Dramatiska vändningen hos Mandelmanns – efter att fåglarna dödats

Marie Mandelmann fotograferad på gården Djupadal på Österlen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Marie och Gustav Mandelmann drabbades av sorg på gården Djupadal, när deras vakltar blev dödade av ett rovdjur. Men nu visar det sig att faran är avvärjd efter att hunden Saffran gjort en insats.
– Saffran värnade sin flock och fick också smärre blessyrer, skriver Marie Mandelmann på Instagram.

Det var i ett av de första avsnitten av den nya säsongen av Mandelmanns gård, som vi kunde se hur sorgen plötsligt slog till. Marie Mandelmann hittade då flera av sina vaktelfåglar, som fått flytta in i olivväxthuset, döda.

Alla utom en hade fått sätta livet till i en attack av ett rovdjur som lyckats ta sig i huset.

5 Saker du inte visste om Gustav Mandelmann
0:41

Efter reklamen: 5 Saker du inte visste om Gustav Mandelmann

(0:41)

Slå på ljud

Upptäckten gjorde Marie Mandelmann uppriktigt bedrövad.

– Gud vad tråkigt. Jag blir så himla ledsen. Ännu en död vaktel. Det får bli en liten kyrkogård här inne, sa hon i programmet.

Mården tog Mandelmanns vaktlar

Marie misstänkte då att det kunde vara en mink, en hermelin, eller en iller som låg bakom fåglarnas död. Men nyligen avslöjade hon på Instagram att man nu fått reda på vilket djur som stod bakom attacken – en mård. Hon passade samtidigt på att göra en efterlysning bland sina följare:

Marie Mandelmann om sorgen efter pappans bortgång

”Många undrar vad som tog vaktlarna. Det var en mård och den hann ta alla utom en som nu är alldeles ensam, så om någon har en vaktelkompis att avvara så vet jag en som skulle bli glad”, skrev hon i ett inlägg.

Och hon fick snabbt respons, redan dagen efter kunde hon uppdatera sina följare med att man nu fått tag på två små vaktelkompisar som fick flytta in i olivväxthuset. I ett nytt inlägg på Instagram har Marie Mandelmann nu lagt upp en ny bild på de små vännerna, som trivs i solvärmen inne i växthuset.

25 grader i olivväxthuset och dom numera 3 vaktlarna och jag njuter av värmen”, skriver hon.

Hunden Saffran försvarade sin flock

Dessutom berättar hon om den dramatiska vändningen på Djupadal när det gäller mården – och att hunden Saffran visat prov på riktiga beskyddarinstinkter. Så här skriver hon i inlägget:

”Och vad hände med mården? Jo, Saffran kom på den med att försöka ta en höna för en tid sedan och hon lyckades bita ihjäl mården efter en lång stunds fajt. Saffran värnade sin flock och fick också smärre blessyrer.”

I kommentarsfältet är det många följare som berömmer Saffrans insats. ”Bra jobbat Saffran”, skriver en av dem. Lilla Saffran då men du fick säkert en riktig smaskig korv som tack för besväret och blessyrerna”, skriver en annan.

Mandelmanns gård sänds på tisdagar klockan 20.00 på TV4 och på TV4 Play.