Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Alla program på SVT i höst

15 aug, 2018 
Henrik Högström
I höst ser vi Anne Lundberg och Kjell Bergqvist på SVT.
Anne Lundberg undersöker matsvinnet och Agneta Sjödin berättar om hur det är att vara i klimakteriet. Dessutom blir det en ny säsong av Springfloden och drama i fjällvärlden i Andra åket. Det är några av programmen i STV i höst.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Några nyheter från SVT-hösten har redan presenterats. Bland annat att andra säsongen av succéserien Vår tid är nu börjar sändas i oktober.I tablån finns även Klimakteriet – det ska hända dig med (premiär 11 oktober).

– Det är 2018 och ändå är det pinsamt att prata om klimakteriet! Klimakteriet kan vara lätt som en plätt eller fruktansvärt plågsamt och hålla på i åratal. Det kan ju vara bra att känna till innan vallningar och humörsvängningar knäcker en, säger programledaren Malin Jacobson Båth som också producerar serien till SVT.

I serien möter hon kända och okända kvinnor som berättar om sina upplevelser av klimakteriet. Bland kändisarna finns Amelia Adamo, Cissi Elwin, Anna Mannheimer, Amanda Ooms, Mia Parnevik, Zinat Pirzadeh och Pernilla Wiberg, skriver Aftonbladet.

Malin Jacobson Båth leder Klimakteriet – det ska hända dig med. Foto: Janne Danielsson/SVT

Anne Lundberg räddar mat

I Maträddarna (premiär november) undersöker Anne Lundberg och kocken Paul Svensson var all mat som vi kastar tar vägen.

Annons

Anne Lundberg, som inte är rädd för att kavla upp ärmarna, ville praktisera ”dumpsterdive” i programmet. Det vill säga leta i container utanför matbutiker  efter ätbar mat som slängts. Men hon hindrades av arbetsgivaren. SVT ska inte ägna sig åt olagligheter.

– Jag fick inte dumpstra för SVT, faktiskt. Jag ville det. Vi var ute en hel natt och gick till containrar bakom butiker och hittade sjukt mycket mat, säger hon till Nöjesbladet.

Förutom att kartlägga var all den slängda maten tar vägen ska programmet även bjuda på tips om vad man kan göra istället för att slänga.

– Man kan äta både löken och lökskalen, man kan faktiskt använda både kaffet och kaffesumpen, vi bakar knäckebröd på kaffesump, säger hon till tidningen.

Maträddarna i SVT
Anne Lundberg och Paul Svensson försöker rädda slängd mat. Foto: SVT

Kjell Bergqvist i ny mordgåta

Kjell Bergkvists tvära men sympatiska karaktär Stilton hamnar i en ny mordgåta tillsammans med Rönning (Julia Ragnarsson) när Springfloden får en uppföljare. Serien, som lockade miljonpublik när den sändes 2016, handlar i höst om mordet på en cirkusartist i Marseille.

Ett mord som visar sig ha förgreningar till Sverige. Serien har premiär 16 september.

”Rönning” och ”Stilton” på nya äventyr i Springfloden.
Rönning och Stilton på nya äventyr i Springfloden. Foto: Ulrika Malm/SVT

Andreas Lundstedt i Alcazar går i discons fotspår

I serien med signaturnamnet I will survive letar Andreas Lundstedt upp platser och personer som kan berätta om hur discon föddes i New York. Berättelserna om discons födelse och utbredning löper parallellt med Andreas egna minnen och upplevelser. Serien, i sex delar, har premiär 22 augusti.

Andreas Lundstedt från Alcazar
Andreas Lundstedt dansar i discons fotspår. Foto: Janne Danielsson/SVT

Ny Gardell-serie i jul

Serien De dagar som blommorna blommar, skriven av Jonas Gardell, utspelar sig under 1970-tal, 1990-tal och i nutid. Handlingen kretsar kring tre killar som växer upp tillsammans i ett kedjehusområde utanför Stockholm. I rollerna syns bland andra Rasmus Luthander, Eva Röse, Anja Lundqvist, Johan Rheborg, Ulf Friberg, Rebecka Hemse, Jacob Ericksson, Magnus Krepper och Torkel Petersson.

Annons

Jonas Gardell beskriver själv serien så här för SVT.

– De dagar som blommorna blommar handlar om hur vi tror att vi har kontroll över våra liv medan egentligen har vi ingenting. Om tillvarons skönhet och skörhet. Och om hur det gäller att passa på, de korta dagar vi har här under solen, de dagar som blommorna blommar.

Här är några andra höstnyheter i urval:

Drama i fjällvärlden

En familjeserie som utspelar sig i fjällvärlden. Karaktären Madde är uppvuxen i lilla samhället längst upp i norr där familjen driver hotell. Som vuxen har Madde flyttat till storstan och bildat familj. När mamman behöver hjälp på hotellet tar familjen chansen och byter livet i storstan mot fjällvärlden. I rollerna syns bland andra Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, William Spetz, Bert-Åke Varg, Mattias Fransson och Lena T Hansson (premiär november).

Annons

En kvinnas fall

Brittisk serie med Sarah Lancashire (Happy Valley) som socialarbetare. Serien handlar om en liten flicka som försvinner och där misstankarna riktas mot socialarbetaren (premiär 27 augusti).

Gåtan Patty Hearst

Miljardärsdottern Hearst blev kidnappad av Symboliska frihetsarmén (SLA). Senare syns Patty Hearst på övervakningsbilder från ett bankrån där hon är bevärpnad. Den här dokumentären i sex delar försöker reda ut gåtan Patty Hearst. Var hon ett offer eller en gärningsman? (premiär november)

Första dejten

Alla kan känna igen sig i den pirriga/svettiga känslan av första träffen. I det här programmet kan man följa med andra som känner samma sak fast man slipper vara med själv. Första dejten har premiär 15 oktober.

Världens sämsta indier

Komikern David Batra och SVT:s indienkorrespondent Malin Mendel försöker närma sig indiskt liv och kultur tillsammans (premiär 3 oktober).

David Batra och Malin Mende
David Batra och Malin Mendel knyter band till Indien. Foto: Ulrika Malm/SVT

Annons