Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Gustav Mandelmann ryter ifrån mot orättvisor

22 jan, 2019 
Fredrik Rubin
Gustav Mandelmann: ”Jag tycker att man ska återbruka hela tiden”
Samtidigt som människor svälter väljer många av oss att tära på jordens resurser. Gustav Mandelmann sätter ner foten om orättvisorna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Försommaren har kommit till Mandelmans gård och naturen formligen exploderar. Marie och Gustav känner en försmak av den värmebölja som snart ska komma att plåga södra Sverige. Det har inte regnat på två månader, något som ännu inte är ett problem när tittarna åter får hälsa på det äkta paret Mandelmanns i ännu ett avsnitt av TV4:s succéserie.

Mandelmanns gifta i 25 år

I godan ro fortsätter de självförsörjande bönderna att utföra sina sysslor. Marie Mandelmann ger ett enkelt recpet på hur du själv lagar fläderchampagne.

– Fläder symboliserar väldigt mycket den tiden då vi gifte oss, så varje år när flädern står i blom blir jag så romantisk, säger Maria och skrattar.

Det är nämligen 25 år sedan Gustav och Marie gifte sig, vilket uppmärksammas genom en fest. Paret låter även justera sina ringar så att de åter passar deras fingrar.

Annons

”Det är helt snurrigt”

Att vara självförsörjande innebär bland annat att inte belasta jordens resurser mer än nödvändigt. Därför tar Gustav Mandelmann chansen när han får ett erbjudande om att hämta upp ”skrot” hos ett givmilt par i Skåne. Här hittar han både det ena och andra som han kan få användning för på gården. Dels när han renoverar ett av hönshusen.

Gustav Mandelmann fördömer orättvisan i världen.
Gustav Mandelmann fördömer orättvisan i världen. Foto: TV4

Men det är inte av själviska skäl som Gustav Mandelmann norpar åt sig. Bakom den självförsörjande ideologin ryms ett engagemang för världens orättvisor. För faktum är att Gustav ser hela konsumtionshysterien och dess överflöd, som något ohållbart och orimligt.

Annons

– Jag tycker att man ska återbruka hela tiden, för herregud många slänger så mycket. Det är sådant vansinnigt överflöd samtidigt som de flesta av jordens människor knappt har vatten och mat för dagen eller pengar och lever i misär.

– Vi kan inte ha en sådan obalans, det säger sig självt att det är helt snurrigt, säger Gustav.

Mandelmanns Gård sänds tisdag 22 januari klockan 20.00 på TV4 och på TV4 Play.

Läs också:

Klart: Det blir en fjärde säsong av Mandelmanns gård

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons