021 
Anni Jähde
Grön lummighet mot vackert klippta häckar och många sköna rum i skuggan av stora träd. Pia Persson och Linda Hallin har tillsammans skapat en trädgård man inte vill lämna. Följ med på en rundvandring i Årets trädgård 2021.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är när krafterna samarbetar som det bästa sker. I det här fallet en trädgård som vuxit fram från ingenting till en fullbordad dröm. Det är estetik, växtglädje, spänningsmoment och harmoni på en och samma plats.

Följ med in i Årets Trädgård 2021Brand logo
Följ med in i Årets Trädgård 2021

En rundvandring i Pia Perssons och Linda Hallins trädgård är som en upptäcktsresa i ett grönt paradis. Bara att öppna grinden i den höga bokhäcken får det att pirra lite skönt i magen. Man vet liksom att det är något alldeles speciellt där inne.

Annons
En svart grind omgiven av grönska.
Entrén går genom grinden under den höga bokhäcksportalen. The Mayfly garden (Dagsländans trädgård) har fått namnet efter Dagsländevägen där familjen bor.
Linda Hallin står i pergola omgiven av klippta häckar i olika höjder.
I solrummet delar häckar i tre olika höjder av den 20 meter långa ytan bakom huset. Tillsammans med trädäcket förvandlades den här delen av trädgården från oanvänd tråk-yta till omtyckt privat del. En altandörr i huset leder rakt ut till sittplatsen under pergolan.
Svart husfasad med grönskande rabatt och gång av rektangulära stenar.
En hopplös yta? Inte alls! Det är en ren fröjd att gå den smala Norrgången som leder bort till Bärlandet och Solrummet. Strama plattor i gruset och mjuk grönska på sidorna.
Annons

Och mycket riktigt – via gångar, portaler och mjukt formade häckar leds man in i det ena trädgårdsrummet efter det andra, helt olika men sammanhållna tack vare ett enhetligt val av färger, former, material och en viss upprepning av växter.

Årets trädgård 2021: Juryns motivering

Med finurliga lösningar och finstämd estetik har Pia Persson och Linda Hallin skapat en grön, skön och harmonisk trädgård med smart rumsbygge av högsta klass. Här vandrar man från rum till rum, alla med olika funktioner och överraskande innehåll men sammanhållna i material och växtval. En idérik trädgård man vill stanna kvar i.

Annons

Perenner, buskar och träd fyller trädgården

Det är en växtrik trädgård med läckra kompositioner i rabatter och krukor. Perenner, buskar och träd med vackra blad bygger trädgården – här är blommor mer som komplement. Och synnerligen betydande är trädgårdens knivskarpt klippta häckar i alla höjder och former som ramar in och bildar lugna väggar.

Prunkande rabatter och grusgång.
Framför huset under tre klotrobinior brer en stor rabatt ut sig. Under juni och juli är den i full blom. Rododendron, japansk lönn ’Garnt’, allium, nepeta och stäppsalvia är en del av innehållet.
Pia Persson går på grusgång omgiven av grönskande träd och buskar.
Knastrande grusgångar är inte bara trivsamt, de är också vackra till allt det gröna.
Ett hav av stäpplök.
Stäpplök, Allium christophii.
Annons

Det är Pia som är trädgårdens kugge och står för idéer, växtintresse och estetik. Lindas trädgårdsintresse har vuxit i samma takt som trädgården har utvecklats och hon är lika projektinriktad som Pia. Efter drygt tio års gemensamt trädgårdsskapande behöver de numera inte ge varandra några långa förklaringar för att den andra ska förstå precis.

Här bor vi

Pia Persson och Linda Hallin med barnen Linus 20 år, Maja 18 år och Smilla 8 år. Yrke: Pia är frisör, Linda är sjukgymnast.
Var: Ålstorp, norr om Löddeköpinge.
Växtzon: 1
Trädgårdens ålder: Huset är byggt 1963 men trädgården började byggas upp för cirka elva år sedan då Pia tog över den.
Yta: Drygt 1 300 kvm.
Lyckas bäst med: Rumsligheten och häckarna.

Annons
Pia Persson och Linda Hallin tillsammans med dotter Smilla.
Pia Persson och Linda Hallin har skapat trädgården tillsammans. Här sitter de i det nybyggda växthuset tillsammans med minstingen Smilla.

– Vid det här laget känner jag igen Pias blick när hon fått en idé eller går och klurar på något, säger Linda och ler. Då har vi snart ett nytt projekt på gång och då går det undan!

De har gjort allt själv. Från en tom tomt, med i princip enbart några stora björkar och tallar, är nu varje kvadratmeter väl använd. Pia och Linda har grävt, planterat, lagt gångar, byggt…

Prunkande rabatter, häckar och träd.
Frodigt och rufsigt ihop med välformat och strikt. Kontrasten mellan livliga växter och klippta häckar är det Pia eftersträvar i trädgården. Låga buxbomshäckar kantar gången i en mjuk böj med pioner, nepeta, funkia och bambu som sällskap.
Krukor, en trästol och gröna växter.
Trädgårdens basväxter. Alunrot, Heuchera Bergbambu, Fragesia murielae, Buxbom, BuxusGräs, olika arter tex miskantus och tåtel. Hasselört, AsarumHosta, FunkiaOrmbunkar och bräken, olika arter.
Annons
En lila klematis klättrar uppför en gren.
Klematisen "The President" (tidiga storblommiga gruppen) får stöd av äppelträdet.

– Trädgården hade aldrig kunnat bli så här, eller kunnat hållas i bra skick, om vi inte båda varit engagerade, betonar Pia.

Annons

Hosta, ormbunke och alunrot är favoriter

Pia beskriver sig som en riktig växtnörd, men på amatörnivå.

– Namnen kan jag mycket väl glömma, särskilt de vetenskapliga. Jag kan faktiskt falla för en växt för att den har ett fint eller roligt namn – och ändå glömma det direkt, haha!

Regnbågsbräken och hasselnöt i närbild.
En favoritkombination. Läckert regnbågsbräken, Athyrium niponicum, med blankt mörkgrön hasselnöt, Asarum.
Rosenbuskar och två spaljéer i grått mot en vit husfasad.
Rostornen hjälper inte bara till att stötta buskrosen The Generous Gardener, de ger också höjd och struktur under vinterhalvåret.
Två rostfärgade krukor med gröna växter, bakom syns en björkstam.
Hakonegräs, Hakonechloa macra, 'Aureola' i krukan matchar med nätslingertry, Lonicera japonica, ’Aureoreticulata’ på klätterställningen – en släkting till kaprifolen.
Annons

Hon tycker särskilt mycket om bladväxter som hosta, ormbunkar och alunrot. Men så är det också sådana som trivs här tack vare skuggan från de många stora träden.

Pia är glad för träden och kallar sig gärna trädkramare. Hon har dessutom kompletterat med ännu fler träd – katsura som doftar pepparkaka på hösten, robinia och katalpa, häggmispel med vacker vårblomning och så det skira korstörnet. Lite mer udda är de spaljerade ambraträden som ger insynsskydd mot vägen.

Annons

Ullungrönnens röda blad vackra på hösten

En klar favorit bland träden är ullungrönnen, som får fantastiska knallröda blad på hösten. Fina höstfärger kommer naturligt med många av de växter Pia väljer, inte minst lönnar av olika slag.

– Det är viktigt att trädgården är vacker i slutet av säsongen också, så man kan njuta av den innan vintervilan.

7 gröna rum

Rummen har skapats efter hand, utan ritning och övergripande plan. Med hjälp av häckar och andra växter, kompletterat av spaljéer på sina ställen, har Pia och Linda effektivt och vackert delat av den 1 300 kvadratmeter stora tomten där merparten av trädgården ligger på framsidan och huset långt bak.

Cortenrummet

Här har odlingslådor av cortenstål löst problemet att det inte går att gräva rabatter på grund av de stora trädens rötter. I lådorna finns en stor mängd perenner, mest bladväxter, som hålls samman i färgteman med mycket lime och vita inslag. Många av växterna kommer från Pias mamma, som också är en hängiven trädgårdsvän.

Gräsrummet

Omgiven av två ligusterhäckar ligger tomtens gräsmatta. Här finns ett par sittplatser samt även en rund rabatt med upphöjd vattenspegel.

Växthuset

Drygt 12 kvm i svart aluminiumprofil och stormsäkert glas. Är det senaste tillskottet i trädgården. Används i första hand som umgängesrum, med en del odling av tomater och kryddörter.

Altanen

En stor altan av trä med väggar och halvvägs under tak. Placerad mellan huset och ett relativt nybyggt attefallshus. Plats för loungemöblemang, matbord samt många krukor och vackra saker.

Solrummet

Detta var en oanvänd yta bakom och längs med huset, fem meter bred och cirka 20 meter lång, som trots norrläget får överraskande mycket sol. Helt insynsskyddad har det nu blivit till en skön solplats. Ett trädäck löper längs med huset och har blivit till tre rum i rummet – ett där solstolarna står, en passage med rabatter på vardera sida samt en plats för matbord och stolar.

Norrgången

En smal gång mellan tomtgräns och väggarna till ett attefallshus och vidhängande uterum, har på ett enkelt sätt blivit en vacker del av trädgården. Bokhäcken mot grannen har fått marktäckande myskmadra runt fötterna, betongplattor ligger med distans som trampstenar i grafitgrå diabaskross medan bergbambu och skuggtåliga perenner löper längs byggnaderna på andra sidan.

Bärlandet

En liten köksträdgård med låg ligusterhäck som ramar in. Rymmer framför allt bär; krusbär, blåbär och hallon.

Annons

Häckarna klipps 4-5 gånger om året

Drivkraften för Pia är att få använda sin kreativa ådra och skapa. Det är svårt att inte dra paralleller mellan det, samt de välklippta häckarna och hennes yrkesval som frisör.

Gräsmatta med två trästolar, omgiven av välklippta häckar.
Vilsam vrå omgiven av finklippta ligusterhäckar. Pia och Linda har medvetet satsat på många sittplatser runt om i trädgården.
Altan i vitt och svart med ryggen av två svarta stolar, i förgrunden gröna växter.
Den stora altanen, delvis under tak, förbinder huset med ett attefallshus intill och rymmer soffgrupp, matbord och Pias många växter och arrangemang i fina grupper. Här syns en öppning i altanväggen ut till Norrgången.
Svart sittgrupp vid en gräsmatta mot en svart plank. Grönska syns i bakgrunden.
Sittplats i Gräsrummet med svartmålade pålar bakom som insynsskydd och inramning. Spegeln ger ett spännande djup och en illusion om titthål genom spaljén.
Annons

– Jo, säger Pia och skrattar, det ligger nog något i det. Häckarna är jag otroligt noga med och klipper 4–5 gånger om året. Då är jag mindre petig med ogräsrensandet.

Häckar bygger trädgården

Det första Pia och Linda planterade var bokhäckar i ytterkanterna av tomten, som döljer parkeringen och gör trädgården privat och insynsskyddad. Inne i trädgården löper två mjukt böljande ligusterhäckar som kom till i ett tidigt skede och omfamnar gräsrummet. Låga buxbomshäckar ramar in en gång vid perennrabatten och i solrummet delar häckbitar i tre olika höjder av och gör ”rum i rummet”.

Pias häcktips!

1. Lägg ut vattenslangar för att få en uppfattning om häckens form och sträckning i trädgården.

2. Klipp häckarna noga och ofta. En oklippt häck får hela trädgården att se ovårdad ut.

3. Vill du snabbt få upp en häck, plantera bok eller avenbok. Plantor på 60–70 centimeter ger genast en känsla av avgränsning.

4. Gillar du formklippta häckar är liguster och buxbom perfekta.

5. Investera i en häcksax som går på batteri! Pia har klippt av väldigt många sladdar under årens lopp…

Annons

Skapandet gäller såväl rabattkompositioner som att inreda trädgården med vackra krukor och saker, arrangera läckra stilleben och sätta det där lilla extra piffet som gör helheten komplett. Färgsättningen domineras av svart och grönt med mycket detaljer i rost.

Sittplatserna är många, dessutom är trädgården möblerad med robusta träbänkar, bord med betongskivor, pergolor, spaljéer och blomsterlådor som ger en personlig stil. Mycket av det har Linda tillverkat.

– Pia kan komma med ett önskemål på en bänk eller ett bord som jag utvecklar vidare, berättar Linda. Byggprojekten är lika rogivande för mig som trädgårdsarbetet är för Pia.

Växthus senaste tillskottet

Med det senaste tillskottet i trädgården, ett vackert växthus med svart aluminiumprofil, börjar Pia känna sig färdig – i alla fall med de stora projekten.

Annons

– Ja, just nu är det nog så, säger hon. Det blev så perfekt med växthuset, det känns som det alltid funnits där och har blivit en så fin tillgång för hela familjen.

Växthuset med möblemang syns utifrån, inramat av grönska.
Växthuset med svarta aluminiumprofiler är senaste stora projektet i trädgården och ett umgängesrum för fika, middagar och mys. Bordet har Linda snickrat och gjutit skivan till.
Växthus på höll, inramat av grönska.
Överraskningarna är många och siktlinjerna fina. Här en öppning mot Gräsrummet och växthuset längre bort.

Man ska sluta när man (trädgården) är på topp, heter det. Fast slutar gör ju aldrig en trädgårdsälskare. Nog dyker det väl upp fler idéer som Pia och Linda bara måste genomföra.

Annons

Söndagen den 5/9 är det prisutdelning för Årets Trädgård 2021.

Parkering finns vid infarten till området.

Håll samman rummen i trädgården

För att hålla samman en trädgård med många rum kan man, som Pia och Linda, utnyttja både växter, material och färger. Då upplevs trädgården som harmonisk även om rummen har olika innehåll och funktion.

Färg

En eller ett par färger bildar bas. I The Mayflygarden är det svart som grund i de flesta byggena, även om huset och väggarna på altanen är vita. Grön är komplementfärg på dörrar och en del snickerier. Till det sätts flera andra färger i textilier och blommor.

Material

Mycket är tillverkat av trä, som Lindas möbler, spaljéer och pergolor. Rostiga detaljer följer också med från rum till rum. Odlingslådor, krukor och rabattkanter av cortenstål, liksom till exempel marschallhållare, växtstöd och -bågar i rost. Singelgångar av grafikgrå diabaskross är också genomgående.

Växtvalet

Givetvis måste rätt växt planteras på rätt plats vad det gäller växtens behov. Men att upprepa en del sorter på många ställen i trädgården ger igenkänning och att man upplever ett ”flow” när man rör sig genom trädgården.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

TV: Så komposterar du med bokashiBrand logo
TV: Så komposterar du med bokashi
Annons