Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

En kunglig affär – ny dramaserie på SVT i jul

16 nov, 2021 
Johanna Svan
Scen ur dramat En kunglig affär på SVT.
Kung Gustaf V (Staffan Göthe) och Kurt Haijby (Sverrir Gudnason).
Årets juldrama i SVT heter En kunglig affär och handlar om den påstådda relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Årets julsatsning från SVT handlar om en storslagen, men förbjuden, kärlekshistoria mellan den småkriminelle källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia – Haijbyaffären i början av 50-talet.

Baserad på verkliga händelser

Baserad på verkliga händelser berättas historien om den hemliga relationen.

Så här skriver SVT om serien:

Året är 1933 och källarmästare Kurt Haijby driver tillsammans med sin hustru Anna restaurang Lido i hjärtat av Stockholms nöjeskvarter. Kurt har dock ett digert straffregister och får därför avslag på sin ansökan om sprittillstånd. Han beslutar därför att gå ”till kungs” med sitt ärende. I mötet med den åldrade monarken Gustaf V tänds en gnista. En ytterst hemlig och förbjuden relation inleds.

Men i en tid där homosexualitet är ett lagbrott och monarkin är hotad av politiken, finns inget utrymme för skandaler. För mycket står på spel och när kungens närmaste förstår att relationen riskerar att ta en ände med förskräckelse, avråder de monarken från allt samröre med Haijby.

Annons

Bubblan spricker när Kurts hustru, Anna Haijby, inser vad som pågår. Kurts kärlekshistoria med kungen tar en brutal vändning när Anna begär skilsmässa. Som orsak till skilsmässan anger hon sin makes otrohet med Gustaf V, Sveriges kung.

Med överståthållare Torsten Nothin i spetsen påbörjas nu en desperat kamp för att mörklägga relationen och rädda monarkin från en katastrof.

Skådespelare i En kunglig affär

I huvudrollerna kommer vi att få se Sverrir Gudnason och Staffan Göthe. Även Reine Brynolfsson och Sanna Kreppe syns i serien. För regin står Lisa James Larsson som bland annat ligger bakom Agatha Christies Hjerson.

Sverrir Gudnason, 43 år, som spelar Kurt Haijby, föddes i Sverige, växte upp på Island och flyttade sedan tillbaka till Sverige.

Han har varit med i ett flertal filmer och tv-serier och är bland annat känd från flera Wallander-filmer, Nya tider, Monica Z (där han fick en Guldbagge för bästa manliga biroll), Badhotellet, Älska mig och Flugparken (där han fick ytterligare en Guldbagge för bästa manliga huvudroll).

Annons

Sverrir Gudnason har även spelat Björn Borg i filmen Borg.

Staffan Göthe, 76 år, spelar Gustaf V. Staffan är dramatiker, skådespelare och professor vid teaterhögskolan i Malmö. Han har deltagit i flertalet pjäser och jobbat mycket på Dramaten i Stockholm.

Är allt sant i En kunglig affär?

Så här har manusförfattaren Bengt Braskered sagt till Expressen:

– Det här är min version. Det bygger på en verklig händelse som har inträffat. Det jag säger är att jag tror att det kan ha gått till så här. Av allt det jag har läst så är det här troligt. Jag tror naturligtvis väldigt mycket på det här, men jag skulle aldrig säga att nu ska ni få veta det absoluta sanningen.

Premiär av En kunglig affär

Serien En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby består av fyra delar. Exakt premiärdatum på SVT är ännu inte satt, men troligtvis kommer den att sändas i samband med julledigheterna, precis som förra årets specialsäsong av Vår tid är nu.

Se också: 8 kungliga kärlekshistorier

8 kungliga kärlekshistorier – så träffades de och blev käraBrand logo
8 kungliga kärlekshistorier – så träffades de och blev kära
Annons