En kunglig affär – ny dramaserie på SVT i jul

Scen ur dramat En kunglig affär på SVT.

Kung Gustaf V (Staffan Göthe) och Kurt Haijby (Sverrir Gudnason).

Foto: Johan Paulin/SVT

Årets juldrama i SVT heter En kunglig affär och handlar om den påstådda relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V.

Årets julsatsning från SVT handlar om en storslagen, men förbjuden, kärlekshistoria mellan den småkriminelle källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia – Haijbyaffären i början av 50-talet.

Baserad på verkliga händelser

Baserad på verkliga händelser berättas historien om den hemliga relationen.

Kurt Haijby och hustrun Anna Holmberg driver restaurang Lido i Stockholm. Kurt har ett digert straffregister och får därför avslag på sin ansökan om sprittillstånd. Han beslutar därför att gå ”till kungs” med sitt ärende. Och en gnista tänds mellan de två.

Bubblan spricker dock när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger sin makes otrohet – med Sveriges kung.

Skådespelare i En kunglig affär

I huvudrollerna kommer vi att få se Sverrir Gudnason och Staffan Göthe. Även Reine Brynolfsson och Sanna Kreppe syns i serien. För regin står Lisa James Larsson som bland annat ligger bakom Agatha Christies Hjerson.

Sverrir Gudnason, 43 år, som spelar Kurt Haijby, föddes i Sverige, växte upp på Island och flyttade sedan tillbaka till Sverige.

Han har varit med i ett flertal filmer och tv-serier och är bland annat känd från flera Wallander-filmer, Nya tider, Monica Z (där han fick en Guldbagge för bästa manliga biroll), Badhotellet, Älska mig och Flugparken (där han fick ytterligare en Guldbagge för bästa manliga huvudroll).

Sverrir Gudnason har även spelat Björn Borg i filmen Borg.

Staffan Göthe, 76 år, spelar Gustaf V. Staffan är dramatiker, skådespelare och professor vid teaterhögskolan i Malmö. Han har deltagit i flertalet pjäser och jobbat mycket på Dramaten i Stockholm.

Är allt sant i En kunglig affär?

Så här har manusförfattaren Bengt Braskered sagt till Expressen:

– Det här är min version. Det bygger på en verklig händelse som har inträffat. Det jag säger är att jag tror att det kan ha gått till så här. Av allt det jag har läst så är det här troligt. Jag tror naturligtvis väldigt mycket på det här, men jag skulle aldrig säga att nu ska ni få veta det absoluta sanningen.

Premiär av En kunglig affär

Serien En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby består av fyra delar. Exakt premiärdatum på SVT är ännu inte satt, men troligtvis kommer den att sändas i samband med julledigheterna, precis som förra årets specialsäsong av Vår tid är nu.

Se också: 8 kungliga kärlekshistorier

3:10

Efter reklamen: 8 kungliga kärlekshistorier – så träffades de och blev kära

(3:10)