Det sänder TV4 kl 15.00 på julafton – när SVT visar Kalle Anka

Mandelmanns och Kalle Anka.

Foto: Andreas Hillergren/Aftonbladet/TT /SVT/Disney

För många är Kalle Anka på julafton inget annat än heligt. Det är många familjer som styr hela sin dag efter det traditionella programmet. Så vad kommer TV4 sända i år som motdrag? Hänt vet svaret!

Sverige stannar upp klockan 15.00 på julafton. Inget får krocka med tv-programmet Kalle Anka och hans vänner önskar god jul, som sänds på SVT. Släktbesök och matlagning planeras för många i enlighet med tv:s programtablå under julafton.

En av Sveriges starkaste traditioner är programmet Kalle Anka och hans vänner på julafton som sänts samma tid och samma kanal sedan 1960.

Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul, vars engelska titel är From All of Us to All of You är ett amerikanskt tv-program som hade premiär i amerikansk tv i december 1958.

Se också: 8 julfilmer du inte får missa

I originalversionen som sändes då var Walt Disney själv med och presenterade programmet. Disneykaraktären Tingeling flög omkring och tände alla ljusen i vardagsrummet i vinjetten och till sist trollade hon fram grundaren Walt Disney som miniatyr, bredvid det välkända julkortet From All of Us. Efter Walt Disneys död klipptes detta dock bort.

Kalle Anka

“Kalle Anka och hans vänner”.

Foto: SVT/Disney/TT

Fram till 1966 var den enda skillnaden mellan det amerikanska originalprogrammet och det svenska julprogrammet att det senare hade en svensk berättarröst. Idag har dock vissa bitar ändrats – men traditionen består för många svenskar att sitta fastklistrad vid tv:n klockan 15.00 den 24 december.

Det programmet sänder TV4 på julafton kl 15.00

Så, vad gör då de som inte ser på Kalle Anka på julafton? De andra tv-kanalerna kämpar såklart för att ge ett bra motdrag, i kampen om tittarna.

Ensam i julhelgen? Här är digitala events och sändningar du kan delta i

I fjol sände TV4 Fabriken inifrån och 2018 sände de Mandelmanns jul. När Hänt kontaktar TV4 nu för att se vad som kommer att sändas på julafton klockan 15.00, så svarar presskontakten Paulina Bånge:

”Det är reprisen av Mandelmanns jul,(som sänds 21 december initialt”) som går då”, skriver hon i ett mejl.

Även TV4:s presschef Lina Berggren kommenterar saken till Hänt:

– Vi vill erbjuda våra tittare ännu en möjlighet att ta del av familjen Mandelmanns härliga julstämning efter att programmet först visats 21 december på TV4.

Vilken Disneyskurk är du mest lik? Ditt stjärntecken avslöjar dig

Marie och Gustav Mandelmanns sorg efter dödsfallet