Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Dokumentär om Anna Holmlund efter olyckan

22 maj, 2018 
Minna Wallén-Widung
Anna Holmlund före och efter sin olycka.
Skicrosstjärnan Anna Holmlund kraschade illa under ett träningspass och fick en allvarlig hjärnskada. I dag försöker hon sakta men säkert ta sig tillbaka till en normal vardag. "Nästa år ska jag åka skidor själv. Det är mitt mål", säger hon i den nya SVT-dokumentären Anna Holmlund: Jag vill åka hem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anna Holmlund var en stor skidtalang redan i unga år. I tonåren vann hon ungdoms-SM i samtliga grenar – en prestation ingen annan svensk åkare lyckats med.

2009 debuterade hon i världscupen och redan i hennes sjätte tävling knep hon förstaplatsen. Efter det gick karriären spikrakt uppåt. Tre gånger har hon vunnit den totala världscupen. 2014 lyckades hon med den enorma prestationen att vinna brons i OS, trots en knäskada som närapå hade kostat henne karriären.

Skicrosstjärnan Anna Holmlund under OS i Sochi 2014.
Anna Holmlund under OS i Sochi 2014. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/IBL

Anna Holmlunds vilja att vara bäst

I SVT-dokumentären Anna Holmlund: Jag vill åka hem tar journalisten Björn Becksmo fasta på det som drivit Anna Holmlund under hela hennes idrottskarriär – viljan att alltid vara bäst, oavsett vad hon företar sig.

Annons

– Jag tror att det är många som tycker att det är jobbigt att möta mig. Och det är ju jättebra om de tycker det. Mitt mål är alltid att vara bäst, det ska jag inte sticka under stolen med. Så jag gillar ju på något sätt att vara i den situationen där jag måste prestera, säger Anna Holmlund i en intervju våren 2016.

”Låg med ansiktet neråt”

Men den 19 december 2016 förändrades Anna Holmlunds liv för alltid. Hon befann sig, tillsammans med det svenska landslaget i skicross, i italienska Innichen för de två avslutande världscuptävlingarna. Efteråt väntade ett tre veckor långt uppehåll. Men för Anna Holmlund skulle det inte bli något jul- och nyårsfirande det här året.

Anna Holmlund ligger på en andraplats i den totala världscupen och den 19 december tränar hon tillsammans med resten av laget inför de återstående tävlingarna. Men efter en missbedömning kraschar Anna Holmlund.

Jasmine Abulkheir i dokumentären "Anna Holmlund: Jag vill åka hem".
Fysioterapeuten Jasmine Abulkheir i dokumentären Anna Holmlund: Jag vill åka hem. Foto: SVT

Landslagets fysioterapeut, Jasmine Abulkheir, är först på plats.

– Då låg hon med ansiktet neråt, så jag kunde direkt avgöra att det var väldigt allvarligt. Man kunde se ganska mycket blod som spred sig, och det var bara att försöka vända henne och stabilisera nacken, säger hon i dokumentären.

Annons

Pappa Lars Holmlund: ”Brutala besked”

Anna Holmlund har synliga frakturer i ansiktet. Andningen är ryckig och avtar till sist helt. Jasmine Abulkheir inser att hon måste försöka få i gång hennes andning och inleder hjärt- och lungräddning. Till sist kommer en helikopter och transporterar Anna Holmlund till sjukhuset i Bolzano.

På sjukhuset bestämde läkarna att Anna Holmlund skulle försättas i medicinsk koma i ett försök att rädda hennes organ. Under de tre månader hon låg nedsövd drabbas hon av flera blodproppar och lunginflammationer.

Dagen efter olyckan lyckades Anna Holmlunds föräldrar ta sig ner till Italien och kunde besöka sin dotter på sjukhuset. De fick också besked om hur illa ställt det faktiskt var.

– Det var brutala besked för oss. En läkare sa att vi vet inte om Anna överhuvudtaget kommer att kunna andas själv. Han trodde inte att hon skulle kunna prata och han var osäker på andra funktioner också, säger pappa Lars Holmlund i dokumentären.

Anna Holmlund tillsammans med pappa Lars Holmlund i SVT-dokumentären "Anna Holmlund: Jag vill åka hem".
Anna Holmlund tillsammans med pappa Lars Holmlund. Foto: SVT

Är fortfarande en vinnarskalle

Anna Holmlunds hjärnskada är en trea på en fyragradig skala, där en fyra innebär hjärndöd. Efter åtta dagar flögs hon hem till Sverige och läkarna blev allt mer positiva till hennes chanser till förbättring för varje dag som gick.

Annons

Själv minns hon i dag inte olyckan överhuvudtaget.

– Nej, ingenting. Framåt-krasch, sen slog jag i huvudet. Det var sorgligt, sorgligt, säger hon i dokumentären.

Anna Holmlund tillsammans med pojkvännen Victor Öhling Norberg på Idrottsgalan i januari 2018.
Anna Holmlund tillsammans med pojkvännen Victor Öhling Norberg på Idrottsgalan i januari 2018. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/IBL

Att Anna Holmlund fortfarande är en riktig vinnarskalle råder det inga tvivel om.

– Jag tror inte att det är så många som skulle vara i Annas tillstånd nu, om man inte är Anna. Hon har implementerat exakt samma förhållningssätt till rehabiliteringen som hon gör som elitidrottare. Hon ger sig fan på att hon ska tillbaka på ett eller annat sätt, säger Joar Båtelson, sportchef för skicross på Svenska skidförbundet.

Annons

Tuff tid för alla

Samtidigt har tiden sedan olyckan varit oerhört tuff för både Anna Holmlund och hela hennes omgivning. Pojkvännen Viktor Öhling Norberg, som också är skicrossstjärna, berättar i dokumentären om kampen.

– 2017 är inget år jag vill minnas. Även om jag har tagit ett VM-guld så är det det värsta året i mitt liv.

Trots motgångarna och den tuffa kamp hon dagligen tvingas genomgå, ser Anna Holmlund positivt på framtiden. Hon har redan nu börjat åka skidor igen. Med en så kallad ”biski” kan Anna Holmlund sitta i en sits som monterats fast på två skidor och ändå susa nerför backen i hög fart tillsammans med en instruktör.

Men hon vill mer.

– Nästa år ska jag åka skidor själv. Det är mitt mål. I år är det ”biski”, och det är bra. Men nästa år ska jag köra själv, säger hon i dokumentären.

Anna Holmlund: Jag vill åka hem sänds tisdagen den 22 maj klockan 21.00 i SVT1 och finns redan nu på SVT Play.

Se också: 5 saker om Anna Holmlund som du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om Anna Holmlund som du kanske inte visste

Läs också:

Anna Holmlunds första ord efter svåra skidolyckan

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons