Varningen: Detta ska du inte lägga i komposten

Ska du odla gurka? Då bör du undvika krukor med den nya kemikalien.
En ny kemikalie är godkänd för krukväxtproduktion. Men för alla oss som vill ha våra tomater och gurkor i behåll finns det all anledning att se upp. I alla fall om de ska planteras i kompostjord.

Nyligen fick yrkesodlare tillåtelse att använda ämnet paklobutrazol vid krukväxtproduktion. Ämnet hämmar tillväxt och gör att växterna förbli små och knubbiga, rapporterar Vetenskapsradion.

Komposterade blommor.

Komposterade blommor. Foto: Worldpix / Alamy

Men nu höjer kemikalieinspektionen ett varningens finger till alla fritidsodlare. Växter behandlade med kemikalien riskerar nämligen att förstöra din kompost.

– Om du vill odla till exempel tomat eller gurka i kompostjorden finns det en risk att det helt enkelt inte fungerar, att grönsakerna inte klarar av att växa på grund av paklobutrazol, säger Agneta Westerberg vid Kemikalieinspektionen till radion.

Inte farligt för miljön eller hälsan

Enligt Agneta Westerberg är ämnet varken farligt för miljön eller hälsan. Men vissa grönsaker är extra känsliga.

Ska du odla gurka i din kompostjord kan det vara läge att se upp.

Ska du odla gurka i din kompostjord kan det vara läge att se upp. Foto: Shutterstock/IBL

I nuläget finns det inget krav på att krukväxter som har blivit behandlade med paklobutrazol ska märkas. Därför vill myndigheten gå ut med en varning till allmänheten.

– Vill man vara säker ska man undvika att kompostera krukväxter, det gäller både importerade och svenska, säger Agneta Westerberg.

Läs också:

Vänd komposten – och plantera i den!

Hur bygger man en kompost? Sju frågor & svar

Hur ska man kompostera hushållsavfallet?