Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Arrangera vårblommor - stjärnfloristens bästa tips

21 mar, 2022 
Minna Mercke Schmidt
Floristen Heidi Mikkonen/ arrangemang med vårblommor i.
Frilansande stjärnfloristen och blomsterinspiratören Heidi ­Mikkonen tycker om sommaren, hösten och vintern men just nu älskar hon våren och alla underbara blommor. Med gröna fingrar och fingertoppskänsla snittar hon stjälkar och kvistar och trollar fram arrangemang som tar andan ur oss.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att hon skulle bli en av Sveriges mest kända florister, det hade Heidi ingen aning om när hon valde floristlinjen på gymnasiet. Kärleken till natur, blommor, skapande och människor gjorde valet enkelt, och hon har inte ångrat sig en enda gång.

Medan Heidi berättar plockar hon flinkt med de sirliga blomsterstänglarna, snittar dem skickligt och skapar de ljuvliga vårarrangemangen.

–Se bara på denna lilla porslinshyacint, tänk att få jobba med sådana här skönheter! utbrister hon och medger sedan att det i och för sig finns så mycket annat i hennes jobbvardag än bara vackra blommor.

DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hackBrand logo
DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hack

Domare i floristtävlingar

–Jag har verkligen gjort nästan allt inom floristbranschen. Jag har jobbat i butik också, men numera består mitt arbetsår av att döma i floristtävlingar, jobba som floristlärare på olika skolor och utbildningar, kompetensutveckla butikernas personal och bygga utställningar.

Annons

Hållbara buketter och material

Heidi brinner för hållbart hantverk och gör sitt yttersta för att öka medvetenheten bland florister och allmänheten. Det handlar om att hitta alternativa sätt att arbeta för att slippa använda material som skadar miljön. Lika lätt som det är att köpa de dåliga alternativen, lika lätt är det att köpa de bra – bara man har kunskapen.

Heidi brinner för hållbart hantverk och gör sitt yttersta för att öka medvetenheten bland florister och allmänheten. Det handlar om att hitta alternativa sätt att arbeta för att slippa använda material som skadar miljön. Lika lätt som det är att köpa de dåliga alternativen, lika lätt är det att köpa de bra – bara man har kunskapen.

Heidi Mikkonen

Ålder: 44 år.
Bor: Kristianstad.
Familj: Sambon Elin, tre barn: Sam, James och Maggie.
Gör: Florist, ­blomster-kreatör, domare i svensk floristkår, floristlärare och kompetensutvecklare.
Varför: Heidi brinner för hållbart hantverk och värnar om små blomsterbutiker runt om i landet som är viktiga för varje by och stad.

Kurser för florister och allmänhet

I julas öppnade hon portarna till sin egen verkstad i Emmaljunga. Där håller hon kurser för florister och allmänheten. Även temahelger med popup-butik planeras kring sommarblomsodlingen.

Annons

–Jag har rest runt så mycket, nu vill jag jobba mer på hemmaplan och skapa något eget. Min sambo Elin är också florist och nu satsar vi på detta tillsammans, säger Heidi entusiastiskt.

Responsen har varit överväldigande och vi är så glada att folk väljer att komma hit till oss.

Läs mer och beställ magasinet här

Reklam för tidningen Odla för nybörjare.
Bukett med pioner, ljusgul fjärilsranunkel, grön fjädersparris, vanlig ranunkel, vide, körsbärsblommor, kvistar av jasmin och gräs.
En smällkaramell till bukett! I den spiralbundna buketten finns pioner, ljusgul fjärilsranunkel, grön fjädersparris, vanlig ranunkel, vide, körsbärsblommor, kvistar av jasmin och gräs.

Heidi Mikkonens vårfavoriter

● Anemon
● Mimosa
● Kungsängslilja

Annons
Riddarsporre, luktärter, porslinshyacint, gräs och körsbärskvistar har arrangerats i smala vaser som står på en bricka.
Heidi har valt att använda kalla färger till det här arrangemanget, även den silvriga brickan räknas in i den kalla färgskalan. Riddarsporre, luktärter, porslinshyacint, gräs Panicum virgatum ’Warrior’ och körsbärskvistar från den egna trädgården har ­arrangerats i smala vaser.
Tazettnarciss ’Geranium’ i stor kruka.
Generöst och vårmaffigt! Tazettnarciss ’Geranium’ i härligt stor kruka. Häll i lecakulor i botten, placera blomlökarna och fyll på med jord. Till lökar bör du välja sandig jord, exempelvis såjord med mindre näring. När du planterat färdigt, stick i långa kvistar av vide som dels ger stöd, dels bidrar till en intressant komposition.
Annons

Hållbara tips: Stenull i stället för stickmassa

  • Använd blommor i säsong.
  • Använd en blomsterfakir för att få blommor att stå snyggt i ett mindre arrangemang.
  • Ett sätt att arrangera blommor är att använda hönsnät i stället för stickmassa. Använd exempelvis stenull i stället för stickmassa – fråga i din blomsteraffär.
  • Förvara arrangemanget svalt för att förlänga hållbarheten. Skippa till exempel skrynklat cellofan om buketten, använd hellre vaxat papper.

Enkelt arrangemang med blomsterfakir

  1. Placera blomsterfakiren i en vacker skål.
  2. Häll på rent, kallt vatten.
  3. Klipp en kvist rakt av, i stället för att snitta, för att få en platt yta att ställa mot fakiren.
  4. Låt hyacinten dra vatten i en separat vas i cirka trettio minuter innan du börjar arrangera.
  5. Eftersom alla stjälkar är spetsade på fakiren kan hela arrangemanget försiktigt lyftas upp när det är dags att byta vatten. Gör gärna det varje eller varannan dag för att förlänga hållbarheten.
  6. Efter användning, diska fakiren i ljummet vatten.
Blomsterfakir med hyacint.
Arrangemang med smart fakir.
Blomsterarrangemang med blomster­fakir. Hyacinter, narcisser, skirt gräs, jasminrankor och fjärilsranunkel.
Det färdiga resultatet: vårfint arrangemang med blomster­fakir. Hyacinter, narcisser, skirt gräs, jasminrankor och fjärilsranunkel. Heidi tipsar om att jasmin är väldigt hållbart och är mycket lättodlad i kruka.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons