Då sänds sista säsongen av Fröken Frimans krig

Fröken Frimans krig har blivit en av våra mest älskade dramaserier. Julen 2017 är det dags att ta avsked av Dagmar Friman och hennes vänner när den fjärde och sista säsongen sänds.

Julen 2013 hade miniserien Fröken Frimans krig premiär i SVT. Inspirerad av verkligheten tog sig serien an klass- och kvinnokampen under tidigt 1900-tal.

Skådespelerskorna i Fröken Frimans krig

På juldagen har sista säsongen av Fröken Frimans krig premiär i SVT. I huvudrollerna från vänster: Frida Hallgren (Lottie), Lena T. Hansson (Alma), Sissela Kyle (Dagmar Friman), Maria Kulle (Emmy) och Sofia Ledarp (Kinna). Foto: Peter Cederling

När vi kommer in i historien har Dagmar Friman (Sissela Kyle) flyttat hem till Sverige efter att under flera års tid bott hos goda vänner i suffragettrörelsens London. Hon bestämmer sig för att starta ett livsmedelskooperativ uteslutande av och för kvinnor som får namnet Svenska Hem.

Julen 2017 är det dags för den fjärde och sista säsongen.

Året är 1908, ett år innan storstrejken i Sverige. Arbetarrörelsen är på frammarsch vilket skapar bekymmer för många företagare. Splittringen märks också för Dagmar Friman och hennes lilla grupp.

Gamla vänskaper prövas och nya kärlekar kommer in. Och när förändringens vindar blåser märks det både i samhället och huvudpersonernas liv.

”Vuxna kvinnor som gör”

Sissela Kyle, Maria Kulle, Frida Hallgren, Sofia Ledarp och Lena T. Hansson återvänder i sina roller. Sissela Kyle har beskrivit Dagmar Friman som sin drömroll.

– Det är ju kul att det i stället för unga kvinnor som dör, är det vuxna kvinnor som gör. Det är också bra. Sedan är rollen intressant. Hon är lite tillknäppt och klok, känslor som ligger under. En otroligt fin och sammansatt roll. Det är så många passager som är på kornet så välskrivna. Det är en ynnest att få spela henne, sa hon till SVT inför den tredje säsongen.

Johannes Brost, Maria Kulle och Lena T. Hansson.

Johannes Brost, Maria Kulle och Lena T. Hansson. Foto: Peter Cederling/SVT

Även Johannes Brost som Almas uppvaktande Sievert Lindberg, Björn Gustafson som Frithiofs Onkel Hiram, Ia Langhammer som fabriksägarinnan Fru Blanck och Electra Hallman som fabriksarbeterskan Margit Larsson dyker upp i den fjärde säsongen.

Den fjärde säsongen är, liksom de tidigare säsongerna, skriven av Pernilla Oljelund. Harald Hamrell regisserar.

Fröken Frimans krig, säsong fyra, sänds i SVT1 den 25, 27 och 29 december klockan 21.00.

Läs också: Kvinnorna på Fröken Frimans tid