Albin Lee Meldaus tårar i Så mycket bättre ”Mörbultad”

Från okänd gatumusikant och SFI-lärare till hyllad låtskrivare. Albin Lee Meldaus dag i Så mycket bättre blev ett känslosamt kvitto på hans begåvning. ”Han har världstjärnepotential”, säger Christer Sjögren.

Det har väl inte kunnat undgå någon att Albin Lee Meldau, 30, är en udda fågel i årets säsong av Så mycket bättre. Där namn som Christer Sjögren, Charlotte Perrelli, Eric Gadd, Linnea Henriksson och Louise Hoffsten är kända för en bred svensk publik är den unge Göteborgaren relativt anonym.

Albin Lee Meldau Så mycket bättre

Albin Lee Meldau var rörd när de andra artisterna tolkade hans låtar i Så mycket bättre. Foto: TV4

Samtidigt har han satt sin tydliga prägel på årets säsong med sin känslosamma inlevelse. Både i sina tolkningar av de andras låtar och i sitt särpräglande ”diggande” när de spelar. Han lever sig in musiken som få gjort förut. Han är, som Christer Sjögren konstaterar i programmet ”en sköning”.

– Hela du är ju en känslobomb, säger Charlotte Perrelli under middagen på Albin Lee Meldaus dag.

Christer Sjögren och Albin Lee medla i Så mycket bättre

Albin Lee Meldau i Christer Sjögrens armar efter tolkningen av Same boat I Så mycket bättre. Foto: TV 4

Hyllas internationellt

För flera av deltagarna var han ett helt okänt namn innan tiden på Gotland. Eric Gadd fick till exempel gå in på Spotify och leta låtar eftersom han inte kände till några sedan innan.

Att Albin Lee Meldau inte turnerat i folkparkerna än innebär dock inte att han är okänd. Låten Lou Lou fick till exempel 10 miljoner spelningar på Spotify 2016. Han har producerats av internationella storheter som Tony Visconti och spelat i USA bland annat.

Och när det här går upp för artistkollegerna vid middagsbordet är det imponerade nickar och leende. Dansbandskungen Christer Sjögren menar att Albin har ”världsstjärnepotential” och Stor tycker att det är vågat att vara med i Så mycket bättre med en internationell karriär om hörnet.

– Många skulle vara väldigt hipstersjuka och inte göra det här programmet just nu.

Albin Lee Meldau och Christer Sjögren som gatumusikanter i Så mycket bättre

Albin Lee Meldau har grundmurad erfarenhet som gatumusikant. Christer Sjögren är novis. Foto: TV4

Albin Lee Meldau själv betonar flera gånger hur tacksam han är för att få vara med. Han anser att stämpeln ”folklig” om en artist helt enkelt innebär att man är bäst. Samtidigt så har det inte alltid varit rull på karriären.

Han blev avstängd från sitt band för att han inte var nykter nog och kan i backspegeln se att han festade för mycket.

– Det är bara att se på den tiden som ett sjukdomstillstånd. Jag är glad att jag lever. Jag är tacksam att de satte mig på plats.

Drar in pengar som gatumusikant

Det var bara månader sedan han jobbade som SFI-lärare hemma i Göteborg och han har spelat på fler gator än han kan räkna upp för att dra in pengar till hyran.

– Jag har varit med om att det kommer fram en pundare med pistol och säger jag skjuter dig i huvudet om du inte går härifrån, berättar han i programmet.

Under dagen tar Albin Lee Meldau med sig de andra artisterna till den lokala matbutiken för att bevisa att det, något överdrivet, går att dra in 50 000 kronor i månaden som gatumusikant.

Och Christer Sjögren drar i alla fall folk som flugor till en sockerbit. Det är dock oklart hur mycket klirr det blev i kassan.

Louise Hoffsten tolkar Albin Lee meldau i Så mycket bättre

Louise Hoffstens tolkning av Lou Lou rör Albin Lee Meldau till tårar. Foto: TV 4

Under tolkningarna av hans låtar är näsduken framme hela tiden. När Eric Gadd spelar gråter de båda efteråt.

Efter Louise Hoffstens innerliga tolkning av Lou Lou, med bluesigt munspel och kör, är han märkbart tagen.

– Det är klart att jag blir känslosam. För några månader sedan satt jag och hade ingenting.

– Jag är lite mörbultad, det känns som jag har fått stryk. Det var förbannat vackert alltså.

Så mycket bättre sänds i TV4 på lördagar kl 20.00.

Albin hyllas för Min favoritvals i Så mycket bättre

Hoffstens tårar under Albin Lee Meldaus tolkning