Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

25-åriga Nicole i Lyxfällan: Pappa betalar allt

08 mar, 2018 
Henrik Högström
När Nicole, 25, köper bubbelpool, grill och datorer får pappa Bernt betala kalaset. Bara det senaste året innebär det runt 170 000 kronor. ”Jag har tröttnat. Jag vill ju hon ska klara sig själv”, säger pappan i Lyxfällan i TV3.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I veckans avsnitt av Lyxfällan åker experterna Patrik Wincent och Magnus Hedberg till Ingelstad i Småland för att träffa Nicole, 25.

Nicole, som bor i ett hus med sambo och barn, behöver hjälp att reda upp sin ekonomi. När experterna kommer fram får de veta att Nicole har en blygsam inkomst med aktivitetsersättning och ett deltidsjobb. Utgifterna, däremot, är väsentligt mycket större.

”Jag vet ju att pappa alltid kommer och räddar mig”

Nicole medger att hon är svag för både shopping och skräpmat vilket innebär utgifter som vida överstiger inkomsterna. Till det kommer två hundar och två katter som också kostar ansenliga summor.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Trots obalansen mellan intäkter och utgifter har spenderandet fortsatt. Det visar sig att det är Nicoles pappa Bernt som betalat för det mesta som finns i huset. Som till exempel familjens bubbelpool för 48 000 kronor.

– Pappa äger i princip allt som är här, berättar Nicole för experterna.

Nicoles grill fick pappa Bernt betala
Pappa Bernt har betalat grillen på altanen. Foto: TV3
Bubbelpoolen på uteplatsen
Och en bubbelpool för 48 000 kronor. Foto: TV3

Nicole förklarar att hon är enda barnet och att hon vant sig vid att få vad hon vill ha.

– Jag vet ju att pappa alltid kommer och räddar mig. Så man utnyttjar det. Det är rätt soft, säger Nicole till experterna som klentroget hissar ögonbrynen åt den dyra curlingen.

Annons

Nicole inser samtidigt att situationen är ohållbar. Hon har ångest över att inte ha någon koll på ekonomin och att pappan alltid får rädda henne.

– Jag mår piss.

Experterna Patrik Wincent och Magnus Hedberg från Lyxfällan
Experterna Patrik Wincent och Magnus Hedberg förklarar skillnaden mellan inkomster och utgifter. Foto: TV3

Vill att hon ska klara sig själv

Bernt förklarar att han tröttnat på att hålla dottern under armarna. Han vill stänga ”pappakranen” och se till att dottern kan stå på egna ben.

– Jag vill ju att hon ska klara sig själv, säger han i programmet.

Experternas genomgång av inkomster och utgifter blir en grym ögonöppnare. Det visar sig att Nicole går 27 000 kronor back varje månad. Hon har 455 000 kronor i skulder och experterna menar att hon lägger 184 000 kronor om året på posten ”onödig konsumtion”. Genomgången visar också att ”pappakranen” bistått med 167 000 kronor senaste året.

– Det är ju bara sjukt egentligen, konstaterar Nicole.

Nicole i Lyxfällan
Nicole inser att hon måste bryta sina shoppingmönster och sluta vara beroende av sin pappa. Foto: TV3

Efter genomgången får Nicole krav på sig att styra upp sitt liv. Förutsättningarna är att pappa Bernt ”stänger kranen” och att dottern anpassar utgifterna till inkomsten. Nicole ska fixa sin del av hushållskostnaderna själv.

– Det känns helt okej att pappa stängt kranen. Jag är så redo man kan bli att stå på egna ben. Nu jävlar ska jag jobba, säger Nicole i programmet.

Lyxfällan sänds i TV3 8 mars kl 20.00.

Annons