Vintermagi med grönt och frostigt vitt - gör enkla och charmiga arrangemang

Blomsterarrangemang till julen.

Foto: Anna Örnberg

Rufsigt, spretigt och ett stänk av vinterfrost! Med vitmålade björkkvistar och något grönt trollar du snabbt fram en charmig julkänsla.
Julgrupp med hyacinter.

Samla flera ljusstakar på en bricka och skapa en vacker grupp.

Foto: Anna Örnberg

Julgrupp till liten kostnad

Det går att få till en imponerande maffig julgrupp för nästan inga pengar alls! Använd en bricka eller ett stort fat med kant där du kan samla flera ljusstakar – bättre än blockljus, eftersom ljuslågan garanterat hamnar ovanför dekoren. Bottna med några kvistar av ädelgran eller cypress på fatet. Hyacinter tas ur sin plastkruka och jordklumpen trycks till och formas, så att hyacinten kan placeras mer liggande och växa utåt, bort från ljuslågorna. Placera några grenar med lav och mossa överst, tillsammans med vitmålade, spretiga kvistar. Hyacinterna kan bytas ut efterhand, så att arrangemanget kan användas hela härliga jultiden.

Se även: Så gör du julens vackraste krans
3:16

Efter reklamen: Se även: Så gör du julens vackraste krans

(3:16)

Slå på ljud
Gran i kruka.

Fingranen är lika trevlig på matbordet som på en byrå eller en skyddad plats vid entrén. För att granen ska stå stadigt krävs en hög kruka och att ”stammen” sätts djupt i gruset.

Foto: Anna Örnberg

Bordsgran i grönt och vitt

Bygg en egen bordsgran av grenar och ris. Du kan göra den i en storlek som passar dig.

Gör så här:

 • Granens stam görs av en gren, plockad från marken. ”Plantera” stammen i en kruka med grus, så står granen stadigt.
 • Surra först fast ett par korta kvistar av ädelgran på nedre delen av stammen. De fyller upp, lyfter ut och ger schwung åt de vitmålade björkkvistarna, som sedan surras fast mot stammen längre upp i toppen.
 • Dölj den surrade ståltråden med korta kvistar av barrgrönt, som mjuka enkvistar eller cypress. Och för att dölja även den surrningen, linda yttersta toppen med vitt snöre eller ulligt vitt garn.
 • Fäst änden med lim.
Julgrupp med lökväxter.

Ett lågt kärl eller kakform fungerar fint till en julplantering!

Foto: Anna Örnberg

Frostig liten fin julplantering

Så här snabbt kan man få till en julplantering!

Gör så här:

 • Sätt ett par lökväxter (ta av plastkrukorna) i ett lågt kärl, ett fat med hög kant eller en kakform.
 • Täck jorden med grön mossa.
 • Vira långa, tunna björkkvistar till en luftig, spretig krans runt lökarna.
 • Dekorera om du vill, här har vi satt i pinnar med metallstjärnor på.

Slarvmåla i vitt - få den rätta frostkänslan

Frostig, snöig känsla levereras i expressfart när spretiga kvistar och grenar målas vita. Grundfärg, väggfärg, hobbyfärg – alla typer av vattenbaserad färg funkar! Pensla på färgen eller rolla med liten roller om du vill måla många. Var inte petig utan slarva, så att inte färgen täcker helt. Kvistar från trädgård och diken Kanske har du en gammal björk i egna trädgården? Då kan du knipsa långa, tunna, svepande grenar. Annars kan du inventera diken, där man röjer ofta för att hålla undan sly. För när växtligheten röjs, skjuter snabbt nya rotskott i höjden i form av långa, smala vidjor med späda kvistar. Perfekta!

Bukett i påse.

Ge bort som present eller använd som dekoration på festen!

Foto: Anna Örnberg

Bukett i påse

Små papperskassar har målats vinterfina med vit färg och målarsvamp. Dutta lite lätt utmed kassens nedre kant för fluffigt ”snötäckt” mark. Med en bomullstopps doppad i vit färg duttar man vita prickar som snöfall. Inuti kassen funkar sedan en vanlig glasburk som vas.

Dekorera kassen ytterligare med snöre och någon form av snöflingor i papp eller filt. Det behövs inte många snittblommor i buketten, blanda med vitmålade kvistar, eukalyptus, lingonris och ett par kvistar från ett barrträd.

Så formar du en kransstomme

Börja i den kraftigaste änden av en vidja och böj en rund kransform, med tillräckligt mycket kvar av vidjans smalare del för att kunna linda den om den böjda kransringen.

Vinterkrans.

Använd vitmålade kvistar till en dekorativ krans.

Foto: Anna Örnberg

Elegant sparsmakad krans

En krans av vitmålade björkkvistar är så dekorativ att det räcker att addera lite grönt och några kottar.

Gör så här:

 • Gör en grundstomme genom att mjuka upp ett par lite grövre vidjor genom att böja en bit i taget.
 • Surra enligt skissen ovan och fyll på med fler kvistar runt stommen. Den kan se lite sned ut men blir rundare ju fler kvistar du lindar. Busigt spretig blir den av alla små sidokvistar på björkkvistarna.
 • Vill de tunna ändarna smita och glida ur kransen, vira den glest med ett varv spoltråd så att kvistarna hålls på plats tills kransen torkat och kan hålla formen utan tråden.
Julgrupp med minigranar.

Julgrupp med minigranar.

Foto: Anna Örnberg

Små vackra granar i kruka

Har du julpiffat med ädelgran hemma, har du säkert lite grönt, avklippt och överblivet ”skräp” från barrväxter. Det kan vara allt som behövs för att fixa smågranar.

Gör så här:

 • Klipp korta kvistar av barrgrönt och limma fast dem vända upp och ner längst upp på en gren, lager på på lager, så att du får en konform.
 • Ett par stenar eller lite grus i bottnen på en kruka ger stöd åt granarna.
 • Fyll upp med vintergrönt och några spretiga, vitmålade kvistar så har du snabbt en fin julgrupp.