Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

7 saker du kanske inte visste om skådespelaren Alexander Abdallah

24 jan, 2022 
Lukas Ernryd
Skådespelaren Alexander Abdallah har varit i ropet under 2021 och delar ut ett pris under Guldbaggegalen 2022.
Alexander Abdallah är ett av de hetaste skådespelarnamnen de senaste åren. Han har gjort kometkarriär och drömmer nu om USA, men livet har inte gått spikrakt uppåt för honom.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För många är han känd som Salim i tv-serien Snabba cash som hade premiär på Netflix 2021. Andra känner honom som Rick i Älska mig eller Sam i Thunder in my heart.

Under Guldbaggegalen 2022 är han en av prisutdelarna.

Alla verkar prata om honom. Men vem är han – egentligen?

Se också: Största snackisarna från Guldbaggegalan genom tiderna

Största snackisarna från Guldbaggegalan - genom tidernaBrand logo
Största snackisarna från Guldbaggegalan - genom tiderna

Alexander Abdallah – 7 saker du kanske inte visste

1. Start i uppförsbacke – men allt vände

Alexander Abdallah har libanesiska rötter och föddes 1993. Han växte upp i stadsdelen Gränby i norra Uppsala. Han var med i ett kompisgäng där mobbningen var utbredd. Alexander har sagt att han var lägst i rang och fick ofta höra att han inte pratade ren svenska, var alltför smal och allmänt ful.

Annons

Glåporden försvann med råge efter det stora genombrottet i Snabba cash år 2021. Då fanns det ingen gräns för hur uppskattningen kunde visa sig.

– Folk har liksom friat och frågat om vi kan skaffa barn. Jag svarar nästan inte på något, men jag läser och tycker att det är kul. Jag måste alltid påminna mig om varför jag håller på med det här, så att man inte flyger iväg, berättade han för Aftonbladet i maj 2021.

Alexander Abdallah på Kristallengalan 2021.

2. Hade OCD som barn

Den 24 januari 2022 intervjuades han av programledaren Kristoffer Triumf i podden Värvet. I avsnittet berättar Alexander att han hade OCD, ett annat namn för tvångssyndrom, som barn. Han var tvungen att vara uppe och ställa prylar till rätta i rummet innan han kunde lägga sig. "Jag var väldigt rädd som barn, väldigt känslig, kunde gråta väldigt mycket", sa han i avsnittet.

Annons

Senare i livet gjorde han kopplingen till att hans OCD sannolikt berodde på rädsla från döden. "För att lugna ner den känslan behövde jag göra saker", berättade han för Kristoffer Triumf.

Nu har han ett annat förhållande till döden. Han är inte lika rädd längre. Tvärtom har han lärt sig acceptera den, ser den som en del av livet. "Jag vill att min begravning ska vara en fest".

Alexander Abdallah, skådespelare, som kanske gjort störst intryck med rollen som Salim i Snabba cash.

Han är fortfarande öppen med sin psykiska hälsa som han kämpat mycket med. "Jag är ett ångestbarn, kommer alltid ha det", sa han i Värvet.

Annons

3. Hette tidigare "Jihad"

Alexander Abdallah hette först "Jihad" i förnamn. Men han bytte till Alexander. Namnbytet var något som Fredrik Skavlan frågade om i september 2021.

Frågan överraskade först Alexander, men han samlar sig.

– Det är ett jättefint namn, det betyder “heligt krig” och man kan ju göra heligt krig i sig själv. Men terroristerna påstår ju att de gör heligt krig, så de har använt det, svarar Alexander.

Skavlan undrar om de förstörde namnet.

– Ja, verkligen, svarade Alexander Abdallah.

4. Är ansiktsblind

I en intervju i logen på Malmö stadsteater, berättar Alexander Abdallah om sin totala ansiktsblindhet. Han säger att han ofta är på fester där han träffar folk. Dagen efter är det någon som hejar på stan. HAn tvingas låtsas att han känner personen.

– Efteråt går man in på Facebook och letar.

Skådespelaren Alexander Abdallah.

5. Debuterat som regissör

Alexander Abdallah gick ut scenskolan i Malmö 2019. Förutom att medverka i flera tv-serier har han också debuterat som regissör. Kortfilmen heter Jag skiner inte utan er mina bröder skildrar fyra bröder i Malmö. Bara en lever, de andra tre har dött i skjutningar.

Annons

Den yngste brodern Yahya bor en koja i skogen där lever ut sin fantasi och möter sina bröder igen.

På den skånska filmfestivalen Pixel vann kortfilmen fyra priser: bästa film, bästa foto, bästa musik och publikens pris.

6. Viktigt att partnern har en "sjukt fin klädstil"

Erbjudanden med frierier har trillat in på hans instagramkonto, men han har inte gått ut med att han har en partner. I maj 2021 sa Alexander till Aftonbladet att han inte dejtade någon.

– Men jag träffar gärna folk, jag älskar att träffa människor men jag träffar ingen just nu. När man får så många erbjudanden blir man defensiv, man vet inte vart man ska börja.

Han säger han letade efter någon med "jävligt mycket humor, som är kreativ och gör något fett."

– Någon som har en sjukt fin klädstil, jag är själv klädintresserad. Jag vill att man ska kunna dela garderob, typ att jag har hennes kläder och hon har mina.

Skådespelaren Alexander Abdallah är ett av de nya stjärnskotten.

7. Planerar flytt till Los Angeles – "nosat på sjuka projekt"

I intervjun med Kristoffer Trumf, den 24 januari, berättar Alexander Abdallah att han vill flytta till Los Angeles och "bara vara där".

Annons

– Mitt största fokus nu är att försöka flytta till LA. Fokusera på engelskan. Jag har USA:s största agenter och jag har varit och nosat på sjuka projekt, med sjuka namn. Men det är som att jag alltid faller bort för att min engelska inte är där. Den har utvecklats men behöver "steppas up". När den blir bra, då kommer det börja landa saker.

Se också: Alexander Abdallah efter twitterstormen: "Missupfattad"

Alexander Abdallah efter twitterstormen: Jag kände mig missuppfattadBrand logo
Alexander Abdallah efter twitterstormen: Jag kände mig missuppfattad
Annons