Elin Gunnarsson: Fler deltagare i Gift vid första ögonkastet borde göra som Bodil

Ett gift par håller händerna på sitt bröllop.

Foto: TT/Shutterstock

Kan man hitta den stora kärleken genom att gifta sig med en total främling i tv? Det hoppas de flesta av deltagarna i Gifta vid första ögonkastet på. Men vissa tar varken programmet eller sin partner på allvar. De borde göra som en av årets deltagare, Bodil, och hoppa av i tid.

Jag är ett stort fan av realityserien Gift vid första ögonkastet. Jag har sett alla säsonger av den svenska SVT-serien, och flera från andra länder. Jag har fått pirr i magen och tårar i ögonvrån när kärleken slår till för deltagarna. Men jag har också blivit förbannad på deltagare som varit respektlösa och vårdslösa. Deltagaren Bodil i årets svenska säsong är definitivt en av de klokaste deltagarna jag har sett i Gift vid första ögonkastet.

Den förväntansfulla brudgummen är såklart besviken

I det första avsnittet lämnar Bodil sin utvalda brudgum Hans, inte vid altaret, utan redan innan de har kommit till altaret. Hon hoppar helt enkelt av programmet strax efter att hon och den tilltänkta maken fått besked om att de blivit uttagna och matchade.

Se också: 7 oförglömliga ögonblick från "Gift vid första ögonkastet"
1:06

Efter reklamen: Se också: 7 oförglömliga ögonblick från "Gift vid första ögonkastet"

(1:06)

Slå på ljud

Den förväntansfulla brudgummen är såklart besviken. Bodil förklarar avhoppet med att hon fick panik och blev stressad. ”Jag kände att det inte var rätt, varken mot mig själv eller min blivande partner som jag är matchad med, om jag skulle gå in i det här och inte vara i balans”, säger hon i programmet.

Att lämna Gift vid första ögonkaster var det bästa Bodil kunde göra

Trist såklart, men klokt. För något av det värsta som kan hända är att en seriös, hoppfull och kärlekslängtande deltagare blir matchad med en som inte alls är på samma plan. Till exempel någon som egentligen inte har kommit över sitt ex, som bara ser det hela som en kul grej eller någon som avfärdar personen hen ska gifta sig med redan innan ringarna sitter på fingrarna.

Det är tufft nog att dejta utan ett helt filmteam som sällskap

Men, det är ju bara ett tv-program kanske någon invänder. Visserligen, men säg det till den oerhört snälla australiensiska killen vars partner behandlar honom som skit för att han inte är rätt ”typ”. Eller till den amerikanska tjejen vars nyblivna make går ut och festar och träffar andra medan hon ligger och gråter halva natten.

Det är tufft nog att dejta utan ett helt filmteam som sällskap och jobbigt nog att bli avvisad utan hela svenska folket som publik. Det minsta man kan göra som deltagare i Gift vid första ögonkastet är att ta programmet och processen på lika stort allvar som den blivande maken eller makan gör. Att ha respekt för att den personen faktiskt kanske hoppas på att hitta sitt livs kärlek och är beredd på att visa sig sårbar på bästa sändningstid.

Är man själv inte det är det bättre att vara klok och göra som Bodil - hoppa av.