Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Ernst Kirchsteiger om kritiken mot Sommar med Ernst

15 jun, 2018 
Helena Sjögren
Sommaren 2018 renoverade Ernst Kirschsteiger Kånsta kvarn i Sommar med Ernst.
Ernst Kirchsteigers, 60, sommarprojekt har mötts av skarp kritik från grannarna. Nu försvarar han arbetet i Kånsta kvarn. "Jag har gott samvete, och jag vet att jag gör allt i min makt för att bevara det svenska kulturarvet", säger han till Aftonbladet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommar med Ernst har blivit en följetong i många delar och en självklarhet för många tv-tittare.

I fjol renoverade Ernst Kirchsteiger ett hus vid Hjälmarens strand.

– Jag är så fylld av inspiration. För den här kåken här bakom, den har förfört mig totalt. Jag ger järnet, sa han i samband med offentliggörandet.

I år är det anrika Kånsta kvarn söder om Örebro som programmet kretsar kring. Kånsta kvarn är landets enda kombinationskvarn och har stått på plats sedan 1858.

Enligt TV4 kommer Ernst Kirchsteiger behålla och förstärka den ursprungliga känslan i kvarnen.

– Kvarnen och jag har en relation. Vi gör faktiskt jobbet tillsammans, säger Ernst Kirchsteiger till TV4.

Utsidan av Kånsta kvarn som ligger ungefär två och en halv kilometer öster om byn Sköllersta.
Utsidan av Kånsta kvarn som ligger ungefär två och en halv kilometer öster om byn Sköllersta. Foto: Peter Ström, Länsstyrelsen

Hallsbergs kommun har dessutom valt att gå in med drygt en halv miljon i projektet.

Men alla är inte lika nöjda.

Annons

Flera grannar har protesterat mot renoveringen och anser att Ernst Kirchsteiger ”förstör ett kulturarv”. Bland annat har grannarna varit kritiska mot att den gamla kvarnen försetts med fabriksfabricerade fönster.

Ernst Kirchsteiger om kritiken

Nu väljer Ernst Kirchsteiger att bemöta kritiken.

– Det är tråkigt eftersom jag gör mitt yttersta för att rädda den här byggnaden, att göra den så bra som möjligt för att den ska kunna finnas kvar hur länge som helst. Det är ju inte så att jag rusar in och gör en ”extreme make-over” med plastfärger och grejer. Vi har isolerat kvarnen med högekologisk isolering, och fått kilsågade bräder nerskickade från Dalarna. I alla delar har jag tänkt att mitt avtryck ska vara ett avtryck som man kan ha glädje av länge. Det är min ambition, säger han till Aftonbladet.

Sommar med Ernst 2018
Foto: Elias Berglund/TV4

Han säger att han gjort rejäla fördjupningar och tagit fram arkivmaterial för att kunna berätta kvarnens historia. Produktionen har också, i alla led, stämt av med kommunen och arkitekter under arbetet, säger Ernst Kirchsteiger.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons