Vintersådd: 11 fröer som kan sås i januari – mars

Vintersådd inför sommaren: så fröer i januari, februari och mars
Nu är det dags att så en del av sommarens läckerheter. Här är listan på sorter som måste ner i jorden nu för att hinna blomma eller bli skördeklara i tid.

Redan i januari ska en hel del fröer i jorden för att hinna utvecklas till sommarens grödor och tjusiga blommor. Andra passa lite bättre när det börjar närma sig februari och till och med in i mars.

11 fröer som kan sås i januari – mars
Slå på ljud

Ljus är A och O för att få stadiga, starka plantor med bra förutsättningar att leverera lång blomning eller riklig skörd. Tidigt på året är de ljusa timmarna få och räcker inte för sådderna. Att skaffa någon form av extrabelysning är där ett råd att ta fasta på.

Chili

Så chili.

Foto: IBL

Januari är den vanligaste såmånaden. Chili behöver värme för att komma igång och utvecklas bra. Undervärme med elektrisk värmematta är en bra metod. Det kan också fungera att sätta såbrättet på ett golv med värmeslingor.

Kronärtskocka

Odla kronärtskocka

Foto: IBL

Kronärtskockor bör sås i januari eller början av februari. Tänk på att plantorna behöver ställas svalt när de kommer upp i decimeterhög storlek – och inte minst på att de tar mycket plats.

Klockranka

Odla klockranka

Foto: IBL

För att blomningen ska komma igång så tidigt som möjligt på sommaren ska man så klockrankan i februari.

Aubergine

Odla egen aubergine

Foto: IBL

Det är lite ovanligt att odla egen aubergine, men det börjar bli allt vanligare. Start för sådd är i februari och början av mars.

Purjolök

Odla egen purjolök

Foto: IBL

Så purjolök i januari – februari. Purjo fungerar bra att bredså eftersom de raka stråna inte snärjer in sig i varandra och är lätta att sedan plantera ut en och en.

Narcisstobak

Narcisstobak

Foto: IBL

Pyttesmå frön ska växa till 1,5 meter höga plantor med lång blomning – inte konstigt det tar tid. Så narcisstobaken i februari.

Jätteverbena

Jätteverbena

Foto: IBL

Denna superpopulära höjdare kräver en köldperiod för att gro. Det innebär att man efter sådd (i januari – februari) ställer ut krukorna om det är kallt – eller i kylskåpet – i några veckor.

Ta sedan in krukorna och driv fram plantorna på normalt sätt. OBS! En del fröfirmor säljer förbehandlade fröer som gror utan en köldperiod.

Pelargon

Odla egen pelargon

Foto: Pelargon

Pelargoner hör inte till det vanligaste att så, men det är kul att driva fram sina egna. För att få så tidig blomning som möjligt bör de sås i januari. Tänk på att de vilda arterna kan ta lång tid på sig att gro.

Paprika

Gul paprika.

Foto: IBL

Är släkt med chilin och behöver också värme, gärna med en elektisk värmematta under sådderna.

Såtid februari–mars.

Lavendel

Lavendel.

Foto: IBL

Liksom jätteverbenan kan lavendelfröna behöva utsättas för köld för att väckas ur sin vila. Gror inte fröna inom fyra veckor, ställ sådden i kylen eller utomhus i en månad. Driv sedan fram plantorna på vanligt sätt.

Heliotrop

Odla Heliotrop

Foto: IBL

Så heliotrop i januari och var tuff nog att toppa plantorna även om de växer långsamt, då får du buskigare exemplar med fler blommor.

Av Anni Jähde

Läs också: Så här gör du för att lyckas med försådden

Så fröer inomhus – 7 praktiska tips för att lyckas med sådden

24 växter som trivs ihop – så lyckas du med samplantering

Välj rätt träd till trädgården