Erik Hammar är Sveriges mästerkock i TV4 2018

Finalen var superjämn. När tre sekunder återstod upptäckte Erik att han glömt en av ingredienserna i varmrätten. Och då hade han ju redan gjort en miss i förrätten… – Det var stora misstag, men jag kände ändå att det hade gått bra, säger han.

Grattis! Hur känns det?

– Overkligt! Fantastiskt och surrealistiskt! Det går inte att förstå och är så mycket mer än jag vågat hoppas på.

Vad är du mest nöjd med?

– Förrätten. Även om det var ett misstag i den så blev det ju ändå ett plus i juryns ögon. Det var värre när jag glömde att lägga på tryffeln på varmrätten, det var farligare.

”Pressen har varit enorm”

Vilket var ditt finalupplägg?

– Att komma därifrån med hedern i behåll! De senaste dagarna har pressen varit enorm. Man måste prestera på topp hela tiden.  Det har faktiskt inte funnits tid att göra planer. I finalen försökte jag köra på samma sätt som jag gjort under hela tävlingen. Att ha lite tidsmarginal om något går fel och att allt som ligger på tallriken ska tillföra rätten något.

Hur hade du laddat?

– Knappt alls faktiskt. Allt gick så fort så för min del var det bara att försöka att stänga av och inte tänka, ta det lugnt och inte stressa.

Vinner 250.000 kronor

Vad har överraskat dig mest under tävlingen?

– När jag själv gick vidare efter pajtävlingen. Jag var helt säker på att det inte skulle bli så. Och så blev jag väldigt överraskad när Jacob åkte ut. Det hade jag inte alls väntat mig.

Förutom att göra en kokbok vinner du 250.000 kronor. Vad ska du göra med pengarna?

– Jag ska satsa på att starta eget företag och jobba med mat.

Det här är Sveriges mästerkock 2018:

Namn: Erik Hammar
Ålder: 31
Familj: Sambon Maria, mamma, pappa, bror och syster
Bor: Stockholm
Yrke: Marknadsanalytiker
Lagar helst: Nya rätter! Med råvaror som är i säsong
Avskyr: Ingenting

Laga mästerkockens vinnarrätt från finalen – råmåarinerad uer med halstrad pilgrimsmussla, kavring och kallpressad majonnäs

Läs också:

Här är alla finalisterna i Sveriges mästerkock 2019!

Tittarfavoriten Lotta från Sveriges mästerkock: ”Höll på att smälla av”