Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Felix Herngrens nya serie ”Andra åket” i SVT

31 okt, 2018 
Henrik Högström
När storstaden möter karg fjällvärld uppstår humor och förvecklingar. Det är en av grundförutsättningarna för nya SVT-serien ”Andra åket” med bland andra Wiiliam Spetz och Bert-Åke Varg i rollerna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Felix Herngren och produktionsbolaget FLX ligger bakom tittarsuccéer som ”Solsidan” och ”Bonusfamiljen”. Nu kommer en serie med liknande inslag men i en helt ny miljö.

Skådespelare i ”Andra åket”

I ”Andra åket” har paret Madde (Sanna Sundqvist) och Peter (Jakob Setterberg) brutit upp från storstadslivet i Stockholm. Nu ska paret starta på ny kula i Björkfjället där Madde är uppvuxen och där hennes mamma driver pensionatet ”Gammelgården”.

Mamman (Lena T Hansson) ska gå i pension och nu vill hon lämna över familjerörelsen i yngre händer.

Tonåriga dottern Ida

Madde är lite kluven till att återvända.

– Om någon hade sagt att jag skulle flytta hem till Björkfjället för tio år sedan hade jag sagt att dom var sjuk i huvudet, konstaterar hon på omisskännlig norrländska i det första avsnittet.

Med sig upp till fjällvärlden har paret tonåriga dottern Ida (Elsa Forsberg) som, åtminstone inledningsvis, är tveksam till hela arrangemanget. Det handlar framförallt om att internet-uppkopplingen är urusel i det nya hemmet. Det är noll täckning bland fjälltopparna.

Annons

Serien tar ett ordentligt tag om den färgstarka krocken mellan storstadsmänniskorna och de mer rustika lokalinvånarna. Bland de färgstarka karaktärerna finns till exempel den kärve, men virrige, Bert-Åke Varg som kör pistmaskin.

Bert-Åke varg i ”Andra åket”
Bert-Åke Varg har gått från vresig maskinist i ”Rederiet” till virrig pistskötare i ”Andra åket”. Bild: Janne Danielsson/SVT

Kulturkrock i fjällvärlden

Trendkänslige Peter, som vill ta in en mer Stureplansorienterad meny på restaurangen, stöter i serieinledningen på styvnackat motstånd från Tommy (Mattias Fransson) som jobbar i köket. Tommy menar att den klassiska menyn (kassler och ananas till exempel) håller väl. Deras dueller slutar med att menyn står kvar men att Tommy lovar att sluta mobba Peter.

Madde får även en del personalärenden på sitt bord. Det handlar bland annat om receptionisten (William Spetz) som är något ovillig att arbeta med hänvisning till ”arbetsmiljöproblematik”.

Lena T Hansson är med i ”Andra åket”
Lena T Hansson spelar Maddes mamma som vill pensionera sig och lämna över rörelsen i dotterns händer. Bild: Janne Danielsson/SVT

Som uppvuxen i byn får Madde även ta att gamla synder och smeknamn från högstadiet dammas av inför öppen ridå.

En känsla som många hemvändare kan relatera till.

”Andra åket” regisseras av Felix Herngren, Martin Persson och Eddie Åhgren. Manus är skrivet av Erik Hultkvist, Tapio Leopold, Sara Marmnäs-Andersson, Niclas Carlsson och Felix Herngren.

”Andra åket” sänds i åtta avsnitt i SVT1 med start 11 november

Läs också:

Bonusfamiljen säsong 3 – så fortsätter historien

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons