Chocken över Lars Lerin-tavlorna i Antikrundan: ”Jag ryser i hela kroppen”

Delad bild. Till vänster syns Antikrundans expert Sofie Bexhed beundra tre tavlor av Lars Lerin som tagits med till programmet. Till höger syns ägaren till de tre tavlorna.

Foto: SVT

Tre tavlor signerade den värmländske konstnären Lars Lerin dyker upp i Antikrundan, och när ägaren får veta värdet på dem blir hon väldigt förvånad.
– Det fanns inte i mitt huvud, säger hon i programmet.

I veckans avsnitt av Antikrundan är det den lilla orten Borgvik i Grums kommun som står i centrum. Där dyker många föremål med anknytning till det värmländska kulturarvet upp – bland annat en orange scenkostym som tillhört Sven-Ingvars sångare Sven-Erik Magnusson och ett vackert utsmyckat så kallat Fryksdalsskåp.

6 saker du inte visste om antikrundan
0:47

Efter reklamen: 6 saker du inte visste om antikrundan

(0:47)

Slå på ljud

Tre tavlor av Lars Lerin i Antikrundan

En utmärkande frontfigur för den samtida värmländska konsten är naturligtvis Lars Lerin, och visst dyker det upp några tavlor av honom i programmet. Det är en kvinna som har tagit med sig tre tavlor – en oljemålning och två akvareller – av konstnären för bedömning och värdering.

Och Antikrundans expert Sofie Bexhed blir eld och lågor över att få se de tre tavlorna. Tavlornas ägare berättar att hon har haft dem i sin ägo länge.

– De här köpte vi för många år sedan, innan han blev känd. Hans pappa hade en klädbutik i Munkfors och där hängde tavlorna, säger hon i programmet.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

”Mest uppskattade svenska samtidskonstnär”

Tavlorna föreställer olika vyer – en av dem ser ut att vara en lagerbyggnad betraktad från ett bussfönster, en annan föreställer hus vid horisonten under en åsksvart, dramatisk himmel och den tredje några hus intill ett berg.Vad hon fick betala för tavlorna när det begav sig kan kvinnan i programmet i dag inte minnas, men Sofie Bexhed kallar Lars Lerin för den mest uppskattade svenska samtidskonstnären just nu – vilket självklart påverkar värdet.

Antikrundans Sofie Bexhed studerar tre tavlor av Lars Lerin som en kvinna har tagit med till programmet.

Sofie Bexhed beundrar de tre tavlorna av Lars Lerin som kvinnan till höger har tagit med till Antikrundan.

Foto: SVT

– Det finns ett omåttligt intresse för hans verk på marknaden i dag. Så det har hon hänt lite från det att ni köpte dem i pappans klädaffär, säger hon.

Chocken när värdet avslöjas

Det är framför allt Lars Lerins speciella teknik som har gjort hans konst på uppskattad. Sofie Bexhed nämner att många drar paralleller till Anders Zorns akvarellmåleri. När hon sedan ska värdera tavlorna berättar hon att det framför allt är Lerins akvareller som är åtråvärda på marknaden. Den första målningen är den hon värderar som näst dyrast av de tre.

– Skulle den här målningen komma ut på auktion skulle den säljas för ett belopp kring 80 000 kronor.

En kvinna som har tagit med tre tavlor av Lars Lerin till Antikrundan.

Att de tre tavlorna värderas så högt gör ägaren både glad och förvånad.

Foto: SVT

Det höga priset chockar ägaren.

– Va? Oj! Nu blev jag lite rörd. Det fanns inte i mitt huvud, jag ryser i hela kroppen, säger hon.

Oljemålningen värderas till 50 000 kronor, medan den andra akvarellen beräknas vara värd hela 100 000 kronor. Totalt är det tre tavlorna alltså värda närmare 250 000 kronor, alltså en kvarts miljon.

Antikrundan avsnitt 2 sänds på SVT1 den 20 januari klockan 20.00. Avsnittet finns redan ute på SVT Play.