Anders Lundin om premiären av ”Allt för Sverige” 2019

Deltagare i Allt för Sverige 2019
Tio amerikaner söker sina rötter i Sverige. Anders Lundin visar upp det som är unikt – och är stolt över allt som är bra här. ”Sverige är fantastiskt!”, säger han och berättar att nya säsongen av Allt för Sverige är något alldeles extra.

Anders Lundin om nya säsongen av Allt för Sverige

D en nionde säsongen av det populära tv-programmet Allt för Sverige är tillbaka i rutan söndagen den 27 oktober kl 20.00 i SVT och på SVT Play. Som vanligt får vi följa tio amerikaner som söker sina svenska rötter och tävlar i grenar som har anknytning till svensk historia och kultur.

Vi fick en pratstund med programledaren Anders Lundin – som avslöjar att 2019 års säsong är något alldeles extra.

Nionde säsongen av Allt för Sverige är här – vad har tittarna att se fram emot?

– Producenten säger att det här är den bästa säsongen någonsin! Det kan nog stämma för under åren som gått har vi lärt oss hur vi ska ta hand om den här oslipade diamanten på bästa sätt. Nu har vi hittat ett bra format med tävlingar och olika skolor. I år dröjer det längre innan deltagarna åker ut och man får lära känna dem lite bättre.

Hur är det att leda programmet?

– Jag var nervös i början och tyckte att det var besvärligt att prata engelska, nu känner jag mig betydligt mer bekväm. Det har varit roligt att få se stora delar av Sverige genom åren, från Torekov till Höga kusten.

Är det något som har överraskat dig i årets program?

– Jag blir alltid överraskad av vem som åker ut. Det blir aldrig som man tror. I början blev jag överraskad av att amerikanerna var så känslosamma, att de grät och blev rörda av att få en bild på sina förfäders hus.

Hur är årets amerikaner?

– De första åren var deltagarna som vi tänker oss typiska amerikaner; tanter med blått hår och gubbar med rutiga byxor och vitpolerade tänder. På senare år och i år är de mer lika oss, man känner igen sig och de känns varmare.

Har din syn på Sverige förändrats under åren med programmet?

– Ja, när vi började tyckte jag att vi svenskar var tråkiga och att det inte är något särskilt med oss. Men nu ser jag att vi är unika på många sätt: vi har en stark tillit till staten och myndigheter, individen har en större betydelse och det finns en frihet att välja vad man vill göra i livet. Nu känner jag en större respekt för den trygghet och det socialförsäkringssystem vi har. Det är fantastiskt!

Amerikanerna får ju lära känna det svenska samhället med traditioner, mat och annat – vad har de tyckt genom åren?

– Att äta surströmming är en manbarhetsrit som många har haft svårt för. Lakrits tycker de inte heller om. Sedan är de imponerade av vårt samhälle med fem veckors semester och gratis sjukvård.

Har du själv svenskamerikaner i släkten?

– Inte så vitt jag vet. Min farfar hade två halvbröder som gick till sjöss, den ene hamnade i Sydafrika och den andre drunknade. Det skulle vara spännande att släktforska. Jag vet en del om den svenskfinska delen av min släkt. Min mamma kommer från Tyskland och om den delen av släkten vet jag ingenting.

Vad är ditt förhållande till USA?

– Jag har mest varit i New York. Det skulle vara roligt att åka runt i Mellanvästern, fast just nu är jag inte så sugen på att åka till USA av flera skäl.

Vad gör du när du inte jobbar med tv?

– Jag har nyligen släppt min skiva Här Är Jag Nu med vemodiga visor inspirerade av Dan Andersson, Evert Taube och Birger Sjöberg och är ute och spelar en hel del.

Deltagare i Allt för Sverige 2019

  • Christina Sittser
  • Mats Thureson
  • Melissa Walls
  • Christopher Tholstrom
  • Janet ”Holgie” Caplinger
  • Roy ”Dude” Settergren III
  • Kaytie Hubis
  • Robert Rambo
  • Brittany Zikman
  • Jennifer Buhrow

Av Anette Bülow

Foto: Mattias Ankrah/SVT