Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Då är Mandelmanns gård tillbaka i TV4

06 dec, 2018 
Henrik Högström
Mandelmanns jul sänds i TV4!
Julfirande och ny säsong av succéserien Mandelmanns gård. I början av januari sänds första avsnittet om livet på gården. ”Varje år är olika. Det händer alltid nya saker”, säger Marie Mandelmann om tredje säsongen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns flera olika tecken på att en person eller företeelse blivit folklig i Sverige. Att sommarprata i radion är ett tecken, att sitta som julvärd i SVT är ett annat. Marie och Gustav Mandelmann kan nästan bocka av bägge. De hade ett gemensamt sommarprat och 17 december har de en julspecial i TV4.

Mandelmanns julspecial

– Det blir lite ditt och datt, förberedelser inför julen med godis och mat till exempel, säger Marie Mandelmann.

Familjen har precis avslutat inspelningarna av den tredje säsongen av Mandelmanns gård för TV4 som har sändningsstart 8 januari.

Dokumentärserien om livet på det ekologiska lantbruket har varit en så kallad hit sedan starten. Programförklaringen är enkel. ”Tittarna får följa familjen från morgon till kväll i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter, från tidig vår till sen höst”, som TV4 uttrycker det.

Storslam för Mandelmanns gård på Kristallen-galan förra året.
Storslam för Mandelmanns gård på Kristallen-galan förra året. Foto: IBL

Och av tittarsiffrorna att döma är det inte bara likasinnade som tittar på Marie och Gustavs jobb. Historien om en familj som överger storstadslivets hets för att söka det lantliga lugnet angår uppenbarligen fler.

Annons

Fast frågan inställer sig naturligtvis. Hur mycket dramatik kan man få ut av ett år på ett lantbruk eftersom det är samma sak år från år. Sådd, skörd, repetera.

Extremväder på Mandelmanns gård

– Nä, det blir lika tråkigt i år, skämtar Marie Mandelmann.

– Men varje år är olika. Förra sommaren regnade det till exempel hela tiden, i år hade vi ett extremväder som vi måste börja förhålla oss till. Det påverkade ju oss. Vi hade brist på foder till djuren och sedan hade vi ju ett grillförbud som gjorde att vi sålde mindre kött än tidigare. Så det händer alltid nya saker.

Intresset för att besöka familjen ”i verkliga livet” har inneburit en strid ström av besökare till gården under sommaren. Det blir en hel del selfies under säsong både för Gustav och Marie.

Marie och Gustav Mandelmann, Sommar i P1
Marie och Gustav Mandelmann sommarpratade i P1 i somras. Foto: IBL

Sommarpatade i P1

Familjen fick ännu ett kvitto på intresset när de ombads bli sommarpratare.

Då har man verkligen blivit folklig!

Annons

– Det är fantastiskt vad mycket roligt vi har fått vara med om. Fått möta nya utmaningar och människorna runtomkring, säger Marie Mandelmann.

Tänker ni aldrig att ”nu måste folk verkligen vara trötta på oss”?

– Jo, det tänker vi såklart. Men vi gör som vi alltid har gjort och det fortsätter vi med.

Var drar ni gränsen för hur mycket tittarna får se från ert liv?

– Det är klart man måste hålla på sin integritet. I sovrummet kommer de inte in hahaha. Samtidigt så känner vi ju teamet som filmar vid det här laget så de känner av var gränsen går. Vi säger ju inte saker som vi inte kan stå för, saker som känns obekväma.

Fler säsonger?

Har ni fått frågan om att göra ytterligare en säsong?

– Det är klart att vi har. Men vi har sagt att vi är väldigt trötta. Vi jobbar mer än heltid och ska filma ovanpå det. Så länge barnen stöttar och hjälper till så funkar det men det är ett beslut man får ta år från år, säger Marie Mandelmann.

Barnen ser även till att föräldrarna kan komma iväg på semester. För tillfället befinner sig Marie och Gustav Mandelmann i en lånad stuga i Italien för att vila upp sig. Det blir en semester med både vila och jobb.

Annons

– Vi skriver på en receptbok som skulle skrivas förra året men då fick vi influensan och var utslagna. När vi är hemma är det svårt att få tid för där är det alltid något som ska göras. Så vi måste iväg för att pausa lite.

Marie och Gustav Mandelmann på gården.
Marie och Gustav Mandelmann. Foto: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Mandelmanns på tv i jul och januari:

Mandelmanns jul sänds på TV4 den 17 december.

Familjens julbrasa kan streamas på TV4 Play hela julafton.

Den nya säsongen av Mandelmanns gård börjar i januari.

Läs också:

Så stoppar grodorna Mandelmanns planer

Mandelmanns kärlekshistoria: Så träffades de!

Mandelmanns beslut inför sommaren: ”En del blir irriterade”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons