Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Årets julkalender berättar barnens historia

12 nov, 2015 
Mikael Frohm
När uppfanns pruttkudden? Hur var det att äta sig mätt på inälvor? Och hur var det som barn att arbeta i gruva på 1500-talet eller att bo i kollektiv på 1970-talet? I årets julkalender Tusen år till julafton tar Erik Haag och Lotta Lundgren oss med på en resa i historien från vikingatiden fram till idag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Barn har alltid funnits, men hur de har upplevt sina liv, vad de gjort, känt och funderat kring har sällan ägnats någon uppmärksamhet. Nu är det dags att berätta barnens historia.

Vill väcka nyfikenhet

– Med den här julkalendern vill vi väcka barns nyfikenhet för historia. Få dem att reflektera över likheter och olikheter mellan vår egen tid och det förflutna, säger Lotta Lundgren.

I julkalendern får en grupp barn vara med om ett unikt experiment. De får tillbringa tjugofyra dagar i historien, från för tusen år sedan fram till idag. De får vara med om tider när man åt fårskalle till middag, när vuxna rökte i bil och när barn inte fick prata om de inte blev tilltalade. I videobloggar berättar barnen om hur de upplever experimentet.

Roligare än i böcker

– Jag har lärt mig mer om historia i den här julkalendern än under alla år i skolan. Det har varit mycket roligare att få uppleva hur det var, än att läsa i en bok, säger Morris, ett av barnen som är med i julkalendern.

Annons

Övriga medverkande är Shima Niavarani, Karin ”Kakan” Hermansson och Olof Wretling. Kocken Tareq Taylor lagar den tidstypiska maten.

Regissör och producent är Karin af Klintberg.

Vinjettmusik: Mauro Scocco.

Speakerröst: Stina Ekblad.

Här kan du se ett klipp ur årets julkalender

SVT:s julkalender – Tusen år till julafton: 1-24 december, kl 7.15 och 18.45 i SVT1

Läs också:

Nostalgi! 5 julkalendrar på SVT vi aldrig glömmer

5 roliga klipp från julkalendern Sunes jul!

Pernilla Wahlgren klar för julkalendern 2019 i SVT

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons