Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

7 steg - så blir trädgården vacker även på vintern

24 nov, 2022 
Vinterträdgård.
Ha vintermånaderna i åtanke när du planerar din trädgård. Med struktur och rätt växter får den ett lyft både med och utan ett vackert vitt snötäcke.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

ÄÄr det lönt att bry sig om hur trädgården ser ut när vi ändå bara är inomhus och det är mörkt från tidig eftermiddag? Absolut! Att göra trädgården intressant även vintertid ökar lusten att ta sig ut, men framför allt är det trevligt att sitta inomhus och titta ut på den. Fönsterna är ju som stora tavlor!

Enligt trädgårdskonstens grundläggande principer är det faktiskt under vintern som trädgården visar sin verkliga kvalitet. Se därför till att plantera växter som är vackra även under årets mörkaste och kallaste tid – ”året-runt-höjdare” i form av buskar och häckar.

Se även: Så gör du julens vackraste kransBrand logo
Se även: Så gör du julens vackraste krans
Formklippta buskar. u
Formklippta klot och låga häckar ger fin vintersiluett. Närmst huset är den traditionella placeringen, så anlades även barockens parterrer för att man skulle kunna njuta av den konstfärdiga klippningen. Längre bak fick det vara mer vildvuxet.
Häck.
En tuktad häck skapar rum även i avlövat skick.
Vinterträdgård.
Träd, buskar och möbler gör att trädgården blir intressant även vintertid.
Annons

Pergolor, portaler och växt-torn fungerar som fina blickfång även sedan rosor och klättrare vissnat. Och det är faktiskt en god idé att ha lite möbler i trädgården även under den här årstiden.

  1. Struktur året om. Skapar du en bra struktur kommer trädgården att vara vacker hela året. En stomme av träd, buskar och häckar bär upp trädgården såväl sommar som vinter – den säckar inte ihop helt när vintern kommer. Jämför med en rabatt med enbart perenner eller sommarblommor som vissnar och förvandlas till en brun, platt yta
  2. Formklippta element. Oavsett om du väljer städsegrönt eller lövfällande buskar och häckar att formklippa, kommer du att uppskatta formen. Städsegröna klot, koner eller häckar är det mest formstarka du kan ha, men även en vinterkal strikt klippt häck hjälper till att sätta form på trädgården. Särskilt fin är den när grenarna får ett lager rimfrost på sig!
  3. Skapa höjd. Pergolor, bågar, höga växtstöd som rosentorn och fristående spaljéer ger höjd i din trädgård och kan stå som skulpturer när växterna som brukar klättra på dem vissnat ner.
  4. Vintervackra växter. Det är inte bara vintergrönt som förhöjer vinterträdgården. Buskar med vacker form eller färgstarka grenar och träd med läckra stammar är också något att satsa på. Fråga på plantskolan efter växter som är fina även vintertid så får du bra valuta för dina investeringar. Några förslag hittar du i rutan på nästa sida!
  5. Möblera lite lätt. Låt några stolar, en bänk, kanske ett litet bord stå ute även på vintern, placerade på trevliga ställen. Det ger omedelbart en ombonad känsla. Köp billigt begagnat som du inte är så rädd om – möblerna kommer att ta stryk
  6. Frosttåliga krukor. Investera i några stora frostsäkra utomhuskrukor med härdiga växter. Det finns betonglika material och även terrakotta som inte fryser sönder, och givetvis plast. Även stora tåliga korgar av olika slag är värda att satsa på.
  7. Spännande stilleben. Stilleben av något slag hjälper till att göra vinterträdgården intressant. Det kan vara en grupp med krukor som ställs tillsammans, ett par stora spännande stenar med en läcker barrväxt planterad bredvid, ett bord med lyktor och andra dekorativa saker. Ett stilleben kan se ut hur som helst och vara hur stort eller litet som helst. Placeringen är det viktigaste – du ska kunna njuta av det så ofta som möjligt.
Rönnbär.
De dekorativa bladen och röda bären hos blå järnek väcker julkänslor hela vintern.

Växttips som ger form & färg

Buskar

  • Rysk kornell, Cornus alba. Blodröda grenar.
  • Gullkornell, Cornus sericea ’Flaviramea’. Friskt gulgröna grenar.
  • Ormhassel, Corylus avellana ’Contorta’. Grenar som växer i oregelbunden skruvform.

Träd

  • Näverhägg, Prunus maackii. Glänsande gyllengul till apelsin-färgad bark.
  • Glanskörsbär, Prunus serrula. Högblank rödbrun glänsande bark.
  • Amerikansk strimlönn, Acer pensylvanicum ’Erythrocladum’. Strimmig bark som skiftar färg från gulaktig till orangerosa på vintern.
  • Hängkarangan, Caragana arborescens ’Pendula’. Hängande grenar som ger en skulptural form även avlövade. Andra träd med hängande grenar ger samma uttryck.
  • Bok, Fagus. Behåller de vissna kopparbruna löven till viss del hela vintern. Särskilt tacksamt när boken är planterad som häck.

Städsegrönt/grönt på vintern

  • Bambu, järnek, oxbär, lagerhägg, murgröna, benved, idegran, tuja, gran.
Trädgårdsbänk.
Bänken i vintersolen är riktigt inbjudande.

Vintergrönt nära huset - större buskar som utsikt

Det är ofta närmast huset som man har störst glädje av städsegröna växter och andra vintervackra element. Framför allt vid entrén och där man i övrigt rör sig, som till och från garage eller förråd, är områden där man ska lägga krut på växter med fint vintervärde. Men minst lika viktigt är det att kunna titta ut genom fönsterna och se något vackert. Som en pergola eller fristående klätterställning i en fin färg eller ett par större buskar klippta i spännande former.

Annons