Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Björn Skifs och Tommy Körberg möts i Skifs vs Körberg

04 jun, 2018 
Henrik Högström
Det tog 50 år, men nu ställs slutligen Skifs mot Körberg i Skifs vs Körberg
1966 möttes talangerna Björn Skifs och Tommy Körberg i en tävling på Skansens scen i Stockholm. Björn Skifs band vann tävlingen men artisterna bestämde sig för att göra något ihop. ”Märkligt att det skulle ta 50 år”, sa Tommy Körberg till P4 Stockholm inför Revanschen på Skansen som sänds i TV4.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Både Björn Skifs och Tommy Körberg är självklara portalfigurer i svensk nöjeshistoria. Trots parallella karriärer har de sällan stått på samma scen. Men 1966 möttes de spirande talangerna i en pop-bandstävling på Skansen i Stockholm. Björn Skifs var där med sitt band Slamcreepers’ och Tommy Körberg tävlade med Maniacs.

Banden gjorde upp framför en publik på runt 6000 personer och efteråt korades vinnaren. Det blev masarna från Vansbro Slamcreepers’ som vann före Enköpingsbandet Maniacs.

Rivaler och kompisar

Trots rivaliteten på scen minns sångarna att de stod och sjöng stämmor tillsammans innan de gick på. Stämmorna harmonierade så bra att de bestämde sig för att ”göra något ihop framöver”.

– Märkligt att det skulle ta 50 år, konstaterade Tommy Körberg i en intervju för Radio Stockholm 2016 inför ”returmötet” 50 år senare.

Blodtrycksfall och hjärnskakning

En show som fick namnet Revanschen på Skansen. Showen är uppbyggs som en boxningsmatch mellan Skifs och Körberg med både historier och musik från deras långa karriärer. Showen togs väl emot av kritikerna men kantades också av en del dramatik efter att Björn Skifs drabbats av blodtrycksfall i hemmet. Björn Skifs föll så illa att han ådrog sig en hjärnskakning.

Annons

– Jag var lite konvalescent en vecka eller två och sedan har jag fått ordning på blodtrycken, sa han senare på hösten i Hellenius hörna.

Tommy Körberg: firar 70-årsdagen på jobbet

Både Björn Skifs och Tommy Körberg är fortsatt aktuella på vars ett håll i sommar och höst. Körberg, som fyller 70 år i sommar, har tidigare berättat om att han firar födelsedagen med att jobba.

– Då står jag på scen på Fridas i Varberg. Så jag såg till att det inte skulle bli någon bortforsling. Jag är bunden till en betalande publik.

Björn Skifs laddar för showen Bitar ur mitt liv som turnerar i Sverige i höst. En show där han, som vanligt, arbetat med hustrun Pernilla.

Någon avskedsturné har det ännu inte varit tal om.

– Nej, inte officiellt i alla fall. Men de senaste tio åren har jag sagt att ”det här är nog sista gången”, under eller efter varje produktion. Men så går tiden och så drar det i speltarmen igen. Pernilla brukar ju skratta varje gång hon hör det.

Skifs vs Körberg sänds i TV4 i två delar. Första avsnittet sänds den 4 juni, 20.00. 

Läs också:

Björn Skifs om hans och fruns intresse: ”Vi står i sofforna och hoppar”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons