Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Antikrundan 2021 – här är allt du vill veta om nya säsongen

14 jan, 2021 
Minna Wallén-Widung
Anne Lundberg på en pressbild för Antikrundan 2021, i stadsmiljö och med en Antikrundan-skylt i famnen.
Antikrundan är tillbaka med en ny säsong för trettioandra gången. Men i år är ingenting sig likt – precis som allt annat har det populära programmet drabbats av den pågående coronapandemin. Det här är allt vi vet om den kommande säsongen av Antikrundan!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tusentals människor i långa, ringlande köer som väntar på att få sina gamla ägodelar värderade. Det är så vi är vana att se SVT:s tittarsuccé och långkörare Antikrundan.

Anne Lundberg i lantlig miljö framför en hästhage och med en skylt för Antikrundan bredvid sig.
Anne Lundberg leder den nya säsongen av Antikrundan – precis som hon har gjort varje år sedan 2001.

Men i år är allt annorlunda. När den trettioandra säsongen drar i gång, är det betydligt mer sparsmakat med besökare i programmet. I dessa coronatider där munskydd, två meters avstånd till andra och inställda kultur- och sportevenemang är en del av vår nya vardag, känns de fullproppade inspelningsplatserna i Antikrundan långt borta.

Annons

Se också: 6 saker du inte visste om Antikrundan

6 saker du inte visste om antikrundanBrand logo
6 saker du inte visste om antikrundan

Antikrundan ställde in inspelningsturnén

Redan i april 2020 , när coronaviruset hade börjat öka lavinartat i stora delar av världen, fattade produktionen beslut om att ställa in sommarens planerade inspelningsturné.

– Vi har nu fattat det tunga beslutet att ställa in årets inspelningsturné. Med tanke på osäkerheten kring den pågående coronapandemin och hur det kommer att se ut i augusti och september, känns det inte realistiskt längre att planera för en vanlig turné med så många besökare på en relativt liten yta, sa producenten Pernilla Månsson Colt då.

Antikrundan 2021 – så blir programmet

Men ställa in programmet har det aldrig varit tal om. När folket inte kan komma till Antikrundan, får Antikrundan komma till folket, verkar SVT ha resonerat. Under våren efterlyste man personer som tidigare varit med i programmet och som kunde tänka sig att ställa upp och berätta om vad som hände med föremålen efter programmet. Dessutom har produktionen besökt ett antal personer i deras hem och värderat deras föremål på plats.

Annons

I podcasten Värvet säger programledaren Anne Lundberg så här, apropå den inställda inspelningsturnén:

– Vi har i stället åkt hem till folk och värderat hemma hos dem. Och så har vi följt upp gamla värderingar, sånt som man fick värdet på för till exempel 20 år sedan. Stod sig vår värdering från då?

Konstexperten Claes Moser visar sin konstsamling hemma i Villa Akleja i Antikrundan 2021.
Konstexperten Claes Moser visar upp sitt hem och sin konstsamling i den nya säsongen av Antikrundan.

I den kommande säsongen bjuder också Antikrundans experter in tittarna till sina egna hem. I det första avsnittet besöker Anne Lundberg programmets konstexpert Claes Mosers vackra hem Villa Akleja, och i kommande avsnitt delar också flera av de andra experterna med sig av sina hem. Dessutom blir det tillbakablickar från programmets 32-åriga historia.

Annons

Antikrundan 2021 – då är det premiär

Antikrundan 2021 har premiär torsdagen den 14 januari klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play. Och inför säsongspremiären bjuder Anne Lundberg sina följare på en riktig ordvits på sitt Instagramkonto:

Fakta om Antikrundan

År 1988 spelades det allra första avsnittet av Antikrundan in. Förlagan är det brittiska tv-programmet Antiques roadshow, som sändes av BBC. De första tio säsongerna av programmet leddes av Jesper Aspegren. Sedan 2001 är Anne Lundberg programledare för Antikrundan. Flera av experterna, som till exempel Knut Knutsson, Bo Knutsson och Anette Granlund, har varit med i programmet ända sedan starten 1989.

Annons