Björn Ranelid om mobbningen: "Vill inte titta på ansiktet"

Björn och Margareta Ranelid har levt tillsammans i 42 år.
Björn Ranelid ser sig själv som ful och har i svensk offentlighet fått utstå hårda ord. Hans fru Margareta är klippan som hindrar honom från att falla.

När Niklas och Jenny Strömstedt besöker Margareta och Björn Ranelid, blir det en resa över en tredjedel av landet. I TV4:s Tillsammans med Strömstedts, får tittaren möta en författare och ordkonstnär med negativ självbild i deras hem på Södermalm i Stockholm och Kivik i Skåne

– Jag vill inte titta på ansiktet. Det kommer från läppen, säger Björn Ranelid.

Björn Ranelid mobbades grovt

Det Björn syftar på är den läppspalt som han föddes med och som kom att prägla hans uppväxt. För även om han hade goda vänner, utsattes han för grov mobbning. De andra barnen ville att han skulle äta i matsalen för att han ”var så ful”.

För hans fru Margareta är det helt obegripligt, som tycker att Björn är hur vacker som helst. Till Jenny och Niklas Strömstedt berättar hon att det är tungt att veta att Björn ser på sig själv på det sättet.

– Jag tycker att Björn är jättesnygg och säger god morgon snygging varje morgon, säger Margareta.

– Ja men det är när jag kommer naken ju, skämtar Björn som har svårt att ta till sig komplimangen.

– Jag men du är snygg även när du fått på dig kläderna, kontrar Margareta med ett skratt.

Jenny och Niklas Strömstedt besöker makarna Ranelid.

Jenny och Niklas Strömstedt besöker makarna Ranelid. Foto: TV4

Margareta finns där för Björn Ranelid

Att leva med en person som är så medialt uppvaktat som Björn Ranelid, kräver en hel del tålamod. Samtidigt har Björn mycket energi och arbetsvilja, något som Margareta måste tygla ibland. Men så är det också hon som tar emot jobbförfrågningar och väljer att tacka nej till en hel del.

Paret träffades för första gången på Malmö nation i Lund 1976 och har två barn tillsammans, samtidigt som Björn har ett barn från en tidigare relation. Men att det skulle bli de två var inte alls givet på förhand, åtminstone inte sett till Margaretas förutfattade meningar om vad för karl hon sökte.

– En frånskild man ville jag absolut inte ha och inte någon som sysslat med idrott eller fotboll. Och helst inte ha barn med sig i bagaget, säger Margareta.

Björn Ranelid viger paret Maria och Markus i Skåne.

Björn Ranelid viger paret Maria och Markus i Skåne. Foto: TV4

”Kan reta gallfeber på mig”

Efter 42 år tillsammans är paret samkörda med varandra, trots deras olikheter. Björn, som idag är väldigt energisk var, enligt Margareta mycket lugnare när de träffades, och kompletteras av den betydligt mycket lugnare Margareta. Liksom de flesta par har de såväl likheter som flera olikheter.

– Fyrtiotvå år är en väldigt lång tid, men varje gång jag tittar på honom blir jag glad och nöjd. Men sen kan han reta gallfeber på mig och jag kan säkert reta gallfeber på honom, säger Margareta.

Björn Ranelid visar en bild på hur hans läpp såg ut som barn.

Björn Ranelid visar en bild på hur hans läpp såg ut som barn. Foto: TV4

Margareta är medveten om att hon är betydelsefull för Björn, faktum är att han helst vill ha henne med på alla sina resor och helt avstår från att skriva när hon inte är på samma plats. Samtidigt har Margareta ett större behov av tid för sig själv och tar bättre hänsyn till sin stigande ålder än maken.

– Det är något som han inte tycker om att höra, att vi blir äldre, säger Margareta som upplever viss oro för Björns arbetstempo.

Niklas Strömstedt ställer frågan till Björn, om han skulle klara sig utan Margareta vid sin sida.

– Jag skulle vara dömd till en evig sorg och väldig fattigdom i själen, svarar Björn Ranelid.