Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Odla på höjden – maxa skörden på liten yta

11 mar, 2022 
Hanne Gabel Christensen
Köksträdgård med växthus och växtbäddar med stöd gjorda av bambu.
Odla klättrande grönsaker och bär på portaler, pergolor, spaljéer och andra stöd. Platseffektivt och snyggt!
Med grönsaker som klättrar eller kan ledas uppåt blir skörden stor även på litet utrymme. Dessutom skapar spaljéer och klätterstöd rum och vacker höjd i köksträdgården.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Genom att välja klättrande grönsaker och bär kan höjden i köksträdgård, på terrass eller balkong utnyttjas för odling. På det sättet kan det på ganska liten yta skördas en ansenlig mängd hemodlade grödor.

Tomater och bönor ger stor utdelning

Satsar man till exempel på tomater och bönor – grönsaker som ger stor avkastning – kan man få ut väldigt mycket på bara några stora krukor eller ett par kvadratmeter mark.

Läs mer och beställ magasinet här

Under loppet av sommaren kommer plantorna att växa snabbt och även om antalet plantor inte är stort, ger de förbluffande mycket. Medan rädisor, kål och en del rotfrukter bara ger en gröda per frö får man mångfalt mer och dessutom lång skörd av till exempel ett tomatfrö.

Annons

I just det fallet går det dessutom att ta tillvara de gröna frukterna som inte hinner mogna på hösten.

Så tomater – så lyckas du!Brand logo
Så tomater – så lyckas du!

Ärter, gurka och och squash kan odlas mot växtstöd

Brytbönor, Phaseolus vulgaris, och rosenbönor, Phaseolus coccineus, ger också ett stort utbyte om man har ont om plats. Samma sak gäller ärter, gurka och squash som man mycket väl kan odla mot ett upprätt växtstöd.

Prova gärna malabarspenat, Basella alba, en dekorativ och snabbväxande klättrare med saftiga blad och stänglar som kan ätas som spenat. Sorten ’Rubra’ är med sina rödvioletta stjälkar särskilt vacker.

Malabarspenat fungerar både i växthus och på friland

Malabarspenat kan i gynnsamt läge bli flera meter hög, både i växthus och på en riktigt varm plats på friland. Den tål inte frost och får ses som ettårig i vårt klimat. Men vill du ta en stickling och fortsätta odla den inomhus går det utmärkt.

Annons

Svampgurka kan användas som tvättsvamp

En udda klättrande grönsak att odla – kanske mer för dekorationsvärdet – är svampgurka, Luffa cylindrica, som tillhör pumpafamiljen. Namnet har den fått eftersom de fullmogna frukterna kan torkas och användas som tvättsvampar. Men de unga avlånga frukterna går att äta och växten i sig är vacker med gula blommor, även de ätliga.I den mer exotiska avdelningen finns kiwi, Actinidia deliciosa, en flerårig klättrare som kan odlas i växthus och i trädgården. Den är dock frostkänslig även om det kommit sorter som kan odlas till zon 3.

Kombinera minikiwi med kameleontbuske

Betydligt mer tålig är minikiwi, Actinidia arguta, med sorter som kan odlas till zon 5 i riktigt sträng kyla. Frukterna blir stora som krusbär och äts med skalen på. Det finns sorter som är självbefruktande, men skördarna brukar bli bättre med både han- och honplantor, eller att man även har den närbesläktade kameleontbusken i närheten.

Bambustativ byggda med både vågräta och lodräta käppar gör det lätt för ärtans slingertrådar att finna stöd.
Bambustativ byggda med både vågräta och lodräta käppar gör det lätt för ärtans slingertrådar att finna stöd.

Ärtan – en superklättrare

Ärter är fenomenala klättrare och tar sig högt på bambupinnar eller andra käppar. Komplettera med att binda upp där stjälkarna behöver lite styrsel och ledning. Höga ärtsorter är bland andra märgärterna ’Hurst Green Shaft’, ’Terrain’, ’Avola’, ’Alderman’ och sockerärten ’Winterkefe’, som kan sås utomhus i oktober, november och blir upp till två meter hög.

Annons

Välj växtstöd efter växternas sätt att klättra

Klätterstöden måste anpassas efter vad som ska ta sig upp, eller bindas fast, där. Växterna kan delas upp i tre kategorier efter växtsätt:

  1. Växter som håller sig fast genom att skicka ut tunna slingertrådar, till exempel ärter, gurka, melon och squash. Det passar bäst med tunnare pinnar eller grenar, även armeringsjärn, som är vinklade både lodrätt och vågrätt. Till tunga grönsaker, som melon och vintersquash, behövs kraftiga konstruktioner, gärna kon-formade med flera ben.
  2. Växter som tar sig upp med hjälp av stänglar eller blad som krokar sig fast, bland annat höga bönor som rosenböna och störböna. De kan klättra på i princip vad som helst, till exempel kraftiga grenar och armeringsnät. Tänk på att bladmassan kan bli rejäl.
  3. Växter med mjuka stjälkar som inte själv fäster mot underlaget, utan måste bindas upp för att inte falla mot marken. Till exempel tomatplantor och taggfria björnbär.

Taggfria och söta björnbär

Det finns en hel del taggfria björnbärssorter med olika mognadstider för bären. De blir en till två meter höga och trivs generellt i humusrik jord på ett varmt ställe. Här växer busken vid en spaljé, tillverkad av armeringsmatta som är perfekt att tråckla grenarna genom och binda fast där det behövs.

En vacker ställning av rostigt järn ger stöd till rosenbönan. Blommorna är extra bonus!
En vacker ställning av rostigt järn ger stöd till rosenbönan. Blommorna är extra bonus!

Sätt stöden i tid

Förbered alltid klätterstöden i god tid. Sätt dem på plats innan du sår eller sätter ut plantorna för att inte skada växterna sedan. Dessutom kan det vara svårt att hinna med att få upp stöd i tid när växtkraften slår till.

Annons

Gurka utomhus kräver lä

När gurkplantor tar fart kan de mycket väl fylla en stor del av ett växthus och till och med leta sig ut genom växthusets fönster. Sorterna är många och varierande, lämpliga för inläggning eller att äta färska och odlas i växthus eller på varma platser utomhus där det är lä. Gurkor som är bra att odla utomhus är bland andra ’La Diva’, ’Marketmore’ och ’Tanja’.

Höga tomatplantor måste stå vindskyddat

När tomater ska odlas utomhus i krukor eller på friland bör man se till att välja sorter som är ämnade för just det. Det går fint att odla höga sorter utomhus med bra stöd, men de måste stå vindskyddat – bladmassan kan få grenarna att knäckas och de mjuka bladen blåser sönder. En plats mot en varm södervägg är alldeles utmärkt, gärna svart som suger värmen åt sig. Fina sorter ämnade för friland är till exempel den nästan svarta bifftomaten ’Black Russian’, guloranga körsbärstomaterna ’Sungold’ och Gardener’s Delight, cocktailtomaten ’Piccolino’ samt den pålitliga ’Moneymaker’ som ger medelstora röda tomater.

Annons

Bambukäppar blir fina växtstöd

Växtställningar ger hela köksträdgården fin höjd. Här är det bambukäppar som är ordentligt nerstuckna i jorden och ihopbundna upptill. Snart kommer störbönor och andra klättrande grönsaker att täcka dem med grönska.

Bönor behöver bra stöd

Brytbönor, Phaseolus vulgaris, och särskilt rosenbönor, Phaseolus coccineus, kan bli flera meter höga och måste ha ett bra stöd. Konformade stöd av tjocka grenar eller störar är en klassisk lösning. Utbudet av bönor är stort och roligt att utforska, några sorter att tipsa om är störbönan ’Blauhilde’ med vackra blålila baljor samt rosenbönorna ’Scarlet Emperor’, en pålitlig och populär sort, ’Enorma’ som blir hög med stora baljor och ’Painted Lady’ med rödorange och vita blommor.

Annons