Supersuccén återvänder – allt vi vet om Den stora älgvandringen 2022

Älg som vandrar till betesmarkerna i Ångermanland.

Foto: Anders Strömquist/SVT

För fjärde året i rad får vi se älgarna bege sig över Ångermanälven för komma till de härliga betesmarkerna. I år satsar SVT med ännu fler kameror.

I flera tusen år har älgarna vandrat och simmat leden över Ångermansälven för att komma till vårens och sommarens frodiga betesmarker.

För fjärde året kan du följa direktsändningen från Kullberg.

Sändningarna i SVT började år 2019 och blev en omedelbar succé. Första året hade Den stora älgvandringen totalt visats i 4,6 miljoner timmar och blev ett av de mest sedda programmen på SVT Play.

Se också: 7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommar
1:39

Efter reklamen: Se också: 7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommar

(1:39)

Slå på ljud

Tittarna satt bänkade även de kommande åren. Detta även om vi ofta inte fick se några älgar. Kanske tyckte vi bara om att titta rakt in i den våriga skogen eller den brusande forsen. Vissa hoppades måhända på att få syn på ren, järv eller räv.

I vilket fall visade publiken att man älskade konceptet slow-tv.

Så här skrev Svenska dagbladets skribent, Josefin de Gregorio, i en kommentar förra året:

"Den stora älgvandringens charm är den imponerande långsamheten. Upplägget går tvärt emot modern medielogik med snabba flöden och ständig spänning".

Programmet vann tv-priset Kristallen 2019 i kategorin "Årets nyskapande/förnyare". Det har även förts samtal med tv-bolag i andra länder som visat intresse för att ta del av sändningarna.

De vann pris på Kristallen 2019 – här är hela listan

När sänds Den stora älgvandringen 2022

Fredagen den 22 april 2022 klockan 6 på morgonen börjar SVT sända Den stora älgvandringen igen.

På SVT Play pågår sändningen dygnet runt. Du hittar programmet här.

I Kunskapskanalen sänds vandringen från vardagskvällarnas slut till klockan 14 nästa dagar. På helgen sänder kanalen från kvällen till klockan 9.

SVT sänder fram till den 8 maj. Dock finns en brasklapp om möjlighet till förlängning om vandringen skulle dra ut på tiden.

Nyheter för i år

Årets satsning blir rejäl ur ett teknikperspektiv. SVT har fler kameror än tidigare för att vi ska komma riktigt nära djuren – dock utan att störa.

Totalt finns sju nattkameror, 26 fjärrstyrda kameror, en manuell kamera och en drönare. Utrustningen är sammanlänkad med 22 000 meter kabel via 15 så kallade hub:ar.

Se också: πHär är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?
1:19

Efter reklamen: Se också: πHär är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

(1:19)

Slå på ljud