Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Bygglovet för Ernst Kirchsteigers väderkvarn har hävts

22 okt, 2018 
Louise Andersson
Ernst Kirchsteigers fuskbygge
För den elfte sommaren bjöd TV4-profilen Ernst Kirchsteiger in till renoveringsinspiration. Väderkvarn blev sommarstuga men grannarna protesterade. Nu har beslutet om bygglovet hävts.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under sommarens version av den elfte säsongen av TV4:s ”Sommar med Ernst” tog den barfota värmlänningen sig an den rustikt rödvita Kånsta kvarn i Hallsberg.

Kvarnen, som byggdes 1858 i syfte att fungera som en kombinationskvarn, med både vind och vatten, skulle under en sommar med Ernst förvandlas till en sommarstuga. Något som minst sagt rörde upp känslor bland grannarna i byn.

Grannarna protesterar mot Ernst Kirchsteigers fuskbygge
Grannarna protesterar mot Ernst Kirchsteigers renovering av kvarnen. Foto:IBL

Produktionsbolaget beviljades ett bygglov av drift-och servicenämnden i Hallsberg den 12 april i år. Men kommunen missade att informerade byborna om ärendet, de skickade inte heller ut bygglovshandlingarna till de berörda sakägarna, rapporterar Expressen.

Först två månader efter bygglovet givits och när renoveringen redan påbörjats fick delägarna handlingarna i hand. Detta väckte stor irritation och ledde till att fyra delägare överklagade bygglovet.

Annons

”Det optimala vore att skruva ner allt”

– Framför allt handlar det om det kulturhistoriska värdet. Det är på tok för stora ändringar att bygga om kvarnen till fritidshus. Det optimala vore att de får skruva ner allt och återställa den, säger delägaren Suzann Bernsgården till Nerikes Allehanda.

Efter delägarnas överklagan rapporterar Nerikes Allehanda att bygglovet upphävts och att renoveringen skett olovligt.

Kånsta Kvarn
Kånsta Kvarn, som grannarna anser att Ernst förstört, är deras kulturarv. Foto: IBL

Förvaltningschef för drift och service i Hallsbergs kommun, Clas-Göran Classon, beskriver händelseförloppet:

”Det fanns ett gällande bygglov under ombyggnaden av kvarnen. Sedan överklagades beslutet med hänvisning till att en av grannarna, en samfällighet, inte fick möjlighet att yttra sig i tid. Länsstyrelsen upphäver därför beslutet och återförvisar ärendet för förnyad handläggning vilket innebär att vi ska göra om och göra rätt. Vi beklagar att man i hanteringen av bygglovet missat kontakten med en av fastighetens grannar, men överklagningsmöjligheten är ju till för att kunna få ett ärende granskat och här har man då funnit en brist som vi självklart tar till oss och kommer att hantera genom en förnyad handläggning”.

TV4 ger sitt svar på kritiken:

”Renoveringen har genomförts helt i enlighet med det bygglov som kommunen utfärdat. Kommunen får svara på frågor som rör hanteringen av ärendet”.

Ernst Kirchsteiger med sin fru.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons