Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Dagny Carlsson om bilolyckan: Mirakel att jag överlevde

11 jan, 2019 
Henrik Högström
Sedan det blev känt att bloggaren Dagny Carlsson, 106, blivit påkörd har välgångsönskningarna strömmat in. Och huvudpersonen själv talar om olyckan i Skavlan i SVT. ”Jag bröt bara lillfingret”, säger Dagny i programmet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dagny Carlsson, 106, har blivit både känd och folkkär för sin ständiga strävan att fånga dagen. En mogen dam som lever efter devisen att livet ska levas till fullo. Nu är hon aktuell på flera fronter.

Bland annat med nya SVT-dokumentären Dagny- om jag sätter mig ner nu dör jag. Filmen hade smygpremiär i veckan men det var länge okänt om huvudpersonen själv skulle kunna vara med. Dagny Carlsson blev nämligen påkörd på ett övergångsställe nära hemmet i Stockholm förra veckan.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Men Dagny kunde vara med. Tyvärr kunde hon dock inte dricka champagne eftersom det inte går ihop med penicillin, skriver hon på sin blogg.

”Livet är lite berg och dalbanor och har man ramlat ner är det bara att ta nya tag och kravla sig upp igen”.

”Tackar min goda fysiska kondition”

Där beskriver hon också olyckan. Eftersom vänstra armen är gipsad får hon ta till pekfingervalsen. Ingen enkel match för en kvinna som är utbildad på handelsskola och är drillad att ha alla tio fingrar på tangentbordet. På bloggen berättar Dagny Carlsson att hon är öm och blåslagen. Det kunde dock ha gått värre.

Annons

”Att jag överlevde är ett mindre mirakel”, skriver hon på bloggen.

”Jag tackar min goda fysiska kondition för den saken. En bidragande orsak är att jag har denna är att jag alltid ätit bra och näringsrik kost.”

Dagny är även gäst i Skavlan där hon får berätta om vad hon varit med om. Dagny Carlsson berättar att hon var på ett övergångsställe nära hemmet när hon blev påkörd. Hon tror att den kvinnliga föraren talade i mobilen när olyckan inträffade.

– Jag flög först upp på ena sidan och ner på den andra, berättar Dagny Carlsson i programmet.

Efteråt hjälpte hemtjänstpersonal henne till sjukhuset där hon kom under vård.

Begränsade skador

På programledarens fråga om hon brutit något blir svaret ja. Men med tanke på luftfärden blev skadorna begränsade.

– Jag bröt bara lillfingret.

Humorn har hon bevarat. Fredrik Skavlan undrar om det inte är väldigt opraktiskt med gips.

–Jo, men det är ett bra försvarsmedel, säger Dagny Carlsson och hytter med gipset.

Övriga gäster i Skavlan är komikern och författaren Jonas Gardell, psykiatrikern Anders Hansen och Ada Hegerberg, världens bästa kvinnliga fotbollsspelare.

Skavlan sänds i SVT 1, fredagar kl. 21.00.

Annons