Charlie Gustafsson – aktuell i ”Vår tid är nu”!

Charlie Gustavsson spelar kökspojken Calle, som i säsong två av Vår tid är nu blivit äldre.
Charlie Gustafsson var bara barnet när hans skådespelartalang upptäcktes. Sedan dess har han gjort många roller, bland annat i Rederiet. Nu är han åter aktuell som kökspojken Calle i den andra säsongen av SVT:s familjekrönika ”Vår tid är nu”.

Hösten är räddad. ”Vår tid är nu”, Kristallenvinnaren och SVT:s stora dramasatsning, är tillbaka! Nu ska vi äntligen få veta hur det går för överklassflickan Nina och kökspojken Calle och deras kärlek över klassgränserna.

Läs också: Sofie Gråbøl fick bröstcancer

Familjekrönikan om kärlek, konflikter och svek, från andra världskriget och framåt, fascinerar inte bara den svenska publiken. Flera länder runtom i Europa har köpt in och visar tv-serien på bästa sändningstid.

Spelar mot Susanne Reuter och Peter Dalle

Vi känner igen skådespelare som Susanne Reuter och Peter Dalle. Men vem är den unge mannen som så självklart gestaltar Calle, killen som mot alla odds gör karriär på Djurgårdskällaren?

– Jag kände redan när jag lästa manus att jag förstod honom. Jag kunde se mig själv göra det han gör, säger den 26-åriga skådespelaren Charlie Gustafsson om sin rollfigur.

– Det var någon på inspelningen som sa att Calle väl egentligen inte är så sympatisk. När har han gjort något för någon annan? Och jag blev så upprörd och började genast försvara min rollkaraktär.

Charlie spelar i tv-serien Vår tid är nu bland annat mot Peter Dalle.

Charlie spelar i tv-serien ”Vår tid är nu” bland annat mot Peter Dalle.

Läs också: Hedda Stiernstedts blyghet nära att stoppa henne

Tv-stjärnan Charlie Gustafsson

Det är verkligen Charlies tid nu. Från att ha varit en relativt anonym barnskådespelare, så är han i dag tv-stjärna. Men han är inte helt bekväm med begrepp som kändis, galor och kindpussar.

– Det är det ytliga i det jag inte gillar, säger han om det teater- och filmmingel som också ingår i hans inte helt självklara yrkesval.

– När jag växte upp visste jag inte ens att skådespelare var något man kunde bli.

Vi promenerar tillsammans med Charlie i hans barndomskvarter i Enskede, strax utanför Stockholm. Här växte han upp i en hyreslägenhet på Nynäsvägen, granne med de fina villorna en liten bit bort.

Det är flera år sedan Charlie besökt platsen där han faktiskt blev upptäckt. Men nu står han där igen framför Triangelparken, lekparken i Enskede dit hans mamma brukade ta sina dagbarn och han var ett av barnen i gruppen.

– Jag stod där på bänken och lekte katten Findus, när rollsättaren Maggie Widstrand fick syn på mig, säger Charlie och pekar på en plats där några barn leker.

En roll i ”Rederiet”

Han var sex år och fick provfilma. Det gick bra och han fick rollen som skeppsredaren Dahléns son i tv-serien ”Rederiet” och även huvudrollen i serien ”Mirakelpojken”.

Annat var det när han i samma veva skulle börja i barnteater, då var han så blyg att han gömde sig bakom mamma Susanne. Men film gick bättre, där är det många som håller på med sitt och Charlies nervositet släppte.

Varje sommarlov hade han ett filmprojekt på gång. Det var långfilmer som ”Falla vackert” eller tv-serier som ”Tusenbröder”.

Vår tid är nu, säsong 2, har premiär i SVT 1 oktober.

”Vår tid är nu”, säsong 2, har premiär i SVT 1 oktober.

Rollfiguren som kökspojke

Vi går runt i Enskede, ser skolan, och kyrkan där han konfirmerades.

– Oj, vad allt känns pyttelitet nu mot då.

Han plockar upp sin mobil och tar bilder på sin egen uppväxt och plötsligt känns det som att det finns många likheter med rollfiguren Calle.

– Jo, kanske. Jag växte ju också upp med en ensamstående mamma.

Föräldrarna separerade. Charlie och hans bror och syster bodde mesta delen hos mamma.

– Pappa fick en ny familj. Det var mer uppstyrt hos honom med middagar och presenter, men jag kände mig aldrig riktigt hemma där.

