Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Vinn tid på att förgro

02 feb, 2018 
AvAllers redaktion
Ge växterna en större chans att lyckas i år genom att förgro!
Ge plantorna några veckors försprång genom att förså dem. Vi guidar dig och listar grönsakerna som tjänar mest på att få en tidigare start.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Genväg till en lyckad skörd – tre steg!

Redan nu kan du börja planera vilka grödor du vill ha i köksträdgården och börja förgro grönsaker som har lång utvecklingstid. Andra fördelar med att förkultivera dina plantor är att du sparar frön och får mindre jobb med att gallra. Kålväxter vinner extra mycket på förkultivering eftersom det minskar risken för angrepp av jordloppor.

Exakt när du kan börja står på fröpåsen, och bor du i norra Sverige bör du så 1–2 veckor senare. Sår du för tidigt riskerar du att få långa, rangliga plantor. Sår du för sent blir plantorna för små. Följ vårt steg för steg-schema så lyckas du med sådden!

1. Kom igång!

Så fröna i krukor eller sålådor. Du kan också skära av toppen på en mjölkkartong och använda underdelen som kruka.

Fyll krukorna med jord som är särskilt anpassad till frösådd – det gör att fröna gror lättare.

Annons

Så fröna med lite avstånd och täck med jord, tryck sedan till lite lätt så att fröna direkt kommer i kontakt med jorden.

Stora frön som majs, gurka, bönor och squash ska helst sås en och en i små krukor.

Ställ krukorna varmt medan fröna gror, gärna över ett element. Så snart de grott bör de placeras något svalare, gärna i 12–18° och så ljust som möjligt, men undvik direkt solljus. Börjar du så tidigt kan det vara nödvändigt att förstärka med särskild växtbelysning eller ett vanligt lysrör.

Det är viktigt att jorden hela tiden hålls fuktig. Täck krukorna med plastfolie eller minidrivhus av avklippta petflaskor. Se till att luften kan cirkulera, för mycket fukt får fröna att ruttna.

Redan nu kan du börja planera vilka grödor du vill ha i köksträdgården och börja förgro grönsaker som har lång utvecklingstid. Andra fördelar med att förkultivera dina plantor är att du sparar frön och får mindre jobb med att gallra. Kålväxter vinner extra mycket på förkultivering eftersom det minskar risken för angrepp av jordloppor.

Annons

2. Omplantering

När plantorna har utvecklat ett par bladpar utöver hjärtbladen behövs inte längre något minidrivhus. Och efterhand som plantorna blir större behöver de planteras om för att få tillräckligt med utrymme för att utvecklas. Vissa kan behöva skolas om flera gånger.

Marie Olsson Nylander om nya säsongen av "Husdrömmar Sicilien"Brand logo
Marie Olsson Nylander om nya säsongen av "Husdrömmar Sicilien"

Ta försiktigt ut plantorna ur krukan och dela på dem. Var särskilt varsam med rötterna, de är extra känsliga för uttorkning.

Gör ett hål med fingret eller med en penna i nya krukjorden, placera plantan och tryck försiktigt till jorden runtom.

Annons

3. Avhärdning

Innan det är dags för utplantering måste plantorna avhärdas för att klara omställningen från skyddat inomhusklimat till tuffare trädgårdsliv.

När vårvärmen kommit – ställ ut plantorna kortare stunder. Placera dem på en vindskyddad plats och undvik direkt solljus.

Ta in plantorna varje dag innan det blir mörkt. Fortsätt i en veckas tid, sedan har du kraftiga plantor som är redo för utelivet.

De flesta kan planteras ut i april, beroende på vädret. Välj en varm dag för utplantering så får de små plantorna en bra start.

Kalender – försådd månad för månad

Januari–februari: kronärtskocka, aubergine, chili
Mars: kål, lök, selleri, tomat, purjolök
April: majs, gurka, squash, pumpa
Maj: bönor

Av Bente Halkjær, Monica Ljungberg och Marie Kasimir

Läs också: En bra stege förlänger livet

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons