Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Adam Thulin vinner Sveriges mästerkock 2022: ”Att laga mat har hjälpt mig att leva igen”

06 apr, 2022 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster Adam Thulin som håller i glasstatyetten som vinnare av Sveriges mästerkock. Till höger Adam som jublar och sträcker händerna i luften efter att han fått veta att han vinner programmet.
Efter en tuff tonårstid kantad av drogmissbruk räddade matlagningen hans liv. Nu hoppas Adam Thulin, vinnare av Sveriges mästerkock 2022, få ägna sig åt sin passion på heltid.
– Att få laga mat har verkligen hjälpt mig att leva igen, säger han.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Adam Thulin, 21, såg annonsen för Sveriges mästerkock tänkte han ”varför inte?” och slängde iväg en ansökan. På onsdagskvällen stod det klart att han vunnit hela tävlingen, efter en jämn kamp mot den andra finalisten Jimmy Guo.

Adam Thulin som är en av deltagarna i Sveriges mästerkock 2022.
Adam Thulin – vinnare av Sveriges mästerkock 2022!

– Det var en väldigt speciell känsla att stå i finalen. Både jag och Jimmy sa att vi kände oss som vinnare oavsett hur det gick, men att höra mitt namn ropas upp var extremt stort. Det har tagit ett bra tag att smälta, säger han till allas.se, några månader efter att finalen spelats in.

Annons

Matlagningsintresset har Adam med sig hemifrån.

– Vi lagade mycket mat inom familjen, det har alltid varit en central grej förknippad med mycket glädje. Men det är de senaste tre åren som matlagningen har utvecklats till en passion och en känsla av att det är det här jag vill göra med mitt liv.

Adam Thulin om tidigare drogmissbruket

Sedan finalen spelades in har han ägnat mycket tid åt sin kommande kokbok, som han – precis som tidigare års vinnare av tv-programmet – får ge ut till följd av vinsten.

I boken, som fått namnet Ett bord, flera smaker, skriver Adam öppet om hur tuff hans tonårstid var. Efter att ha fått diagnosen adhd utvecklade han ett drogmissbruk. Till sist var situationen så allvarlig att han fick tvångsvård på ett behandlingshem.

Se video: Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"Brand logo
Se video: Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"

Matlagningen kom att bli en viktig del i hans tillfrisknande.

– Det har blivit min passion och gett mig något att brinna för i livet. Att laga mat har hjälpt mig att flytta den negativa energi jag hade till något positivt. Att få laga mat har verkligen hjälpt mig att leva igen.

Annons

Har växt av att vara med i programmet

I dag lever Adam ett helt annat liv och han är tacksam och glad över att han vågade hoppa på Sveriges mästerkock hösten 2021.

– Det var en extremt rolig men också jobbig period. Man lär sig mycket om sig själv som människa av att vara med, men jag tror att samtliga topp tolv-deltagare kan intyga att det innebär en stor press att ha fem kameror i ansiktet samtidigt som man ska gå fram med sin rätt som man kanske inte är helt nöjd med.

Tom Sjöstedt, Markus Aujalay och Mischa Billing avslöjar vem som vinner Sveriges mästerkock 2022.
Tom Sjöstedt, Markus Aujalay och Mischa Billing utgör juryn i Sveriges mästerkock.

En viktig sak som Adam bär med sig från programmet är att han ska våga tro på sig själv.

– Jag var väldigt osäker på mig själv i början, men sen fick jag mer och mer självförtroende allteftersom och det speglade av sig på mig som person.

Annons

Adam Thulin om sin nya kokbok

Att han nu, i likhet med alla tidigare vinnare av programmet, får ge ut sin egen kokbok känns ”helt sjukt”. Att på några få månader skapa, sammanställa och producera samma material som normalt tar kanske ett år har varit stressigt, men Adam är glad över slutresultatet.

– Det blev extremt bra, jag känner mig väldigt nöjd. Jag har haft några ledord som jag har jobbat efter, enkelhet är ett av dem. Jag tycker om enkel matlagning, det behöver inte vara 25 ingredienser i en rätt. Det ska också vara prestigelöst. Ett av recepten är en ricottakräm som serveras med bröd, och vill man baka det själv finns ett recept men det går också bra att bara köpa ett bröd.

Drömmer om att få jobba i kök

Nu hoppas Adam få fortsätta utveckla sitt färdigheter i köket.

– Jag drömmer om att få jobba i kök, med någon kökschef som jag ser upp till. Jag vill fortsätta lära mig, det känns som om man aldrig kan bli fullärd när det kommer till mat. Slutmålet är att starta eget, en restaurang dit man kommer för att hänga och käka gott. Det ska vara en avslappnad stämning, inga linnedukar och polerade silverbestick.

Annons

Fakta: Adam Thulin

Ålder: 21 år
Bor: i Stockholm, men kommer från Katrineholm
Familj: mamma Annika, pappa Anders och storasyster Amanda.
Fritid: ”När jag inte lagar mat? Då läser jag kokböcker!”
Aktuell: som vinnare av Sveriges mästerkock 2022, och med kokboken Ett bord, flera smaker (Bonnier fakta).
Det roligaste med att laga mat: ”Att experimentera och prova sig fram. Matlagning är så ärligt, man får direkt respons på det man gör. Om man gör en rödvinssås så smakar man av den, adderar salt eller peppar och så känner man genast av resultatet. Jag gillar skapandet”
Favoritkök: ”Frankrike och Italien är två favoriter, där hittar jag mycket inspiration. Jag gillar USA också, det finns mycket gott där. Och i hela Skandinavien finns det intressant och god mat”.
Om att bli igenkänd på stan: ”Det är mycket märkligt att bli igenkänd, fast på ett bra sätt. Vissa kommer fram och snickesnackar en stund, det är jätteroligt”

Annons