Charlie och hans mamma Susanne har en nära relation.

Charlie och hans mamma Susanne har en nära relation.

Nära relation med mamma

Mamma var ofta trött och hade det knapert ekonomiskt på grund av en utmattningsdepression som ledde till sjukskrivning. Jag ångrar att jag inte bättre förstod hur mamma mådde då, säger Charlie ångerfullt.

Allt det där har han pratat om med sin mamma i dag. De har en nära relation och Charlie har bott hos henne tills för bara några år sedan.

– Hon har betytt jättemycket, varit väldigt stöttande. Följt mig på filminspelningar. Jag har fått bo gratis hemma. Jag har min mamma att tacka för mycket. I dag mår hon bra. Det är starkt att hon tog sig ur sin depression.

Läs också: Lotta och Johan skapade tv-succén ”Vår tid är nu”

Charlie Gustafsson med flickvännen Amy Diamond.

Charlie Gustafsson med flickvännen Amy Diamond.

Tillsammans med Amy Diamond

Det finns fler likheter mellan Charlie och Calle. Båda har arbetarklassbakgrund och förändrar sina liv. Calle blir kär i den ouppnåeliga överklassflickan Nina. Charlie blir intresserad av popsångaren och skådespelaren Amy ”Diamond” Deasismont.

– Mamma och jag spelade alltid hennes julskiva när jag var tonåring. Jag har alltid gillat hennes musik.

Men jämnåriga Amy hade också koll på hans filmkarriär. 2015 träffas de genom en gemensam vän och kärlek uppstod.

I dag bor de tillsammans på Södermalm i Stockholm i en mer harmonisk relation än tv-seriens Calle och Nina.

– Calle är en väldigt snäll, rak, lojal och omtänksam kille. Men han gör mycket för sin egen skull, är lite av en streber. Han missar saker i livet, mycket på grund av sin karriäriver, säger Charlie om sin rollfigur.

Från barnskådis till vuxen aktör

Och där är inte Charlie.

– Jag tycker jag är en bra vän, det måste jag ju vara eftersom jag har så väldigt många fina vänner. Min svagaste sida är att jag oroar mig för mycket. Jag skulle önska att jag inte alltid var så neurotisk, utan i stället tänkte ”det löser sig”.

Det har inte varit helt lätt att gå från att vara uppburen barnskådespelare till vuxen aktör.

Läs också: Suzanne Reuter om succén i ”Vår tid är nu”

– Det här har jag och Amy pratat om. Som unga fick vi ständig bekräftelse, som man inte får på samma sätt som vuxen. Och då är det lätt att tänka ”jag kanske är dålig?”.

Charlie hade en tuff period i gymnasiet, gick hos kurator och fick hjälp att ta sig igenom en mörk period. När telefonen tystnade och ungdomsfilmrollerna uteblev, så hade han inga planer på att fortsätta med skådespeleri.

Filmen ”I taket lyser stjärnorna”

Men rollbesättaren Maggie återkom i hans liv och han fick en roll i filmen ”I taket lyser stjärnorna”. Filmen som handlar om att förlora någon man älskar blir en vändpunkt.

– Plötsligt kändes skådespeleri intressant och meningsfullt igen, säger Charlie.

Han sökte nu till scenskolan.

– Jag hade förberett mig väl och var inte nervös. Inte förrän jag kom in till juryn och fick en blackout. Jag var jättedålig och åkte ut i första provet, skrattar Charlie.

Huvudroll i ”Vår tid är nu”

Och han har all anledning att ta lätt på misslyckandet för samtidigt provfilmade han för Vår tid är nu, fick en av huvudrollerna och resten är historia. Nu gör han succé över hela Europa.

– Jag är inte lika rutinerad och skolad som Reuter och Dalle, de kan hantverket att ta en text och få den att leva. Jag måste gå in i känslan och tro på den. Det svåraste i inspelningarna var att gestalta det vardagliga, som att bara gå eller arbeta. Det var betydligt lättare när det fanns en tydlig riktning, som att vara arg eller kär.

Spelar in säsong tre

Nu spelar han in säsong tre och Calle har blivit 45 år.

– Visst får jag nypa mig i armen ibland, det är en drömroll att få vara med i en karaktärsdriven episk berättelse med världens bästa team.

Om framtiden efter ”Vår tid är nu”, vet han ännu inget.

– Men hur det nu än blir – tv- serien har lärt mig att jag klarar mycket mer än jag tror.

Så blev SVT:s Vår tid är nu en succé.